Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Από φέτος το αφορολόγητο στα εισοδήματα ως 12.000 ευρώ

SHARE
Νέα φορολογική κλίμακα με αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ για τα εισοδήματα του τρέχοντος έτους ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη από το βήμα της Βουλής.

Η αναπληρώτρια υπουργός ανακοίνωσε επίσης την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών μέχρι τον Ιούνιο του 2015 καθώς και την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα αντικατασταθεί από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Από τον νέο φόρο, όπως είπε η κ.Βαλαβάνη, θα εξαιρεθεί η πρώτη κατοικία, εκτός από τις υπερπολυτελείς.

Την ίδια στιγμή πάντως η υπουργός έκανε έκκληση στους φορολογούμενους να πληρώσουν τις δύο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, καθώς και τον ΦΠΑ του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου. Επίσης ζήτησε από τους φορολογούμενους που έχουν οφειλές στο Δημόσιο να ενταχθούν στην υφιστάμενη ρύθμιση μέχρι να ανακοινωθεί η καινούργια και θα έχουν -όπως είπε- όλα τα οφέλη της νέας ρύθμισης.

Πάντως από τις ανακοινώσεις που έκανε η κ. Βαλαβάνη δεν γίνεται ξεκάθαρο αφενός το πώς θα εφαρμοσθεί η νέα φορολογική κλίμακα, δεδομένου ότι αυτή θα θεσμοθετηθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, αφετέρου δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Ειδικότερα και με βάση όσα ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, οι αλλαγές που προωθούνται στη φορολογία προβλέπουν:
1. Την αύξηση του αφορολογήτου ορίου σε 12.000 ευρώ για τα εισοδήματα του 2015 που θα φορολογηθούν το 2016. Αν και δεν έχουν γνωστοποιηθεί τα κλιμάκια και οι συντελεστές φορολόγησης, η υπουργός υπογράμμισε ότι η επιβάρυνση θα μεταφερθεί στα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα. Το γεγονός ότι η κλίμακα θα θεσμοθετηθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους πιθανόν να σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι -ακόμα και αυτοί που ευνοούνται από τη νέα κλίμακα- δεν θα δουν καμία αλλαγή στις αποδοχές ή τις συντάξεις κατά το τρέχον έτος. Το δημοσιονομικό βάρος θα μεταφερθεί στο 2016, δηλαδή μετά την εκκαθάριση των δηλώσεων θα επιστραφούν τα επιπλέον ποσά που θα έχουν καταβληθεί εντός του 2015. Συνολικά 3 εκατ. φορολογούμενοι δεν θα καταβάλουν φόρο εισοδήματος.
Η υπουργός ανέφερε ότι «προχωρούμε σε μια ουσιαστική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος στην κατεύθυνση της απόδοσης φορολογικής δικαιοσύνης, σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές για δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών. Από τον καθένα σύμφωνα με την πραγματική, κι όχι τεκμαρτή, φοροδοτική του ικανότητα, η οποία σήμερα, χάρη στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων που υπάρχει και τις διασταυρώσεις στοιχείων που γίνονται, μπορεί να προσδιοριστεί με σχετική ακρίβεια για τους περισσότερους».
2. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας με αφορολόγητη την πρώτη κατοικία. Θα φορολογηθούν, όπως είπε η κ. Βαλαβάνη, μόνο οι υπερπολυτελείς κατοικίες. Η πρώτη κατοικία με βάση όσα ανακοινώθηκαν δεν θα φορολογείται καθόλου ή θα φορολογείται ελάχιστα, καθώς η κλίμακα του νέου φόρου θα είναι προοδευτική, ενώ ταυτόχρονα θα έχουν αναθεωρηθεί και αναπροσαρμοστεί οι αντικειμενικές αξίες μέχρι αυτό τον Ιούνιο.
Η απώλεια δισεκατομμυρίων ευρώ εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ κατά το 2015 θα αποκατασταθεί, όπως είπε η υπουργός, «μέσω της μεγάλης προσπάθειας πάταξης της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και του λαθρεμπορίου, που θα αναπτυχθεί με αποφασιστικότητα».
3. Ληξιπρόθεσμα χρέη. «Θέλουμε να μπουν αν είναι δυνατόν όλοι οι υπόλοιποι πολίτες σε σύστημα ρύθμισης», ανέφερε η κυρία Βαλαβάνη.
Οπως είπε, θα συνεχισθεί για λίγους ακόμα μήνες η δυνατότητα ρύθμισης των χρεών με το σύστημα μέχρι 100 δόσεων, αφαιρώντας άμεσα όλους τους περιορισμούς που εμπόδιζαν να μπει η μεγάλη πλειονότητα σε αυτό το σύστημα.
Σε δεύτερη φάση θα ενταχθούν στη ρύθμιση και τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα περιθώρια είναι τεράστια, καθώς ενταγμένοι σε ρυθμίσεις χρεών είναι σήμερα συνολικά μόλις 198.000 πολίτες, οι 168.000 με την τελευταία ρύθμιση των 100 δόσεων, ενώ υπό διακανονισμό είναι συνολικά απ’ όλες τις μέχρι σήμερα ρυθμίσεις μόλις 2 δισ. ευρώ, δηλ. λιγότερα απ’ όσα χρέη γίνονται ληξιπρόθεσμα στο διάστημα δύο μηνών. Επίσης, στη ρύθμιση θα ενταχθούν και οφειλές άνω του ενός εκατ. ευρώ.
4. Αποκατάσταση των 15.000 μικροομολογιούχων.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: