Διευρύνεται η γκάμα των σχολών στις οποίες θα μπορούν να διεκδικήσουν μια θέση οι υποψήφιοι για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, από το 2016. Καθώς το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλάζει από την επόμενη χρονιά, η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα προχωρήσει σε αύξηση των επιστημονικών πεδίων που θα έχουν στη διάθεσή τους οι υποψήφιοι, από ένα σε δύο.
Τα εξεταζόμενα μαθήματα παραμένουν τέσσερα και τα επιστημονικά πεδία έξι. Παράλληλα, το υπουργείο θα προχωρήσει σε αλλαγή των αναλυτικών προγραμμάτων της Γ΄ Λυκείου, ενώ το ίδιο σύστημα εξετάσεων θα εφαρμοστεί στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2017 (δηλαδή για τους μαθητές της φετινής Α΄ Λυκείου). Θα μεσολαβήσει διάλογος, και οι όποιες αλλαγές αποφασιστούν θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά από τους μαθητές της Α΄ Λυκείου του 2018, κατά την πάγια τακτική ότι οι αλλαγές πρωτοεφαρμόζονται από την εισαγωγική τάξη κάθε βαθμίδας.
Ειδικότερα, το νέο σύστημα των εξετάσεων, που καθιερώθηκε με τον νόμο 4186 του 2013 και θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά το 2016 στους μαθητές της φετινής Β΄ Λυκείου, περιορίζει τον αριθμό των σχολών που μπορούν να επιλέξουν οι υποψήφιοι. Ετσι, η νέα ηγεσία του υπουργείου θα αυξήσει τις επιλογές ώστε, με βάση τον επιστημονικό κλάδο, κάθε υποψήφιος να μπορεί να δηλώσει από 60 έως 140 σχολές.
Χαρακτηριστικό της διαφοράς του επόμενου (από το 2016) με το ισχύον (έως και φέτος) σύστημα είναι ότι με το σημερινό οι υποψήφιοι μπορούν να επιλέξουν από 60 έως 250 τμήματα, ενώ με το επόμενο το κατώφλι θα τοποθετούνταν στα 40 τμήματα.
Με την αύξηση των επιλογών των υποψηφίων θα τους δοθεί η δυνατότητα να επιλέγουν σχολές από δύο πεδία και όχι μόνο από ένα. Ενδεικτικά, με τον νόμο 4186 ένας υποψήφιος που θα επιλέξει το 1ο πεδίο (των ανθρωπιστικών επιστημών, για να εισαχθεί σε Νομική Σχολή) δεν μπορεί να διεκδικήσει θέση σε σχολή Πολιτικών Επιστημών καθώς αυτή είναι ενταγμένη στο 4ο πεδίο (Οικονομίας, Διοίκησης και Πολιτικών Επιστημών).
Αυτή η στρέβλωση θα εξαλειφθεί, με την ένταξη σε κάθε πεδίο περισσότερων κοινών σχολών. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου εξετάζει και την περίπτωση οι υποψήφιοι να αποκτούν πρόσβαση στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο εξεταζόμενοι σε πέμπτο μάθημα, επιλογής (π.χ. οι του 1ου πεδίου πλην των Αρχαίων, Γλώσσας, Ιστορίας και Λατινικών να εξετασθούν στα Στοιχεία Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών).
Τέλος, το υπουργείο θα επανεξετάσει το αναλυτικό και ωρολόγιο πρόγραμμα της Γ΄ Λυκείου, το οποίο εγκρίθηκε λίγο πριν από τις εκλογές. Εκπαιδευτικοί τονίζουν ότι σε κάποια μαθήματα η ύλη είναι μεγάλη ενώ σε άλλα (π.χ. Χημεία) πανεπιστημιακού επιπέδου.
0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ:
Δημοσίευση σχολίου