Τρίτη 30 Απριλίου 2013

ΤΡΕΙΣ ΜΕΓΙΣΤΑΝΕΣ ΘΑ ΔΙΑΣΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ;

SHARE

O γαμπρός του κ. Μπιλ Κλίντον, κ. Μαρκ Μεζβίνσκι (αριστ. στη φωτ.), ο Αραβας κατασκευαστής κ. Ταφίκ Κούρι (στο κέντρο της φωτ.) και ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας κ. Τζον Κατσιματίδης (δεξιά στη φωτ.) είναι τα νέα πρόσωπα ...
που προσέγγισε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας για να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου. 
Το πατριωτικό προσκλητήριο που απευθύνουν προσωπικά ο πρωθυπουργός και ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς για να αποφευχθεί η κρατικοποίηση της ΕΤΕ είχε αποδέκτες τους 200 πλουσιότερους Ελληνες.

Ενας προς ένας δέχτηκαν την πρόσκληση να δηλώσουν «παρών» στην αύξηση και ο στόχος -παρά τις μεγάλες δυσκολίες- φαίνεται να έχει επιτευχθεί, καθώς οι πληροφορίες θέλουν να έχουν συγκεντρωθεί από μια ομάδα 80-100 επιχειρηματιών περίπου 700 εκατ. ευρώ. 

Αν υπολογιστούν και τα κεφάλαια που θα συγκεντρώσει το δίκτυο της Εθνικής Τράπεζας, όπως και ότι υπάρχουν ακόμη σε εκκρεμότητα απαντήσεις επιχειρηματιών για ποσά της τάξης των 250 εκατ. ευρώ, τότε υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι θα καλυφθεί η αύξηση της Εθνικής.

Αυτό άλλωστε δείχνει και η απόφαση που έλαβε το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας να ανεβάσει τον πήχη της αύξησης κεφαλαίου με στόχο να συγκεντρωθούν 1,17 δισ. ευρώ έναντι του αρχικού στόχου των 975 εκατ. ευρώ. Οι προσωπικές παρεμβάσεις του κ. Αντώνη Σαμαρά, που κυριολεκτικά πήρε το παιχνίδι πάνω του, άλλαξαν το κλίμα για την αύξηση της Εθνικής Τράπεζας. 

Η επιτυχία της αύξησης, σύμφωνα με πληροφορίες, κρίθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, όταν ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, κ. Τουρκολιάς, μετά και τα προσωπικά αιτήματα που είχε θέσει και ο ίδιος σε ισχυρούς επιχειρηματίες, πήγε πόρτα-πόρτα και συγκέντρωσε προσύμφωνα για τη συμμετοχή στην αύξηση.

Όλο το Σαββατοκύριακο ο επικεφαλής της Εθνικής κινήθηκε από την Εκάλη μέχρι τη Βούλα σε αλλεπάλληλα ραντεβού στις κατοικίες των επιχειρηματιών για να συγκεντρώσει τις βεβαιώσεις προθέσεων συμμετοχής στην αύξηση. Αύριο είναι προγραμματισμένη η γενική συνέλευση της Εθνικής, ενώ θα τεθούν υπόψη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας οι βεβαιώσεις των επιχειρηματιών ώστε να ανάψει το πράσινο φως για την αύξηση κεφαλαίου.

Η διοίκηση της Εθνικής αισιοδοξεί αλλά ταυτόχρονα επιφυλάσσεται, καθώς πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα που η επιτυχία του θα κρίνεται μέχρι και την τελευταία στιγμή. Ενα μέρος των κεφαλαίων που θα δοθεί στην αύξηση -περίπου το 28%- θα «καεί» λόγω της αρνητικής καθαρής θέσης της ΕΤΕ μετά το κούρεμα των ομολόγων. 

Εξάλλου, οι βεβαιώσεις που υπογράφουν οι επιχειρηματίες δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα, ενώ υπάρχουν και οικονομικοί παράγοντες που απάντησαν αρνητικά, όπως οι εφοπλιστές κ. Γιώργος Οικονόμου, οι κύριοι Θανάσης Ντίνος και Ανδρέας Μαρτίνος, ο κ. Γιώργος Προκοπίου κ.ά. 

Υπάρχουν όμως και αυτοί που αποφασίζουν να συμμετάσχουν, όπως π.χ. η Εκκλησία της Ελλάδος, εκπρόσωποι της οποίας συναντήθηκαν γι’ αυτό τον λόγο με τον κ. Τουρκολιά την περασμένη Τετάρτη.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: