Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Η Ελλάδα δεν ζητά διαγραφή αλλά ανταλλαγή χρέους

SHARE
Η ελληνική κυβέρνηση δεν ζητά πλέον την ονομαστική διαγραφή χρέους, δήλωσε στους Financial Times ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, προτείνοντας αντί του «κουρέματος» ένα «μενού ανταλλαγών χρέους» (menu of debt swaps) με δύο ειδών ομόλογα: Ένα είδος με ρήτρα ανάπτυξης και ένα είδος χωρίς ημερομηνία λήξης.
Ο πρώτος τύπος, τα ομόλογα που είναι συνδεδεμένα με την οικονομική ανάπτυξη, θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα ευρωπαϊκά δάνεια διάσωσης. Ο δεύτερος τύπος, τα λεγόμενα «perpetual bonds», θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ.
Ο Γ.Βαρουφάκης δήλωσε στους FT ότι η πρότασή του για την ανταλλαγή χρέους θα είναι μία μορφή «έξυπνης μηχανικής χρέους» (smart debt engineering) η οποία επιτρέπει την αποφυγή χρήσης όρων όπως «κούρεμα», οι οποίοι είναι πολιτικά απαράδεκτοι στη Γερμανία και σε άλλους πιστωτές.
«Αυτό που θα πω στους εταίρους μας είναι ότι είναι πως συνδυάζουμε πρωτογενή πλεονάσματα με μια μεταρρυθμιστική ατζέντα» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.
«Θα πω: "βοηθήστε μας να μεταρρυθμίσουμε την χώρα μας και δώστε μας δημοσιονομικό περιθώριο για να το κάνουμε, διαφορετικά θα συνεχίσουμε να ασφυκτιούμε και θα γίνουμε μια παραμορφωμένη (deformed) παρά μια μεταρρυθμισμένη (reformed) Ελλάδα"» συμπλήρωσε ο κ. Βαρουφάκης.

Επαφές με επενδυτές στο Λονδίνο

Ο υπουργός Οικονομικών είχε επαφές με επενδυτές στο Λονδίνο.
Στην πρώτη συνάντηση ο κ. Βαρουφάκης συνομίλησε με 14 εκπροσώπους επενδυτικών funds και σύμφωνα με πληροφορίες τους εξήγησε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν σχεδιάζει την κρατικοποίηση τραπεζών και πρόσθεσε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα γίνουν αλλά με διαφορετικά κριτήρια.
Το βράδυ της Δευτέρας ο Γ.Βαρουφάκης συναντήθηκε με άλλη ομάδα 100 επενδυτών από το City του Λονδίνου.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: