Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Αντισυνταγματικό το 200άρι για να κάνεις έφεση

SHARE
Μια σημαντική απόφαση που τινάζει τα θεμέλια του νόμου 4055 του 2012 με τον οποίο προβλέφθηκε ότι για να μπορεί ο πολίτης στα αστικά δικαστήρια να ασκήσει έφεση θα πρέπει να καταβάλλει υποχρεωτικά παράβολο 200 ευρώ, εξέδωσε το μονομελές Εφετείο Ιωαννίνων.
Δικάζοντας έφεση κατά απόφασης του μονομελούς πρωτοδικείου για την οποία δεν είχε καταβληθεί το επίμαχο παράβολο το δικαστήριο δέχθηκε την έφεση και κήρυξε ανίσχυρες τις διατάξεις του νόμου κρίνοντας ότι θίγουν το δικαίωμα προσφυγής στη δικαιοσύνη και παραβιάζουν τη συνταγματική αρχή της ισότητας. «Προβλέποντας αδιακρίτως το παράβολο ως προϋπόθεση του παραδεκτού της έφεσης προβαίνουν σε διάκριση των πολιτών, σε αυτούς δηλαδή που έχουν την οικονομική δυνατότητα και σε αυτούς που δεν έχουν τη σχετική δυνατότητα και στερούνται το έννομο αυτό αγαθό της πρόσβασης, διάκριση και στέρηση μη ανεκτές σε κάθε ευνομούμενη κοινωνία».
Στο σκεπτικό του μονομελούς εφετείου αναφέρεται ακόμη ότι «το ποσό των 200 ευρώ της αξίας του παραβόλου που αξιώνει ο νόμος για να μην απορριφθεί ως απαράδεκτη η έφεση συνιστά με τις σημερινές οικονομικές συνθήκες της χώρας οικονομικό βάρος στο οποίο αδυνατεί να ανταποκριθεί αντικειμενικά σημαντικό μέρος των Ελλήνων πολιτών με συνέπεια να αποκλείονται από τη δυνατότητα προσφυγής στη δικαιοσύνη. Ο αριθμός αυτός βαίνει αυξανόμενος λόγω της συνεχώς επιδεινούμενης οικονομικής κατάστασης της χώρας».
Στο ίδιο σκεπτικό το επίμαχο παράβολο χαρακτηρίζεται καθαρά εισπρακτικό μέτρο με το οποίο επιδιώκεται μέσω της δικαιοσύνης η αύξηση των δημοσίων εσόδων ενώ το μέτρο ούτε στην εύρυθμη λειτουργία των δικαστηρίων αποσκοπεί ούτε την ανάγκη αποτελεσματικής απονομή της δικαιοσύνης υπηρετεί.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: