TO ΔΝΤ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ...
''ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΛΑΡΩΣΟΥΝ ΤΑ ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ''...
Η χρηματοπιστωτική σταθερότητα θα μπορούσε να απειληθεί από την "άτακτη" κατάργηση των έκτακτων μέτρων...
που έχουν λάβει οι κυριότερες Κεντρικές Τράπεζες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
"Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι κίνδυνοι δεν προέρχονται από τις ίδιες τις μη συμβατικές πολιτικές, αλλά από τη δυσκολία να τερματιστούν" αναφέρει το ΔΝΤ σε έκθεσή του, που δόθηκε στη δημοσιότητα, εν όψει της ανακοίνωσης των παγκόσμιων οικονομικών προβλέψεών του, την Τρίτη.
Από την έναρξη της κρίσης, οι Κεντρικές Τράπεζες πολλών πλούσιων χωρών, όπως η Fed στις ΗΠΑ και η ΕΚΤ στην Ευρώπη, ακολουθούν μια δαπανηρή πολιτική, που συνδυάζει την επαναγορά περιουσιακών στοιχείων και τη μείωση των επιτοκίων, με στόχο να ενισχύσουν τη ρευστότητα και να αποφευχθούν οι πιστωτικοί περιορισμοί.
Στην έκθεσή του, το ΔΝΤ καλεί τις Κεντρικές Τράπεζες να ενεργήσουν με σύνεση, όταν θα ξεκινήσει η επιστροφή στην ομαλότητα. Θα πρέπει "να προβλεφθούν και να διευθετηθούν οι κίνδυνοι, κυρίως επειδή οι πολιτικές χαλάρωσης των νομισματικών συνθηκών αντιπροσωπεύουν ένα άγνωστο πεδίο", σημειώνεται στο κείμενο.
Το ΔΝΤ ανησυχεί μεταξύ άλλων για τη μελλοντική αύξηση των επιτοκίων, που σήμερα έχουν πέσει στο χαμηλότερο ιστορικά επίπεδό τους στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.
"Μια άτακτη ή υπερβολική άνοδος (...) θα περιέπλεκε σοβαρά την προσαρμογή στο νέο χρηματοπιστωτικό περιβάλλον" τονίζεται στην έκθεση. "Βραχυπρόθεσμα, οι τράπεζες που δεν έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί επαρκώς, μπορεί να υποφέρουν".
Το Ταμείο εκφράζει επίσης ανησυχία για την "αβεβαιότητα" όσον αφορά στην στρατηγική των Κεντρικών Τραπεζών απέναντι στους τίτλους δημοσίου χρέους που απέκτησαν κατά τη διάρκεια της κρίσης, με σκοπό να στηρίξουν τις χώρες. Μια βεβιασμένη προσφορά πώλησής τους θα μπορούσε να προκαλέσει πανικό στις αγορές και να οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων που ζητούνται από τις χώρες.
Η Fed και η Τράπεζα της Ιαπωνίας διακρατούν σήμερα το 10% του χρέους των χωρών τους, ενώ το 5%-6% του ισπανικού και του ιταλικού χρέους βρίσκεται στα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ.
0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ:
Δημοσίευση σχολίου