ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ...

Κυριακή, 27 Οκτωβρίου 2013

Πρόταση για τη σύσταση επιτροπής που θα αναλάβει να αξιολογήσει τις επιλογές της τρόικας στις χώρες που μαστίζονται από την κρίση θα εξετάσει ...
το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το θέμα συζητήθηκε αυτήν την εβδομάδα στο Στρασβούργο στην αρμόδια επιτροπή Οικονομικών και αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση στη διάσκεψη των προέδρων κατά την επόμενη Σύνοδο της Ολομέλειας στα μέσα Νοεμβρίου.
Όπως αναφέρεται στο σχέδιο έκθεσης που τέθηκε προς συζήτηση η επιτροπή αξιολόγησης θα καλείται να κρίνει τη δράση της τρόικας σε τέσσερις χώρες της κρίσης και συγκεκριμένα στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.
Σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο, εφόσον η πρόταση εγκριθεί υπό αξιολόγηση θα τεθούν η μεθοδολογία της τρόικας κατά τη συγκέντρωση στοιχείων, τα κριτήρια με τα οποία λαμβάνονται οι αποφάσεις της αλλά και το κατά πόσο υπάρχει δημοκρατική νομιμοποίηση των αποφάσεων της. Για τον σκοπό αυτό προτείνονται ακροάσεις και συναντήσεις με εκπροσώπους κοινωνικών εταίρων και με νυν ή πρώην υπουργούς στις χώρες αυτές.
Η πρόταση αυτή φαίνεται να συγκεντρώνει την υποστήριξη Σοσιαλιστών, Πρασίνων αλλά και κάποιων από τους βρετανούς συντηρητικούς.
Εάν τελικά εγκριθεί, η έκθεση των αξιολογητών αναμένεται να κοινοποιηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το αργότερο τον Απρίλιο του 2014.
Σημειώνεται ότι δεν πρόκειται για απόδοση νομικών ευθυνών, θα ήταν ωστόσο η πρώτη φορά που ευρωπαϊκό όργανο αξιολογεί τους ίδιους τους αξιολογητές και μάλιστα σε δημόσια συζήτηση.
Πηγή: Deutsche Welle

 
 
 

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

 
Copyright © Ellinas Blog