Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ίσως χρειαστεί να θυσιαστεί η Ελλάδα για να σωθεί η Ισπανία

SHARE
Εκτενές άρθρο για την κατάσταση που διαμορφώνεται μετεκλογικά στην Ελλάδα και τις πολιτικές ισορροπίες στην Ευρωζώνη φιλοξενεί η Wall Street Journal, με την υπογραφή του επικεφαλής σχολιαστή ευρωπαϊκών θεμάτων της αμερικανικής εφημερίδας, Σίμον Νίξον, και τίτλο Γιατί η Ευρωζώνη ίσως χρειαστεί να θυσιάσει την Ελλάδα για να σώσει την Ισπανία.
Το άρθρο υποστηρίζει ότι «είναι η Ισπανία και όχι η Γερμανία, που μπορεί να αποδειχθεί πιο αδιάλλακτη αντίπαλος για τον κ. Τσίπρα».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Μαδρίτη φέρεται να έχει καταστήσει σαφές ότι «οποιαδήποτε συμφωνία με τον έλληνα ηγέτη πρέπει να βασίζεται σε δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις τουλάχιστον τόσο σκληρές όσο εκείνες που απαιτήθηκαν από τον τέως πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά».
«Οτιδήποτε λιγότερο θα αποτελούσε μια νίκη για τον κ. Τσίπρα η οποία θα τροφοδοτούσε υποστήριξη στο ισπανικό κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς Podemos» αναφέρει το άρθρο.
Το δημοσίευμα προσθέτει ότι «η Μαδρίτη πιστεύει ότι θα ήταν προς το συμφέρον τόσο της Ισπανίας όσο και της Ευρωζώνης να επιτρέψει στην Ελλάδα να κατρακυλήσει [crash out] εκτός Ευρωζώνης, παρά να δοθεί ώθηση στη στήριξη του Podemos και να τεθεί σε κίνδυνο η ανάκαμψη της χώρας [της Ισπανίας]».
«Με άλλα λόγια, μπορεί να είναι απαραίτητο για την Ευρωζώνη να θυσιάσει Ελλάδα για να σώσει την Ισπανία» προσθέτει το άρθρο, το οποίο καταλήγει:
«Θα μπορούσε ποτέ πραγματικά ο κ. Τσίπρας να υπογράψει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με τον κ. Σαμαρά; Αυτό ποτέ δεν φαινόταν πιθανό -και φαίνεται ακόμα λιγότερο μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 30% και να μπλοκάρει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης.
»Στην καλύτερη περίπτωση, εβδομάδες ριψοκίνδυνης διπλωματίας βρίσκονται μπροστά μας. Ο κ. Τσίπρας μπορεί να κάνει ένα σοβαρό λάθος αν υπολογίζει ότι η Ευρωζώνη θα κλείσει πρώτη το μάτι».
Newsroom ΔΟΛ
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: