iΛίγο προτού φτάσει στην Αθήνα για συνομιλίες με τον Αλέξη Τσίπρα και το οικονομικό επιτελείο, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προειδοποίησε «με κάθε ειλικρίνεια» την κυβέρνηση: «εάν προσθέσει κανείς όλες τις υποσχέσεις (που έγιναν στην προεκλογική εκστρατεία), ο ελληνικός προϋπολογισμός θα εκτροχιαστεί πολύ σύντομα».
Ο ίδιος πάντως πρόσθεσε ότι είναι «πολύ νωρίς για να κριθεί» τι θα πράξει στην πραγματικότητα η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
Ο Ολλανδός ανέφερε ότι είναι έτοιμος να ακούσει τις προτάσεις της Αθήνας για την ελάφρυνση του χρέους, πρόσθεσε όμως ότι «αυτό που είναι πιο σημαντικό για την Ελλάδα είναι απλά να τηρήσει τις συμφωνίες που έχουμε συνάψει».
Εάν γίνουν μεγαλύτερες κρατικές δαπάνες, που θα μετατρέψουν το δημοσιονομικό πλεόνασμα σε έλλειμμα, «η ελάφρυνση του χρέους δεν θα βοηθήσει» εκτίμησε.
Η Ελλάδα «τρέφει τη φιλοδοξία» να παραμείνει στην ευρωζώνη, και το ίδιο θέλουν και οι εταίροι της, υπογράμμισε ο Ντάισελμπλουμ.
Ο Ολλανδός πολιτικός θα συνοδεύεται από τον επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ, ο οποίος είναι άριστος γνώστης της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, και θα δει στην Αθήνα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη, και τους υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, Ανάπτυξης Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Στις 4:30 το απόγευμα ώρα Ελλάδος ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θα κάνουν κοινές δηλώσεις προς τον Τύπο στο υπουργείο Οικονομικών.
«Σαρωτικές μεταρρυθμίσεις»
Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, της συνάντησης έχει προηγηθεί συστηματική εργασία από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών, στελεχών του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος προκειμένου το «πρόγραμμα γέφυρα» που θα παρουσιάσει ο κ. Βαρουφάκης να κινείται μέσα στο πλαίσιο της οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και το κυριότερο να είναι ρεαλιστικό και αξιόπιστο.
Κατά τις πληροφορίες στο σχέδιο Βαρουφάκη θα υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις για την αύξηση των εσόδων του δημοσίου με συγκεκριμένα, απτά μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Μάλιστα θα υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις.
Στον κ. Βαρουφάκη έχει προταθεί ως «λύση κλειδί» κατά την άσκηση οικονομικής πολιτικής τα επόμενα χρόνια και επιστροφής των σχέσεων της Ελλάδας με τους ευρωπαίους σε «ήρεμα νερά», η κατάργηση όλων των εξαιρέσεων του φορολογικού και ασφαλιστικού συστήματος. Αυτό το σχήμα δικαιολογεί την αναφορά του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα για «σαρωτικές μεταρρυθμίσεις».
Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις συζητήσεις προετοιμασίας των λεπτών αυτών συναντήσεων υπογραμμίζουν ότι αν τα μέτρα αυτά ενταχθούν στο σχέδιο, τότε τα έσοδα που προστίθενται στα δημόσια ταμεία και οι πόροι που εξοικονομούνται στο ασφαλιστικό σύστημα, λύνουν επί της ουσίας το δημοσιονομικό πρόβλημα.
Μάλιστα προσθέτουν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα μπορεί να χρηματοδοτήσει και κάποια δράσεις από το πακέτο μέτρων κοινωνικής πολιτικής που έχει εξαγγείλει.
Πυρετώδεις διεργασίες
Στις 19:30 της Παρασκευής ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς θα συναντηθεί στο Στρασβούργο με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.
Ο κ. Σουλτς θα ενημερώσει τους δύο ηγέτες για τις επαφές που είχε την Πέμπτη στην Αθήνα και τις προθέσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Την προσεχή Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη ο κ. Βαρουφάκης θα πραγματοποιήσει επισκέψεις σε Λονδίνο, Παρίσι και Ρώμη όπου θα έχει συναντήσεις με ομολόγους του.
Αρχικά θα συναντηθεί με τον βρετανό υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, ακολούθως θα ταξιδέψει στην γαλλική πρωτεύουσα, όπου θα συναντηθεί τη Δευτέρα με τον Μισέλ Σαπέν, και την Τρίτη θα μεταβεί στην Ρώμη για συζητήσεις με τον ιταλό ομόλογό του Πιέρ Κάρλο Πάντοαν.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, δεν έχει υπάρξει έως σήμερα κάποια επικοινωνία με αξιωματούχο της γερμανικής κυβέρνησης και, κατ' επέκταση, ούτε με τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Στήριξη από ΟΟΣΑ
Τέλος, ο Aνχελ Γκουρία, γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, αποδέχθηκε πρόσκληση του πρωθυπουργού και θα επισκεφθεί τη χώρα μας, την 11η Φεβρουαρίου, με σκοπό να συζητήσει με το οικονομικό επιτελείο τις προτάσεις της κυβέρνησης περί ριζικών μεταρρυθμίσεων, να προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες στο θέμα αυτό, και, τέλος, να αναφερθεί στην δική του εμπειρία βέλτιστων πρακτικών αναδιαπραγμάτευσης του δημόσιου χρέους ως υπουργού Οικονομικών του Μεξικού κατά την θητεία του οποίου το δημόσιο χρέος της χώρας του απομειώθηκε σημαντικά.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό
0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ:
Δημοσίευση σχολίου