Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Ενδεχόμενο τρίτου πακέτου προς την Ελλάδα

SHARE
Η ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγησης της τρόικας, που θα ξεκινήσει στο τέλος Σεπτεμβρίου και το σχέδιο του προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2015, θα αποτελέσουν τη βάση των συζητήσεων στο Εurogroup για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης.
Στις Βρυξέλλες προτρέπουν την ελληνική κυβέρνηση να προβεί γρήγορα σε διαπραγματεύσεις με την τρόικα στο πλαίσιο της αξιολόγησης, ώστε αυτές να ολοκληρωθούν εντός του Οκτωβρίου και να ξεκινήσουν οι διεξοδικές συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.
Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου η Ελλάδα και τα κράτη-μέλη έχουν θεσμική υποχρέωση στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας να υποβάλουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα σχέδια προϋπολογισμού του 2015. Το ελληνικό σχέδιο έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί, όπως ανέφερε η ίδια πηγή, θα είναι βασική παράμετρος για τον υπολογισμό της πορείας των δημοσιονομικών μεγεθών και κυρίως του χρέους, αφού θα περιλαμβάνει τους στόχους για τα έσοδα και τις δαπάνες. 

Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας στήριξης της Ελλάδας
Παράλληλα με την εξέταση της βιωσιμότητας του χρέους, το Εurogroup θα εξετάσει και το ενδεχόμενο νέας στήριξης της Ελλάδας μετά τη λήξη του παρόντος προγράμματος, εφόσον υποβληθεί ανάλογο αίτημα από την κυβέρνηση.
«Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε για νέο πρόγραμμα ή επέκταση του υφιστάμενου», ανέφερε ο αξιωματούχος, ο οποίος εκτίμησε ωστόσο επικαλούμενος δημοσιεύματα στον Tύπο, ότι αυτό δεν φαίνεται να είναι στις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Στην περίπτωση που δεν υπάρξει νέο πρόγραμμα τότε η Ελλάδα θα πρέπει να βγει στις αγορές για δανεισμό, υπογράμμισε ο αξιωματούχος, πρoσθέτοντας ότι η συγκυρία είναι πολύ καλή λόγω της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων. Τη θετική συγκυρία θέλουν να εκμεταλλευτούν και άλλες πρώην μνημονιακές χώρες, όπως η Ιρλανδία, κυρίως, αλλά και η Πορτογαλία, οι οποίες επιθυμούν μέσω της εξόδου στις κεφαλαιαγορές να αποπληρώσουν πρόωρα τα υψηλότοκα δάνεια που έλαβαν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο πλαίσιο των προγραμμάτων διάσωσης το 2010.
Η επικείμενη έναρξη της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα συζητηθεί την Παρασκευή στη συνεδρίαση του Εurogroup στο Μιλάνο, όπου θα γίνει ενημέρωση των υπουργών για τις προπαρασκευαστικές συζητήσεις που έγιναν την περασμένη βδομάδα στο Παρίσι μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικα.
Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: