Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Προβληματισμός για την «αδέσποτη» βόμβα

SHARE
Τον αποτροπιασμό της πολιτείας και της κοινής γνώμης και τον έντονο προβληματισμό των διωκτικών Αρχών έχουν προκαλέσει τα αιματηρά περιστατικά βίας που εκδηλώθηκαν χθες και προχθές το βράδυ στην Αθήνα και είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο δύο ατόμων και τον τραυματισμό άλλων τριών. Όσον αφορά στο περιστατικό με την έκρηξη στην περιοχή των Κάτω Πατησίων, η Αστυνομία φαίνεται ότι βρίσκεται «στο σκοτάδι» σχετικά με τους δράστες της τοποθέτησης του εκρηκτικού μηχανισμού, ενώ ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολυθεί για την ανακάλυψη των δραστών δύο ενόπλων ληστειών που έλαβαν χώρα στην περιοχή των Πατησίων και κόστισαν τη ζωή σε 55χρονο.
«Όλα ανοιχτά»
Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα αφήνει η ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού προχθές το βράδυ έξω από τα γραφεία της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων, η έκρηξη του οποίου κόστισε τη ζωή σε ένα 15χρονο Αφγανό μετανάστη και προκάλεσε το βαρύτατο τραυματισμό της 10χρονης αδελφής του (υποβάλλεται σε χειρουργικές επεμβάσεις στο νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού» προκειμένου να σωθεί η όρασή της και η έως τώρα πρόγνωση δεν είναι θετική) και τον ελαφρύτερο της μητέρας τους.
Στο σημείο της έκρηξης οι διωκτικές Αρχές εντόπισαν εκρηκτική ύλη μέσα σε μεταλλικό σωλήνα, κομμάτια ηλεκτρικού κυκλώματος πυροδότησης και μεταλλικά εξαρτήματα λαμπτήρα, όλα αυτά μέσα σε σάκο που είχε αφεθεί στην είσοδο του κτιρίου. Η Αστυνομία εικάζει ότι η έκρηξη προκλήθηκε όταν ο μικρός Αφγανός, που μαζί με τη μητέρα και την αδελφή του έψαχναν κάθε βράδυ για παρατημένα μπουκάλια, τα οποία στη συνέχεια επέστρεφαν για ανακύκλωση, ώστε να βγάζουν ένα πενιχρό εισόδημα, άνοιξε το σάκο, πυροδοτώντας κατά λάθος τον εκρηκτικό μηχανισμό.
Αρνούνται οι «Πυρήνες»
Ο μηχανισμός και η συνδεσμολογία του, σύμφωνα με την Αστυνομία, παραπέμπουν σε αντίστοιχο αυτοσχέδιο μηχανισμό που είχε χρησιμοποιήσει η οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» σε επίθεση τον Ιούλιο του 2009 στο προξενείο της Χιλής στη Θεσσαλονίκη, αν και χθες το απόγευμα η οργάνωση με προκήρυξή της στο Διαδίκτυο αρνείται κάθε ανάμειξη στη συγκεκριμένη ενέργεια. Η Αντιτρομοκρατική δεν συσχετίζει την τοποθέτηση της βόμβας αυτής με τηλεφώνημα που πραγματοποιήθηκε από άγνωστο στις 8.46 το πρωί της Κυριακής στον τηλεοπτικό σταθμό Alter, όπου έγινε ενημέρωση ότι είχε τοποθετηθεί βόμβα στην ΕΒΕΕ στα Πατήσια, η οποία επρόκειτο να εκραγεί σε 6 λεπτά, αν και εξετάζει όλα τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα που έγιναν την Κυριακή.
«Εγκληματική δράση»
Λίγα λεπτά μετά το τραγικό συμβάν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε από τον τόπο της έκρηξης ότι «απόψε η τρομοκρατία έδειξε το πιο σκληρό, το πιο απεχθές της πρόσωπο. Ένας νέος άνθρωπος έχασε τη ζωή του από παγίδα θανάτου που έστησαν οι τρομοκράτες. Αυτοί οι δολοφόνοι μας θεωρούν όλους εχθρούς τους, είτε πρόκειται για αστυνομικό είτε πρόκειται για μετανάστη είτε για τον οποιονδήποτε πολίτη. Αυτοί οι δολοφόνοι είναι απέναντι στην ελληνική κοινωνία. Σύσσωμη η ελληνική κοινωνία είναι απέναντί τους, γι’ αυτό είναι χρέος μας να συλληφθούν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Κάθε φορά που πραγματοποιούν τέτοιου είδους ενέργειες αυτές οι ενέργειες τους ξεγυμνώνουν και πολύ σύντομα θα τους αποκαλύψουν».
Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής τόνισε ότι «η κυβέρνηση εκφράζει τη θλίψη της για το θάνατο του νεαρού και τον αποτροπιασμό της για τέτοιου είδους ενέργειες που λαμβάνουν χώρα σε μία χώρα όπως η Ελλάδα και με τα γνωστά αποτελέσματα, τα οποία ουδόλως νομιμοποιούν οποιαδήποτε δράση, η οποία όχι μόνο δεν έχει πολιτικά χαρακτηριστικά αλλά είναι και άκρως εγκληματική».
Πολιτική θύελλα
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν δριμεία επίθεση κατά της πολιτικής δημόσιας ασφάλειας της κυβέρνησης. Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΝΔ Ν. Δένδιας δήλωσε ότι «το συνολικό σύστημα δημόσιας ασφάλειας στη χώρα έχει πλέον καταρρεύσει. Από τη μία, τυφλά τρομοκρατικά χτυπήματα. Από την άλλη, εγκλήματα βίας, καλπάζουσα μικρή και μεσαία εγκληματικότητα, αθρόα εισροή λαθρομεταναστών, πλήρης απαξίωση του Λιμενικού Σώματος. Όλα αυτά δημιουργούν ένα πλαίσιο που απειλεί το μοντέλο ζωής του Έλληνα. Του ανατρέπει τη δυνατότητα της επιβίωσης με τον τρόπο που την ξέρουμε στις πόλεις της χώρας» και κάλεσε τον κ. Χρυσοχοΐδη «να λάβει τα μέτρα που πρέπει, να ακούσει τον κοινωνικό παλμό και να αντιδράσει. Αλλιώς η ευθύνη βαρύνει απολύτως και μόνο την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ».
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: