Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Οι 4 όροι της Ελλάδας για τη συμφωνία-γέφυρα

SHARE
Να καλλιεργήσει το έδαφος προκειμένου στο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου να υπάρξει συμφωνία επί ενός προγράμματος - γέφυρα θα επιχειρήσει σήμερα Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ζώνης της ευρώ που ξεκινά στις 18:30 (ώρα Ελλάδος) στις Βρυξέλλες.
Τόσο ο κ. Βαρουφάκης, όσο και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης έχουν συντάξει σειρά προτάσεων τόσο για το χρονικό «μήκος» της γέφυρας που ζητά η Ελλάδα, όσο και για τα μέτρα που είναι διατεθειμένη να λάβει η χώρα για όσο θα βρίσκεται στο πρόγραμμα αυτό. 

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας χθες το βράδυ στη Βουλή περιέγραψε τα τουλάχιστον τέσσερα σημεία που πρέπει να περιλαμβάνει η μεταβατική συμφωνία. Όπως είπε θα πρέπει να προβλέπει:

  • Επέκταση της δανειακής σύμβασης και εξασφάλιση ρευστότητας για όσο διάστημα η συμφωνία θα διαρκεί.
  • Ένα σύνολο μεταρρυθμίσεων και άλλων μέτρων πολιτικής που θα συμφωνηθούν από κοινού.
  • Μια συμφωνία για τη διαδικασία και τον τρόπο διαπραγμάτευσης του χρέους, είτε σε πολυμερή είτε και σε διμερή βάση.
  • Μια συναντίληψη για τους όρους μετάβασης από το παλιό στο καινούργιο, από το μνημονιακό καθεστώς στη μεταμνημονιακή εποχή.
Με δύο προτάσεις
Η Ελλάδα θα θέσει προς συζήτηση δύο βασικές προτάσεις. Η πρώτη προβλέπει ένα πρόγραμμα - γέφυρα έως τον Ιούνιο ύψους 10 δισ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από την επιστροφή των κερδών του ευρωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων που ανέρχονται στα 1,9 δισ. ευρώ, αλλά και από επιπλέον εκδόσεις εντόκων γραμματίων ύψους έως 8 δισ. ευρώ.
Η δεύτερη πρόταση – την οποία η Ελλάδα υποστηρίζει με μεγαλύτερη θέρμη λόγω των λήξεων ομολόγων του Ιουλίου και Αυγούστου- προβλέπει ένα πρόγραμμα - γέφυρα έως τον Αύγουστο 2015. Το σενάριο αυτό προβλέπει την καταβολή της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στην πέμπτη – εκκρεμούσα - αξιολόγηση της τρόικας, με την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόζει το 70% των μη τοξικών μεταρρυθμίσεων του μνημονίου, αλλά και μια νέα εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.
Ο παράγοντας Λαγκάρντ
Παρόντες στην κρίσιμη έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup θα είναι  η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης επενδύει πολιτικά και οικονομικά στην τεχνογνωσία και την αντίληψη του ΔΝΤ για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα και σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr θα επιζητήσει την υποστήριξη της Κριστίν Λαγκάρντ στο Eurogroup, τόσο στο θέμα της χορήγησης μεγαλύτερου δημοσιονομικού χώρου (fiscal space) προς την Ελλάδα, όσο και στο θέμα της διευθέτησης του χρέους.
Σημειώνεται ότι η κ. Λαγκάρντ σε πρόσφατη συνέντευξή της στη γαλλική εφημερίδα Le Monde είχε αναφέρει πως η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες της ευρωζώνης και ότι δεν μπορεί να ζητά ειδική μεταχείριση για το χρέος της. «Υπάρχουν εσωτερικοί κανόνες της Eυρωζώνης που πρέπει να γίνουν σεβαστοί. Δεν μπορούμε να κάνουμε ειδικές κατηγορίες για τη μια ή την άλλη χώρα», είχε δηλώσει.
Σύμφωνα με την ίδια, η Ελλάδα χρειάζεται ακόμη να υλοποιήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο ζήτημα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και στον ρυθμό απονομής Δικαιοσύνης. Αυτοί άλλωστε είναι σύμφωνα με πληροφορίες βασικοί τομείς στους οποίους εστιάζουν οι προτάσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης που θα κατατεθούν σήμερα στο Eurogroup. 

Ο ρόλος της Κριστίν Λαγκάρντ, του Μάριο Ντράγκι και του Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί είναι σημαντικός, καθώς εάν συνταχθούν καθολικά με την άποψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε ότι δεν υπάρχει πλάνο να συζητηθεί μια νέα συμφωνία ή να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος, τότε η διαπραγμάτευση θα κινδυνέψει να βρεθεί σε αδιέξοδο και οι πιθανότητες για μια συμφωνία στο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου θα περιορισθούν.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: