Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού, άμεση επαναφορά συλλογικών συμβάσεων

SHARE
Στην ανάγκη άμεσης αποκατάστασης του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων συμφώνησαν ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς σε συνάντησή τους, που έγινε σε «γόνιμο και θετικό κλίμα» στο υπουργείο Εργασίας.
Σε ό,τι αφορά την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 750 ευρώ, ο Γ.Καββαθάς τόνισε ότι αυτό πρέπει να γίνει σταδιακά σε βάθος διετίας ή τριετίας και να είναι αποτέλεσμα διαλόγου των κοινωνικών εταίρων και όχι κυβερνητικής απόφασης.
«Μια ωμή κυβερνητική παρέμβαση για δεύτερη φορά θα ήταν εγκληματική με δεδομένο ότι οι επιχειρήσεις έχουν υποστεί ζημιές από τα μέτρα που έχουν ληφθεί ως αποτέλεσμα των μνημονίων και μία ακαριαία μεταβολή θα οδηγούσε μοιραία σε απολύσεις» τόνισε ο κ. Καββαθάς μετά τη συνάντηση, ενώ επισήμανε ότι η αύξηση στον κατώτερο μισθό θα τονώσει τη ζήτηση και θα ενισχύσει την ρευστότητα των επιχειρήσεων.
Ο κ. Σκουρλέτης δεσμεύθηκε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα γίνει ομαλά με προσπάθεια ελαχιστοποίησης του κόστους για τις μικρομεσαίες επιχείρησεις, αλλά απέρριψε τα περί τριετίας, καθώς η κυβερνητική θέση μιλά για επάνοδο των 751 ευρώ έως το τέλος του 2016.
Καταστροφική για ΜμΕ η άμεση επαναφορά του κατώτατου
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, τόνισε τη θέση της ΓΣΕΒΕΕ, που είχε διατυπώσει και προεκλογικά, ότι ο προσδιορισμός της κατώτατης αμοιβής θα πρέπει να γίνει μέσα από το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και όχι με κυβερνητική απόφαση.
Όπως τόνισε, εάν καθοριστεί άμεσα ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ τότε το κόστος για τις μικρομεσαίες θα είναι 660 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος ενός χρόνου, κάτι που δεν αντέχουν καθώς βρίσκονται ήδη σε δεινή θέση λόγω της κρίσης.
Ο στόχος των 750 ευρώ, εξήγησε ο κ. Καββαθάς, μπορεί να επιτευχθεί σταδιακά σε βάθος διετίας ή τριετίας ανάλογα με την εξέλιξη της οικονομίας και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ εάν αλλάξει ο νόμος για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ο διάλογος των κοινωνικών εταίρων μπορεί να ξεκινήσει αμέσως προσθέτοντας ότι οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν «εφόσον αντέχει η αγορά» να οδηγήσουν σε αύξηση του βασικού μισθού μεγαλύτερη των 751 ευρώ. «Γιατί όχι 780, ή και 800;» αναρωτήθηκε.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης τόνισε ότι όσον αφορά τον στόχο των 751 ευρώ ως κατώτατη αμοιβή, η κυβέρνηση θέλει να εξειδικεύσει το πώς θα φτάσει εκεί, συνυπολογίζοντας και άλλα μέτρα τα οποία θα τονώσουν την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, έτσι ώστε όλα να γίνουν με τον καλύτερο τρόπο και στον κατάλληλο χρόνο. Διευκρίνισε όμως ότι δεν συμμερίζεται το βάθος τριετίας.
Άμεση αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων
Την ανάγκη να επανέλθει ο θεσμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της επεκτασιμότητας επισήμανε με έμφαση ο Γ.Καββαθάς. Το σημαντικότερο σε αυτή τη φάση, είπε, είναι η κατάργηση της 6ης Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου, η επαναφορά της επεκτασιμότητας και της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων χωρίς την οποία όπως είπε «οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι ένα άδειο πουκάμισο».
Ο υπουργός Εργασίας δεσμεύθηκε για την επαναφορά του θεσμού, τονίζοντας ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι οι παρεμβάσεις στο θεσμικό πεδίο και η επαναφορά του δικαίου των συλλογικών συμβάσεων.
Εξορθολογισμός των ελέγχων για μαύρη εργασία
Ο κ. Καββαθάς, έθεσε ακόμα το θέμα του βαρύτατου προστίμου για την αδήλωτη εργασία υπογραμμίζοντας ότι η ΓΣΕΒΕΕ είναι κάθετα αντίθετη στην αδήλωτη εργασία διότι συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό, αλλά από την άλλη το πρόστιμο των 10.500 ευρώ για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο, ουσιαστικά για τις ΜμΕ είναι εξοντωτικό.
Το σχόλιο του κ. Σκουρλέτη για το ζήτημα των προστίμων ήταν ότι θα πρέπει να υπάρξει εξορθολογισμός και ο ελεγκτικός μηχανισμός να γίνει ουσιαστικός και αποτελεσματικός.
Ιδιαίτερο αντικείμενο συζήτησης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΣΕΒΕΕ, ήταν και το ασφαλιστικό ζήτημα όπου το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ επανέλαβε την πρόταση που είχε διατυπώσει από τις αρχές του 2014, με την εφαρμογή της οποίας- σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ – θα μπορούσε να αποφέρει 500 εκατ. έσοδα στον ΟΑΕΕ, ποσό που υπερκαλύπτει το έλλειμμα που παρουσίασε τον περασμένο χρόνο.
Τέλος, το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ συμφώνησε να συμμετάσχει με συγκεκριμένες προτάσεις και ενέργειες στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: