'ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ Η ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ MOODY'S''...

Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου 2013

Αδικαιολόγητη χαρακτηρίζει ο Δήμος Αθηναίων την υποβάθμιση της πιστοληπτικής θέσης του από τον οίκο αξιολόγησης Moody's, σημειώνοντας...
μεταξύ άλλων πως «υπαγορεύεται περισσότερο από τεχνικές δεσμεύσεις στο χειρισμό αντίστοιχων περιπτώσεων στο παρελθόν και λιγότερο από την πραγματική οικονομική κατάσταση του Δήμου».
Ο Δήμος στην ανακοίνωσή του σημειώνει ακόμη:
  • Είναι προφανές ότι με την απόφασή του, ο Οίκος εμμέσως αναγνωρίζει ότι η εν λόγω υπόθεση είναι άλλο ένα παράδειγμα ασφυκτικών και αναποτελεσματικών εγκριτικών διαδικασιών, οι οποίες αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη ενός οργανισμού, ιδίως στις δύσκολες και απαιτητικές σημερινές συνθήκες, στηριζόμενη στην καθυστέρηση αναχρηματοδότησης ενός παλαιού δανείου.  Ειδικότερα:
  • Το επίμαχο δάνειο αφορά δάνειο που ελήφθη το 2003 για τη χρηματοδότηση Ολυμπιακών Έργων, με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και προβλεπόμενη αποπληρωμή κεφαλαίου, τον Αύγουστο του 2010. Η δημοτική αρχή, επί δημαρχίας του κ. Ν. Κακλαμάνη, ξεκίνησε την διαδικασία αναχρηματοδότησης του δανείου το 2009 αλλά δεν επέτυχε την έγκαιρη εκπλήρωση του όρου αποπληρωμής.
  • Η διαδικασία αναχρηματοδότησης ολοκληρώθηκε από την παρούσα διοίκηση, μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, μετά από διαγωνισμό που υλοποιήθηκε το 2012, με καλύτερους μάλιστα όρους και παρά τη διαρκή επιδείνωση του οικονομικού κλίματος.
  • Παρά την άδικη – κατά την γνώμη μας - εξέλιξη, δεν μπορούμε να μην αισθανθούμε ικανοποίηση και αισιοδοξία, από την αναγνώριση της Moody’s για την επιτυχή οικονομική λειτουργία της παρούσας διοίκησης του Δήμου, καθώς παρά την μείωση έως και 60% των υποχρεωτικών προς απόδοση κρατικών πόρων (ΚΑΠ, ΣΑΤΑ) πέτυχε:
  • Λειτουργικό πλεόνασμα
  • Πλήρη εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων προς τις τράπεζες, το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και τους προμηθευτές.
  • Μείωση κατά 12,8% των οφειλόμενων δανείων, καθώς από 219,3 εκ. € που όφειλε την 31ηΔεκεμβρίου 2010 σε την 30η Ιουνίου 2013 οφείλει 191,6 εκ €
  • Συνολική δανειακή έκθεση σε ποσοστό 20% χαμηλότερου του προβλεπομένου από την νομοθεσία.

 
 
 

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

 
Copyright © Ellinas Blog