Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Eκτός μεταγραφών όσοι πέρασαν με το 10%

SHARE
Από τις 29 Σεπτεμβρίου και μετά θα ανοίξει στο υπουργείο Παιδείας η ηλεκτρονική «πλατφόρμα» στην οποία θα μπορέσουν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους για τις μετεγγραφές όλοι οι υποψήφιοι. Όπως ξεκαθάρισε ωστόσο σήμερα, Τετάρτη, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κ. Αθανάσιος Κυριαζής, δικαίωμα μετεγγραφής έχουν αυτοί που έλαβαν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις τον Ιούνιο του 2014, ενώ δεν δικαιούνται μετεγγραφή όσοι πέρασαν με το 10%, διότι δεν έδωσαν εξετάσεις τον Ιούνιο 2014 όπως προβλέπει ο νόμος, αλλά το 2013 και έκαναν εφέτος χρήση παλαιότερης βαθμολογίας τους.
Κατόπιν αυτών, τη Δευτέρα αναμένεται να εκδοθούν οι δύο υπουργικές αποφάσεις που θα προβλέπουν τις περιπτώσεις αλλά και τη διαδικασία με την οποία θα γίνονται οι μετεγγραφές. Παράλληλα, και όπως προκύπτει από τις δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, θα υπάρξει οικονομική ενίσχυση από την κυβέρνηση στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ που θα δεχθούν το μεγαλύτερο βάρος μετεγγραφόμενων φοιτητών. Το θέμα των διαθεσιμοτήτων και το θέμα του προσωπικού είναι κάτι το οποίο θα συζητηθεί σε επίπεδο υπουργών.
Όπως δήλωσε ο κ. Κυριαζής σε συνέντευξή του στη ΝΕΡΙΤ, «πρώτα θα γίνει η εγγραφή των φοιτητών στα τμήματα στα οποία έχουν περάσει και μετά θα ανοίξει το σύστημα για να γίνουν οι αιτήσεις των μετεγγραφών. Δεν μπορούν να γίνουν συγχρόνως αυτά».
«Ως και τις 26 Σεπτεμβρίου θα γίνονται οι εγγραφές σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ και πιστεύουμε ότι τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου θα ανοίξει το σύστημα στο υπουργείο Παιδείας, όπου θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους για τις μετεγγραφές. Εκεί έχουμε δύο κατηγορίες. Είναι η μεγάλη μάζα, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι και ειδικές κατηγορίες με νόμο που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2014, και είναι η άλλη κατηγορία με τα οικονομικά κριτήρια με νόμο που ψηφίστηκε αργότερα. Συγχρόνως θα υποβάλλεται μια αίτηση στο υπουργείο Παιδείας και από εκεί και πέρα οι αιτήσεις αυτές θα διαβιβαστούν στα αντίστοιχα τμήματα, όπου θα γίνεται και ο έλεγχος των δικαιολογητικών για να προχωρήσουν στην μετεγγραφή των φοιτητών αυτών» συνέχισε ο κ. Κυριαζής.
«Τα πράγματα πάνε όπως προβλέψαμε, αυτό όμως που θα ήθελα να διευκρινίσω  είναι ότι επειδή ο νόμος δεν υπήρχε και είναι η πρώτη φορά που τίθεται σε ισχύ φέτος και δεν έχουμε σαφή εικόνα αριθμού, ζητήσαμε με τη διαδικασία της εγγραφής να κάνουν και μία δήλωση ενδιαφέροντος  για το ποιοι και πού προτίθενται να μετεγγραφούν. Αυτό γίνεται για να έχουμε έναν κατ' αρχήν αριθμό. Δεν λέμε ότι θα είναι και ο πραγματικός αριθμός, αλλά να έχουμε μια αρχική εκτίμηση  με τη λήξη των εγγραφών, και να ξέρουμε περίπου πόσοι θα είναι οι φοιτητές που θα κάνουν μετεγγραφή, γιατί έχουμε και το πρόβλημα των κεντρικών πανεπιστήμιων που θα δεχθούν το μεγάλο αριθμό φοιτητών» είπε ακόμη ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας.
Για τα κενά στα σχολεία
Για το θέμα των κενών στα σχολεία, ο κ. Κυριαζής δήλωσε ότι «μέχρι τέλος του μήνα θα έχουν καλυφθεί τα κενά, διότι θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες κι άλλοι αναπληρωτές μέσω του ΕΣΠΑ (κοινοτικών κονδυλίων). Προοδευτικά θα καλύπτουμε τα κενά και μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει λυθεί το θέμα. Σήμερα πράγματι θα δώσουμε 3.000 επιπλέον αναπληρωτές και πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε όλο αυτό το έργο».
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: