Κυριακή 31 Μαΐου 2009

Η αξία των blogs στην Ελληνική πραγματικότητα

SHARE
Με αφορμή την συνέντευξη της κυρίας Ο. Τρέμη στην εφημερίδα LIFO που "στολίζει" τα
blogs (μέρος της δημοσιεύεται στο σχετικό post, http://ibisclub.blogspot.com/2009/05/to-m-t-a-blogger_25.html), αναρτήσαμε το σχετικό άρθρο με αναφορές στην αξία των blog
και στις υπερβολικές "κατηγορίες" που εκτοξεύονται από πολλούς.
Η άποψη μας: Με περιέργεια συνειδητοποιείς τις αντιθέσεις που συγκεντρώνονται σε μερικές μόνο γραμμές. Από την φασιστική αντίληψη, στην ανωνυμία, στην ελευθερία έκφρασης, την εσωτερική κατανάλωση, τον ουσιαστικό διάλογο και το χαλασμένο τηλέφωνο της δημοσιογραφίας. Μπερδεύεσαι και μόλις το σύννεφο ξεκαθαρίσει βλέπεις πιο καθαρά.
Κρυμμένοι πίσω από την καραμέλα της ανωνυμίας δεν μπορούν να κρίνουν την υπόσταση του blogging και μάλιστα την δημοκρατική του ελευθερία. Γιατί το blogging εκεί στηρίχθηκε, αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε μέχρι σήμερα. Στο δικαίωμα του καθενός να αναγράφει τις σκέψεις και τα πιστεύω του. Φυσικά και υπάρχουν κακοπροαίρετα blogs με υβριστικό χαρακτήρα, με προσβλητικές αναφορές αλλά αυτό ακριβώς το γεγονός επιβεβαιώνει την άποψη ότι τα blogs και συνεπώς το ίντερνετ παραμένουν ένα ρεαλιστικό στιγμιότυπο της κοινωνίας. Γιατί στεκόμαστε στην μία άποψη του κέρματος. Flip the coin!!
Ποιος αμφισβητεί την ύπαρξη blogs που αποτελούν πολιτιστικές πηγές πληροφοριών για θέματα μουσικής,τέχνης και τεχνολογίας. Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει τον καθημερινό διάλογο μεταξύ των αναγνωστών και των διαχειριστών; Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει την προβολή κοινωνικών θεμάτων σε τοπικές κοινωνίες; Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει την σύγχρονη κοινωνικοποίηση των αναγνωστών; Όλα αυτά τα "ποιος.....", μπορεί να τα αμφισβητήσει ο προκατειλημμένος και κυρίως αυτός που νιώθει να απειλείται. Γιατί τα blogs απειλούν....Όχι, δεν είναι αυτοσκοπός τους και ούτε ο "χαρακτήρας" τους. Απειλούν εμμέσως γιατί συγκεντρώνουν βλέμματα από εφημερίδες, κανάλια και εκπομπές. Ως παρακλάδι του διαδικτύου δεν μπορεί παρά να συμβάλουν σημαντικά στην οικονομική (και όχι μόνο) κρίση που αντιμετωπίσει ο γραπτός τύπος.
Στρατευμένα και προκατειλημμένα blogs; Εύκολα αναρωτιέσαι: δεν υπάρχουν στρατευμένες εφημερίδες και κανάλια; Δημοσιογράφοι και εκπομπές με κατευθυνόμενες απόψεις και θεματολογία; Πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν. Ξέρουμε όλοι μας ότι δεν μπαίνουν όλα στο ίδιο τσουβάλι. Και όλα αυτά στην μοναδική παγκοσμίως τηλεόραση που αυτο ανακυκλώνεται συστηματικά και καθημερινά.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: