Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Πώς οι νέοι άνεργοι μπορούν να σπουδάσουν στις σχολές του ΟΑΕΔ και να απασχοληθούν με αμοιβή

SHARE
Μαθητεία με απασχόληση προσφέρουν οι σχολές του ΟΑΕΔ, παρέχοντας φοίτηση σε νέους άνεργους που μαθαίνουν μια τέχνη, ενώ ταυτόχρονα απασχολούνται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις με αμοιβή.
Αυτό γίνεται μέσα από τις σχολές του ΟΑΕΔ όπου οι ευκαιρίες που παρέχουν σε χιλιάδες νέους που ενδιαφέρονται να πάρουν την τύχη στα χέρια τους είναι πολλές. Και οι άνεργοι νέοι έχουν την ευκαιρία να μάθουν δωρεάν αλλά και να εξασκηθούν σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με αμοιβή, αλλά κυρίως με την πεποίθηση και την προσδοκία ότι θα μείνουν στην αγορά εργασίας, και δεν θα επιστρέψουν ξανά στην ανεργία.
Το money-money.gr συγκέντρωσε και παρουσιάζει τον οδηγό για το πώς θα βρούν δουλειά και τι μπορούν να κάνουν οι 20αρηδες νέοι για να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους.
Οι δυνατότητες που έχει αυτή η ηλικιακή ομάδα που τελειώνει Γυμνάσιο ή Λύκειο και δεν πετυχαίνει στις πανελλαδικές εξετάσεις, παρέχονται μέσω των σχολών του ΟΑΕΔ. Πάνω από 50 ειδικότητες διδάσκονται θεωρητικά και σε πρακτική εξάσκηση στις σχολές του ΟΑΕΔ. Πολλοί έχουν μέσα από αυτές τις σχολές σίγουρη απασχόληση.
Οι σχολές του ΟΑΕΔ είναι γνωστές ως Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας (ΕΠΑΣ) αλλά από φέτος (σχολικό έτος 2014-2015) ξεκινά και η λειτουργία των Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) του ΟΑΕΔ. Είναι οι δομές όπου οι νέοι άνεργοι μπορούν να σπουδάσουν και να πάρουν γνώσεις που τους εξασφαλίσουν σίγουρα και πολλές φορές περιζήτητα εφόδια για να βγούν στην αγορά εργασίας.
Ο ΟΑΕΔ δραστηριοποιείται στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με τη λειτουργία 51 Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) Μαθητείας, 29 Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) μεταλυκειακού επιπέδου και 30 Γραφείων Διασύνδεσης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΓΔΕΕ) με την αγορά εργασίας που μόλις ξεκίνησαν να λειτουργούν στις εκπαιδευτικές του δομές.
Σύμφωνα με το Ν. 4186/2013 το σχολικό έτος 2014-15 θα ξεκινήσει η λειτουργία ισάριθμων ΣΕΚ ΟΑΕΔ (Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης) ενώ από τον Ιανουάριο 2014 ιδρύθηκαν και λειτουργούν στον Ο.Α.Ε.Δ. Π.Σ.Ε.Κ. (Πειραματικές Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης) τριετούς φοίτησης, στις υπάρχουσες υποδομές των ΕΠΑ.Σ Καλαμακίου και Ηρακλείου Κρήτης στον τομέα του τουρισμού.
Μαθητεία είναι το εκπαιδευτικό σύστημα που συνδυάζει τη θεωρητική και εργαστηριακή εκπαίδευση στην τάξη με την πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Η φοίτηση στις ΕΠΑΣ διαρκεί δύο έτη (τέσσερα εξάμηνα).

Η πρακτική άσκηση και η αμοιβή

Οι μαθητές το πρωί πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση σε επιχειρήσεις ενώ το απόγευμα παρακολουθούν θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα στις ίδιες ειδικότητες. Κάθε χρόνο φοιτούν 10.000-11.000 μαθητές στις ΕΠΑ.Σ Μαθητείας του ΟΑΕΔ. Οι μαθητές αποκτούν επαγγελματική εμπειρία σε πραγματικές συνθήκες εργασίας ασκούμενοι σε επιχειρήσεις όλων των κλάδων της οικονομίας σε πολλές τεχνικές ειδικότητες.
Οι μαθητευόμενοι ασκούνται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες, μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις, σε ΔΕΚΟ, Δήμους και στον δημόσιο τομέα. Το σύστημα on the job-training που εφαρμόζει ο ΟΑΕΔ έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό στην πράξη καθώς οι μαθητές σε σημαντικό ποσοστό μετά το τέλος των σπουδών τους συνεχίζουν να απασχολούνται στις θέσεις πρακτικής άσκησης.
Η αμοιβή των ασκούμενων μαθητών ανέρχεται στο 75% του κατώτατου ημερομισθίου που ορίζει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) και για τα τέσσερα εξάμηνα πρακτικής άσκησης, που αντιστοιχεί σε 17,12 € την ημέρα.
Η πρακτική άσκηση των μαθητών επιδοτείται με 11 € για κάθε ημέρα πρακτικής άσκησης. Τα χρήματα καταβάλλονται είτε στον εργοδότη είτε απευθείας στους μαθητές. Το έργο της «Πρακτικής Άσκησης των Μαθητών των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ» συγχρηματοδοτείται από το ΕΚΤ (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: