Σάββατο 2 Μαΐου 2009

Σε μέτωπο κρίσης και οι Πανελλαδικές!

SHARE
Η θεαματική στροφή -που δεν θα έχει προηγούμενο- προς τις σχολές που οδηγούν στην ασφάλεια του Δημοσίου αναμένεται να είναι το κυρίαρχο στοιχείο των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων, οι οποίες ξεκινούν την ερχόμενη Τρίτη 5 Μαϊου για τους υποψηφίους των ΤΕΕ (αποφοίτους), ΤΕΛ και Ναυτικών Λυκείων, για να πάρουν μετά τη σκυτάλη στις 15 Μαϊου οι απόφοιτοι των Γενικών Λυκείων και των ΕΠΑΛ.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας ήδη βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, ενώ έχουν γίνει και οι απαραίτητες συσκέψεις με τα συναρμόδια υπουργεία, τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ, ώστε να αποφευχθούν πρακτικά προβλήματα, με τις μεταφορές των μαθητών, διακοπές ρεύματος, προβλήματα στις τηλεφωνικές επικοινωνίες κ.ά. Επίσης, τις επόμενες ώρες θα οριστικοποιηθούν και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που θα επιλέξουν τα θέματα για τους υποψηφίους που διαγωνίζονται από την ερχόμενη Τρίτη στις 5 το απόγευμα.
Οι εξετάσεις του 2009 έχουν ιδιαιτερότητες, θετικές και αρνητικές, για τους υποψηφίους. Στα θετικά σημεία συγκαταλέγονται οι βελτιώσεις στον τρόπο βαθμολόγησης, στην ίδρυση νέων τμημάτων, καθώς και στο γεγονός ότι φέτος οι υποψήφιοι αναμένεται να είναι λιγότεροι από τις προηγούμενες χρονιές. Στα αρνητικά, ο σκληρός ανταγωνισμός εξαιτίας του περιορισμένου αριθμού θέσεων στις «καλές και περιζήτητες σχολές», αλλά και το γεγονός ότι αγόρια και κορίτσια δεν θα έχουν να παλέψουν μόνο για υψηλές επιδόσεις, αλλά να σκεφτούν περισσότερο από κάθε άλλη φορά τις σχολές που θα επιλέξουν έχοντας στο μυαλό τους την κρίση που θα αντιμετωπίσουν μελλοντικά διάφορα επαγγέλματα.
Για τους λόγους αυτούς δεν αποκλείεται η έκρηξη της ζήτησης για ορισμένα τμήματα, όπως Παιδαγωγικά, Στρατιωτικά, Αστυνομικά και ορισμένα «καθηγητικά», δηλαδή Φιλολογίας, Φυσικής, Χημείας, Μαθηματικών κ.ά. -έστω και αν τα τελευταία οδηγούν μακροπρόθεσμα σε επαγγελματική αποκατάσταση-, να προκαλέσει και αντίστοιχη άνοδο των βάσεων. Το υπουργείο Παιδείας, ωστόσο, με την πολιτική που ακολούθησε στον τομέα του αριθμού των εισακτέων και της ανακατανομής τους, δημιούργησε υποψήφιους δύο ταχυτήτων όσον αφορά τις σχολές που εξασφαλίζουν θέση στο Δημόσιο. Και αυτό διότι από τη μία αύξησε σε εντυπωσιακό βαθμό τους εισακτέους στις Αστυνομικές και Στρατιωτικές Σχολές, ενώ την ίδια στιγμή άφησε αμετάβλητο τον αριθμό των θέσεων και στα εννέα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης της χώρας τα οποία προσελκύουν χιλιάδες αριστούχους μαθητές και υπάρχει ανάγκη για νέους διορισμούς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις Αστυνομικές και Στρατιωτικές Σχολές δόθηκαν φέτος συνολικά 449 επιπλέον θέσεις. Οι σχολές της ΕΛ.ΑΣ. θα απορροφήσουν 1.900 φοιτητές (300 περισσότερους από πέρυσι), ενώ στις Στρατιωτικές θα εισαχθούν 1.436 από 1.287 πέρυσι (+149 θέσεις).
Ανασφάλεια
Οι τελευταίες εξελίξεις σε οικονομικό επίπεδο έχουν δημιουργήσει ανασφάλεια σε χιλιάδες εργαζόμενους - κυρίως του ιδιωτικού τομέα-, γεγονός που δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστους και τους αυριανούς εργαζόμενους της χώρας, οι οποίοι θα πρέπει να βάλουν στη «ζυγαριά», από τη μία τα όνειρά τους που ενδεχομένως να σχετίζονται με σπουδές σε κλάδους του ιδιωτικού τομέα και από την άλλη την προοπτική επαγγελματικής αποκατάστασης στη σιγουριά του Δημοσίου.
Εν τω μεταξύ, η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να αφήσει αμετάβλητο τον αριθμό των θέσεων στα περιζήτητα και υψηλότατα τμήματα που αφορούν τις οικονομικές και ιατρικές επιστήμες, θα μετακυλίσει το ενδιαφέρον αριστούχων υποψηφίων προς τις αντίστοιχες ειδικότητες των στρατιωτικών τμημάτων. Ως εκ τούτου, αναμένεται να... ψηλώσουν και άλλο οι βάσεις, οι οποίες είναι έτσι κι αλλιώς υψηλότερες από τα υπόλοιπα τμήματα που λειτουργούν στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: