Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Πάνω από 3 εκατ. Γάλλοι διαδήλωσαν κατά της τρομοκρατίας!

SHARE
Χιλιάδες άνθρωποι πήραν μέρος στη μεγαλειώδη πορεία κατά της τρομοκρατίας, παρουσία δεκάδων ηγετών από όλον τον κόσμο, κι ενώ η χώρα πασχίζει να επουλώσει τις πληγές της από το τριήμερο που συγκλόνησε τη Γαλλία, με το φάντασμα του φονταμενταλισμού να πλανάται πλέον πάνω από τη Δύση.

Λαοθάλασσα στην πορεία κατά του φόβου στο Παρίσι
Μια πραγματική λαοθάλασσα πλημμύρισε από νωρίς το πρωί την κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας όπου πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν τη γαλλική σημαία και πανό με το σύνθημα «Είμαι κι εγώ Σαρλί».
Συνολικά, 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στο Παρίσι και στις άλλες πόλεις της Γαλλίας κατά της τρομοκρατίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.
"Μεγαλειώδης Γαλλία! Μού λένε ότι μπορεί να έχουν κατεβεί 1,3 έως 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι στο Παρίσι", δήλωσε ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρανσουά Λαμί, εκ των οργανωτών της πορείας.
Tο υπουργείο Εσωτερικών έκανε λόγο για μία πρωτοφανή κινητοποίηση, ο όγκος της οποίας είναι αδύνατον να υπολογισθεί. Η γαλλική αστυνομία δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα εκτίμηση για τον όγκο των διαδηλωτών. Μετά το πέρας της επίσημης διάρκειας της διαδήλωσης, τεράστια πλήθη παρέμειναν στους δρόμους.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ βρέθηκαν δίπλα-δίπλα στην «κεφαλή» της πορείας, μαζί με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένζαμιν Νετανιάχου και τον πρόε
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ βρέθηκαν δίπλα-δίπλα στην «κεφαλή» της πορείας, μαζί με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένζαμιν Νετανιάχου και τον πρόεδρο των Παλαιστινίων Μαχμούτ Αμπάς
«Κάντε χιούμορ, όχι πόλεμο» - το χρονικό
"Είμαι Charlie, εβραίος, αστυνομικός", "Ελευθερία, ισότητα, σκιτσάρετε, γράφετε", "Είμαι μουσουλμάνος αλλά όχι τρομοκράτης"... περισσότερο από ένα εκατομμύριο διαδηλωτές έκαναν σήμερα μέτωπο στο Παρίσι κατά του φόβου της τρομοκρατίας, αποτίοντας φόρο τιμής στους 17 ανθρώπους που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις των τζιχαντιστών.
Πολύ πριν από τις 15.00, ώρα της προγραμματισμένης έναρξης της μεγαλειώδους, πρωτοφανούς πορείας που θα μείνει στην Ιστορία, η Πλατεία της Δημοκρατίας, σημείο εκκίνησης της διαδήλωσης, είχε ήδη καταληφθεί από μεγάλο πλήθος. Κρατώντας γαλλικές σημαίες, χιλιάδες αφισέτες "je suis Charlie". Η Μασσαλιώτιδα ακουγόταν από παντού. Δύο μικρά πανό "Je suis Charlie" γραμμένα στα αραβικά έγιναν δεκτά με ενθουσιώδη χειροκροτήματα.
Ο κ.Σαμαράς πορεύθηκε μαζί με τους ομολόγους του της Ισπανίας και της Βρετανίας κ.κ. Ραχόι και Κάμερον, μεταξύ άλλων.
Ο κ.Σαμαράς πορεύθηκε μαζί με τους ομολόγους του της Ισπανίας και της Βρετανίας κ.κ. Ραχόι και Κάμερον, μεταξύ άλλων.
Στη μία πλευρά της πλατείας συγκεντρώθηκαν οι "επιζώντες" του Charlie Hebdo, οι οικογένειες των θυμάτων, 44 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Ενός λεπτού σιγή, φωτογραφίες και οι ηγέτες αποχωρούν.
Πίσω τους, μαζί τους, από τις τέσσερις γωνίες της γαλλικής πρωτεύουσας, πυκνά πλήθη διαδηλωτών κατευθύνονται προς την Πλατεία.
"Κάντε χιούμορ, όχι πόλεμο", "Είμαι η ελευθερία της ζωής", "Είμαι Γάλλος και δεν φοβάμαι", "Το μελάνι να τρέχει, όχι το αίμα" , "Η ελευθερία της έκφρασης δεν έχει θρησκεία". Κυριαρχεί η συγκίνηση και ο ενθουσιασμός. Ολοι μιλάνε για , "ελπίδα", "ενότητα", "αδελφοσύνη", "ανεκτικότητα".
Λαοθάλασσα στην πορεία κατά του φόβου στο Παρίσι
"Αυτό δεν το έχω ξαναδεί. Αυτό είναι η Γαλλία", λέει μία ηλικιωμένη γυναίκα.
«Το Παρίσι είναι σήμερα η πρωτεύουσα του κόσμου» δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στους υπουργούς της γαλλικής κυβέρνησης που συναντήθηκαν στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων προτού μεταβούν στη δημοκρατική πορεία εναντίον της τρομοκρατίας, ανέφερε το περιβάλλον του.
Παρόντες δεκάδες ηγέτες 
Η πορεία πραγματοποιείται παρουσία περίπου 60 ηγετών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων ξένων κρατών καθώς και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.
Λαοθάλασσα στην πορεία κατά του φόβου στο Παρίσι
Ανάμεσά τους, η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, το βασιλικό ζεύγος της Ιορδανίας, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ καθώς και 8 αφρικανοί πρόεδροι.
Από την Ελλάδα, το «παρών» δίνουν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς καθώς και μια αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τους ευρωβουλευτές Μανώλη Γλέζο, Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υποψήφιο βουλευτή Παναγιώτη Κουρουμπλή.
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υποδέχεται τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υποδέχεται τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Διαψεύδοντας τις φήμες που διέρρευσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο Μπαράκ Ομπάμα δεν θα παραστεί στην πορεία, ωστόσο οι ΗΠΑ θα εκπροσωπηθούν από τον υπουργό Δικαιοσύνης της χώρας Έρικ Χόλντερ.
Πριν από τον Ολάντ, μόνο ένας Γάλλος πρόεδρος είχε συμμετάσχει σε διαδήλωση: ο Φρανσουά Μιτεράν το 1990, μετά τη βεβήλωση στο εβραϊκό νεκροταφείο στο Καρπεντράς της νοτιοανατολικής Γαλλίας.
«Είμαι κι εγώ Charlie» γράφει η μάσκα ενός από τους εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές που βρέθηκαν στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας.
«Είμαι κι εγώ Charlie» γράφει η μάσκα ενός από τους εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές που βρέθηκαν στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας.
Στη γαλλική προεδρία, χαιρετίζουν τη «σπάνια διεθνή κινητοποίηση» και την «εθνική ενότητα». Πρωτίστως όμως πρόκειται για τη «συσπείρωση του γαλλικού λαού», προσθέτουν. Αυτό επιβεβαιώνει δημοσκόπηση του Ifop Paris Match που δόθηκε χθες βράδυ στη δημοσιότητα: ύστερα από τρεις τραγικές μέρες, το 97% των Γάλλων θεωρεί αναγκαίο ότι πρέπει να επιδείξει εθνική ενότητα.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: