Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Επαφίεται στα κράτη η απαγόρευση ή μη των μεταλλαγμένων

SHARE
Την επιστροφή στα κράτη-μέλη της αρμοδιότητας να επιτρέπουν ή να απαγορεύουν γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες στο έδαφός τους, αποφάσισε χθες το Ευρωκοινοβούλιο. Η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία επιτρέπει διαφορετικά καθεστώτα σε σχέση με τις μεταλλαγμένες καλλιέργειες – αν και ελάχιστες χώρες ενδιαφέρονται για τέτοιες καλλιέργειες.
«Αυτή η συμφωνία θα επιτρέψει μεγαλύτερη ευελιξία σε κράτη-μέλη που θέλουν να περιορίσουν την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στο έδαφός τους», δήλωσε η ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Φρεντερίκ Ριες. Η Γαλλία θεωρεί τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα απειλή προς τη δημόσια υγεία και προς τη φήμη των αγροτικών προϊόντων της. Σε άλλες χώρες, όπως στη Γερμανία, κυριαρχούν επιχειρήματα για τους περιβαλλοντικούς κινδύνους της απελευθέρωσης γενετικά τροποποιημένων οργανισμών. Αντίθετα, η Βρετανία βρίσκεται πιο κοντά στην αμερικανική προσέγγιση, που αντιμετωπίζει τα μεταλλαγμένα ως ευπρόσδεκτη τεχνολογική πρόοδο.
Το αξιοσημείωτο της νομοθεσίας που πέρασε χθες από το Ευρωκοινοβούλιο είναι ότι κάνει δεκτά και τα περιβαλλοντικά επιχειρήματα, όχι μόνο τα επιχειρήματα υπέρ της προστασίας της δημόσιας υγείας. Επιπλέον, μία χώρα που δεν επιθυμεί μεταλλαγμένες καλλιέργειες μπορεί να τις αρνηθεί και για λόγους χρήσεων γης, γεωργικής παραγωγής ή και κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων.
Οι αντιδράσεις
Οι επικριτές της χθεσινής απόφασης υποστηρίζουν ότι ανοίγει τον δρόμο για την άρση των εμποδίων προς τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες στην Ευρώπης, εφόσον οι χώρες που συστηματικά μπλοκάρουν τις εγκρίσεις των καλλιεργειών θα ικανοποιούνται με την εξαίρεση των δικών τους εδαφών.
«Είναι κακό μέτρο, γιατί η Ε.Ε. θα γίνει μωσαϊκό καθεστώτων μεταλλαγμένων, ενώ αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια κοινή προσέγγιση», είπε η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ρεβέκα Χαρμς.
Η μοναδική γενετικά τροποποιημένη καλλιέργεια σε ευρωπαϊκό έδαφος είναι το καλαμπόκι ΜΟΝ810 της αμερικανικής Μονσάντο, που πήρε άδεια το 1998. Το 2013, η Μονσάντο ανακοίνωσε ότι δεν θα επιδιώξει να εξασφαλίσει άλλες άδειες για μεταλλαγμένες καλλιέργειες στην Ε.Ε. Παράλληλα, δύο άλλοι τύποι καλαμποκιού και η μεταλλαγμένη πατάτα Amflora της εταιρείας BASF εγκαταλείφθηκαν.
Η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου περί επιστροφής της αρμοδιότητας για τα μεταλλαγμένα στα κράτη-μέλη προξένησε το ενδιαφέρον των παρατηρητών ως ενδεχόμενος προάγγελος ανάλογων αποφάσεων σε άλλους τομείς.
«Η σημασία της απόφασης μπορεί να υπερβαίνει τον τομέα των μεταλλαγμένων», σημείωσε ο Πάβελ Σβιντλίκι του ινστιτούτου Open Europe. «Αναγνωρίζει ρητά ότι οι διαφορετικές οπτικές ανάμεσα στα κράτη-μέλη επιβάλλουν πιο ευέλικτη προσέγγιση από την πλευρά της Ε.Ε. με μεγαλύτερη ικανότητα των κρατών-μελών να προσαρμόζουν την πολιτική τους στις δικές τους οικονομικές, πολιτιστικές και πολιτικές συνθήκες. Αυτή η στάση πρέπει να τηρηθεί και σε σειρά άλλων πολιτικών της Ε.Ε., από τις διασφαλίσεις των χωρών που βρίσκονται εκτός ευρώ μέχρι τη μεγαλύτερη συνεργασία στον τομέα της απελευθέρωσης υπηρεσιών και τη συνεργασία των διωκτικών αρχών», υποστήριξε.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: