Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Με... δύο κινητά κάθε Ελληνας

SHARE
Σχεδόν... τρεις ώρες τον μήνα περνούν οι Ελληνες μιλώντας στο κινητό τους τηλέφωνο, καθώς σε διάστημα τεσσάρων ετών, από το 2004 ως το τέλος του 2008, ο όγκος των κλήσεων αυξήθηκε κατά 50%.Και ενώ ο μέσος χρόνος της μηνιαίας χρήσης του κινητού στη χώρα φτάνει τα 157 λεπτά κατ άτομο, στα ύψη έχει εκτοξευτεί και η διείσδυση της κινητής τηλεφωνίας, η οποία τον περασμένο Δεκέμβριο έφτασε το 168% χαρίζοντας στην Ελλάδα τη δεύτερη θέση στην κατοχή κινητού τηλεφώνου στην Ευρώπη μετά την Ιταλία!
Οι συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας φτάνουν σήμερα τα 18,85 εκατομμύρια, γεγονός στο οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και η φάση ωρίμανσης στην οποία έχει εισέλθει η αγορά.
Παρά την πρωτοφανή εξοικείωση με την κινητή τηλεφωνία όμως, οι Ελληνες εξακολουθούν να επιμένουν... παραδοσιακά, καθώς οι υπηρεσίες τρίτης γενιάς 3G εμφανίζουν σημαντική υστέρηση στη χώρα μας. Αντίστοιχη υστέρηση παρατηρείται και στη διάδοση του γρήγορου Ιντερνετ, με τη διείσδυση της ευρυζωνικότητας να μην ξεπερνά το 9% στην Ελλάδα όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος φτάνει το 20%.
Στοιχεία
Τα στοιχεία προέρχονται από την πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη για την κοινωνικοοικονομική αποτίμηση του κλάδου της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν χθες από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την ICAP Group.
Γεγονός είναι, πάντως, ότι παρά την εξάρτηση του Ελληνα από το κινητό του τηλέφωνο, η πλειονότητα των χρηστών εξακολουθεί να το... φοβάται. Ετσι, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στο 48%, το 86% των Ελλήνων ανησυχεί ότι η ακτινοβολία- ιδιαίτερα από τις κεραίες- πιθανώς βλάπτει την υγεία του. Ως απαραίτητο εργαλείο για τη λειτουργία τους θεωρούν το κινητό τηλέφωνο επτά στις δέκα μικρές επιχειρήσεις και το 80% των μεγάλων, ενώ στον γενικό πληθυσμό αυτό που φαίνεται να προέχει είναι η αίσθηση ελευθερίας που δίνει (66%), η ασφάλεια (37%) αλλά και η δυνατότητα εντοπισμού του κατόχου κινητού όπου κι αν βρίσκεται (21%).
Χαοτική, πάντως εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά στην αδειοδότηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας, διαδικασία στην οποία εμπλέκονται εννέα φορείς, με αποτέλεσμα η διάρκειά της να ξεπερνά τα δύο χρόνια, όταν στο εξωτερικό ο μέσος χρόνος για να αδειοδοτηθεί ένας σταθμός βάσης από δύο υπηρεσίες προσεγγίζει τους επτά μήνες.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο, σύμφωνα με τους ερευνητές, μόλις το 6% του συνόλου των κεραιών στην Ελλάδα είναι πλήρως αδειοδοτημένες! Γεγονός είναι, πάντως, όπως σημείωσαν και οι καθηγητές που παρουσίασαν τη μελέτη Γ. Δουκίδης και Γ. Γιαγλής, πως ο κλάδος έχει εισέλθει σε μία φάση ωρίμανσης, πράγμα το οποίο, αν δεν αντιστραφεί με την ανάπτυξη εσόδων από νέες υπηρεσίες, θα έχει ολέθρια αποτελέσματα, αφού εκτιμάται ότι το 2013:
Θα μειωθούν στις 81.000 από 92.000 που είναι σήμερα οι θέσεις εργασίας στον κλάδο.
Η συνεισφορά του κλάδου στο ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 0,1% και το μερίδιο του κλάδου στο συνολικό ΑΕΠ της χώρας θα μειωθεί σε 1,61% από 1,92% το 2007.
Τα δημόσια έσοδα και οι ασφαλιστικές εισφορές θα αυξηθούν σε 2.152 ευρώ από 1.819 ευρώ το 2007. Βάσει του αισιόδοξου σεναρίου ωστόσο, νέες προηγμένες υπηρεσίες θα βοηθήσουν ώστε η συνεισφορά του κλάδου στο ΑΕΠ να αυξηθεί στο 1,9% αποφέροντας δημόσια έσοδα €2,7 δισ. και αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 8.000 (συνολικά 100.000 το 2013).
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: