Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Αμφίπολη:Η Ολυμπιάδα, οι Τημενίδες και τ' άλλα σενάρια

SHARE
amfipolii-olumpiada-oi-timenides-kai-t-alla-senariaΕίναι οικογενειακός ο τάφος; της Αμφίπολης; Ανήκει στον οίκο των Τημενιδών, με μέλη τον Μ. Αλέξανδρο και τον Φίλιππο; Ανήκουν στην Ολυμπιάδα τα οστά της γυναίκας; 


Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που εγείρουν τα συμπεράσματα της μελέτης των σκελετικών καταλοίπων του ταφικού μνημείου στο λόφο Καστά της Αμφίπολης όπου βρέθηκαν πέντε νεκροί.

Είναι πιθανό το ενδεχόμενο της συγγένειας;


«Ηταν συνήθεια να κάνουν οι κατιόντες τάφους δίπλα στους τάφους των συγγενών τους;» έχει ρωτήσει το TheTOC.gr την ομότιμη καθηγήτρια Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Στέλλα Δρούγου, φοιτήτρια του Μανόλη Ανδρόνικου, η οποία συμμετείχε το 1977 στη «χρυσή ανακάλυψη» του τάφου του Φιλίππου Β΄στη Βεργίνα. «Βεβαίως», είναι η απάντησή της. Με ποικίλες αιτίες και αφορμές».

Το ενδεχόμενο της συγγένειας, ως εκ τούτου, είναι πιθανό για τους πέντε «ενοίκους» του τάφου. Από τους πέντε σκελετούς που ερευνήθηκαν προέκυψε ότι ανήκουν σε μια γυναίκα άνω των 60 ετών, δυο άντρες (35 με 45 ετών), ένα βρέφος και μια ανδρική καύση από την οποία σώζονται λίγα στοιχεία.

Το επικρατέστερο, μέχρι σήμερα, σενάριο της Ολυμπιάδας


Η ραδιοχρονολόγηση με άνθρακα 14, επίσης, και άλλες εξετάσεις θα αποδείξουν αν ο σκελετός της ηλικιωμένης γυναίκας ανήκει σε γυναίκα που έζησε την εποχή που έζησε και ηΟλυμπιάδα. Οι ιστορικές πηγές λένε ότι η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου έχει ταφεί μακριά από την Αμφίπολη, στην Πύδνα. Σε ύστερη εποχή ενδεχομένως τα οστά της να έχουν μεταφερθεί τα οστά της στο λόφο Καστά.

  Τα επιχειρήματα που επιστρατεύονται υπέρ του προσώπου της Ολυμπιάδας στην περίπτωση της ηλικιωμένης γυναίκας είναι ότι ένας τάφος περίτεχνος, με λιοντάρι στην κορυφή, όπως έχει υποστηρίξει η ανασκαφική ομάδα, «κρύβει» μάλλον εντός του, πολέμαρχο. Η Ολυμπιάδα ήταν δυο φορές αρχηγός στρατού, μια των Μολλοσών (από τους οποίους καταγόταν) και μια των Μακεδόνων λόγω του γάμου της με τον Φίλιππο Β. Κινήθηκε εναντίον του Κάσσανδρου ως αρχηγός των Μακεδόνων και ήταν επικεφαλής του ηπειρωτικού στρατού όταν έπρεπε να τον αντιμετωπίσει για να ενισχύσει τη θέση του μικρού τότε Αλέξανδρου. Η Ολυμπιάδα, στην οποία θα μπορούσε να αποδοθεί ο σκελετός, ήταν μία βασίλισσα δυναμική, με άποψη και παρέμβαση στις πολιτικές και στρατιωτικές υποθέσεις της εποχής της.

Οι «ένοικοι» του τάφου ανήκουν στον οίκο των Τημενιδών;


Επίσης, στοιχεία του τάφου παραπέμπουν στους Καβείρους -η Ολυμπιάδα ήταν ιέρεια των Καβείρων αλλά και η απεικόνιση της Περσεφόνης στο ψηφιδωτό δάπεδο του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης παραπέμπει στον οίκο των Τημενιδών, στον οποίον ανήκουν ο Φίλιππος Β΄, ο Μέγας Αλέξανδρος και η Ολυμπιάδα. Πρόκειται για υποθέσεις εργασίας οι οποίες μένει να τεκμηριωθούν με επιστημονικά στοιχεία.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: