Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ...

SHARE

Ξεκινά η μάχη των τραπεζών για την ανακεφαλαιοποίηση
... ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΑ ΑΝΟΙΧΤΑ...
Οι διαδικασίες επανακεφαλαιοποίησης των τριών συστημικών τραπεζικών σχημάτων προχωρούν σύμφωνα με το υπάρχον ...
χρονοδιάγραμμα της τρόικας, παρά τις ανησυχίες για όσα συνέβησαν στο χρηματοοικονομικό σύστημα της Κύπρου, τα οποία κλόνισαν την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα. Πειραιώς και Alpha έως την επόμενη Δευτέρα θα δημοσιεύσουν την πρόσκληση προς τους μετόχους τους για την έκτακτη γενική συνέλευση με θέμα τις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου για την άντληση ιδιωτικών κεφαλαίων, σύμφωνα με πληροφορίες. Η Εθνική επιζητά παράταση για τη δική της αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί προηγουμένως η νομική συγχώνευσή της με την Eurobank.

Ξεκινά η μάχη των τραπεζών για την ανακεφαλαιοποίηση
Στο τέλος Μαΐου ολοκληρώνεται η επανακεφαλαιοποίηση των τριών συστημικών τραπεζικών σχημάτων και το «στοίχημα» για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας θα αρχίσει ήδη να «τρέχει» από την αρχή του Καλοκαιριού. Οι διαδικασίες προχωρούν σύμφωνα με το υπάρχον χρονοδιάγραμμα της τρόικας, παρά τις ανησυχίες για όσα συνέβησαν στο χρηματοοικονομικό σύστημα της Κύπρου τα οποία κλόνισαν την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα. Η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank έως την επόμενη Δευτέρα θα δημοσιεύουν την πρόσκληση προς τους μετόχους τους για την έκτακτη γενική συνέλευση με θέμα τις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου για την άντληση ιδιωτικών κεφαλαίων, αναφέρουν πληροφορίες.
Όσον αφορά την Alpha Bank, o αρχικός σχεδιασμός της διοίκησης ήταν η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα πραγματοποιηθεί με ιδιωτικά κεφάλαια, να είναι μέχρι του ποσού των 500 εκατ. ευρώ. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της Alpha Bank, Δ. Ματζούνη που έγινε στο πλαίσιο των αποτελεσμάτων του 2012: «Η τράπεζα επικεντρώνεται στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου της, της οποίας η επιτυχία ενισχύεται με την εξαγορά της πλήρως ανακεφαλαιοποιημένης Εμπορικής Τραπέζης».
Ξεκινά η μάχη των τραπεζών για την ανακεφαλαιοποίηση
Η διοίκηση της Πειραιώς, στην τηλεδιάσκεψή της με τους διεθνείς αναλυτές για τα ετήσια αποτελέσματα του 2012, τόνισε ότι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα καθοριστεί το «μείγμα» της αύξησης κεφαλαίου. Δηλαδή, ποιος θα είναι ο ακριβής συνδυασμός κοινών μετοχών και έκδοσης CoCos για την κάλυψη του συνόλου των κεφαλαιακών αναγκών. Η διοίκηση της Πειραιώς τόνισε ακόμα, ότι στους στόχους της είναι ο περιορισμός των μετατρέψιμων ομολόγων.
Οι κεφαλαιακές ανάγκες της Πειραιώς έχουν προσδιοριστεί στα 7,3 δισ. ευρώ, με το σύνολο της αύξηση κεφαλαίου να ανέρχεται σε τουλάχιστον τα 5,3 δισ. ευρώ. Για το λόγο αυτό, η πρόσκληση για την έκτακτη γενική συνέλευση θα αναφέρει ότι το ποσό της αύξησης θα είναι έως τα 530 εκατ. ευρώ. Η Societe Generale έχει δεσμευτεί να συμμετάσχει με 170 εκατ. ευρώ και σε συνδυασμό με την πιθανή συνεισφορά της BCP Millennium, η Πειραιώς θα μπορούσε να εξασφαλίσει το 10% της ελάχιστης συμμετοχών των ιδιωτών μετόχων στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Όσον αφορά τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, επιζητά παράταση για τη δική της αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί προηγουμένως η νομική συγχώνευσή της με την Eurobank.
Ξεκινά η μάχη των τραπεζών για την ανακεφαλαιοποίηση
Παρά το γεγονός ότι η διοίκηση της ΕΤΕ αρχικά είχε ζητήσει από την τρόικα η δική της αύξηση κεφαλαίου να διενεργηθεί αρχές Φθινοπώρου, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επισπευτούν οι ενέργειες για τη νομική συγχώνευση των δύο τραπεζών, έτσι ώστε έως τέλος του επόμενου Μαΐου να έχει ολοκληρωθεί και η αύξησή της να γίνει έως τέλος Ιουνίου. Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, Πέτρος Χριστοδούλου, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές που έγινε στο πλαίσιο των ετήσιων αποτελεσμάτων του 2012, τόνισε άλλωστε ότι είναι πιθανό το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της νέας Εθνικής Τράπεζας.
Σχέδια για απορρόφηση μικρότερων τραπεζών
Ο νέος εγχώριος τραπεζικός χάρτης έχει σχεδόν πάρει την τελική του μορφή. Οι κινήσεις εξαγορών και συγχωνεύσεων που έγιναν το τελευταίο οκτάμηνο στην αγορά εν μέσω κρίσης, ήταν εντυπωσιακές και πρωτόγνωρες για την ελληνική πραγματικότητα καθώς πραγματοποιήθηκαν με γνώμονα τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και όχι την αρχή της? καρέκλας. Οι διοικήσεις των τριών νέων τραπεζικών σχημάτων δεν σταματούν εδώ.
Συνεχίζουν να διερευνούν τα εναπομείναντα ενδεχόμενα απορρόφησης μικρότερων τραπεζών, όπως για παράδειγμα του «Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου», της «Νέας Proton», καθώς και τις περιπτώσεις τραπεζών που ενδέχεται να «σπάσουν» οσονούπω, όπως της τράπεζας Αττικής, της Probank και της FBBank εφόσον δεν βρουν τα κεφάλαια που απαιτεί η Τράπεζα της Ελλάδος για να χαράξουν αυτόνομη πορεία.
Εθνική Τράπεζα
Η σημερινή διοίκηση της Εθνικής προέβη σε μία σημαντική κίνηση για τον εγχώριο κλάδο, με την εξαγορά του 100% της Eurobank, δημιουργώντας έναν μεγάλο όμιλο με συνέργειες στην εγχώρια αγορά, αλλά και στα Βαλκάνια. Μετά τη συγχώνευση, ο όμιλος ΕΤΕ, θα έχει συνολικό ενεργητικό περί τα 180 δισ. ευρώ. Τα συνολικά δάνεια προς τους πελάτες θα ανέρχονται σε 109,7 δισ. ευρώ και οι συνολικές καταθέσεις σε 87,9 δισ. ευρώ.
Τράπεζα Πειραιώς
Η Τράπεζα Πειραιώς, ξεκίνησε τον «χορό» των συγχωνεύσεων, με την απόκτηση της ΑΤΕbank τον Ιούλιο του 2012. Στη συνέχεια έκανε το deal με τη Societe Generale για την απόκτηση της Geniki Bank, ενώ πριν μερικές ημέρες εξαγόρασε τις εγχώριες τραπεζικές δραστηριότητες των τραπεζών Κύπρου, Cyprus Popular Bank και Ελληνικής Τράπεζας.
Μετά τη συναλλαγή αυτή, το συνολικό ενεργητικό του ομίλου θα ανέρχεται σε 98 δισ. ερυώ με δίκτυο 1.650 καταστημάτων και περίπου 24.000 υπαλλήλους. Παράλληλα, στις 6 Φεβρουαρίου 2013, η Τράπεζα Πειραιώς γνωστοποίησε ότι βρίσκεται σε αποκλειστικές συζητήσεις με τη Millennium BCP, αναφορικά με την πιθανή εξαγορά της θυγατρικής της Millennium Bank στην Ελλάδα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές έχουν έρθει σε συμφωνία και αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση.
Αlpha Bank
Μετά τη συγχώνευση της Alpha Bank με την Εμπορική, θα έχει συνολικό ενεργητικό περίπου 78,3 δισ. ευρώ. Η νέα τράπεζα έχει χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους 60,3 δισ. ευρώ και καταθέσεις 39 δισ. ευρώ. Το δίκτυο καταστημάτων στην Ελλάδα αριθμεί 737. Την Εμπορική τράπεζα είχε επανακεφαλαιοποιήσει η γαλλική μητρική της, η Credit Agricole, δίνοντας της προίκα 3 δισ. ευρώ, που σε μεγάλο βαθμό καλύπτει τις κεφαλαιακές ανάγκες της Alpha.
Πηγή : imerisia.gr 
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: