Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Νέα Δημοκρατία και Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός καταψήφισαν το σχετικό σχέδιο νόμου, χαρακτηρίζοντάς το «ψευδεπίγραφο»

SHARE
Υπερψηφίστηκε, επί της αρχής του, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, με τις ψήφους ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που αφορά την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας, καθώς και το δικαίωμα του «εκλέγειν» και «εκλέγεσθαι» από μετανάστες, που ζουν νόμιμα στην Ελλάδα. Νέα Δημοκρατία και Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός καταψήφισαν το σχετικό σχέδιο νόμου, χαρακτηρίζοντάς το «ψευδεπίγραφο», ενώ το ΚΚΕ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί των άρθρων.
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Διαμαντίδης, επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να εξασφαλιστεί η ειρήνη, η ασφάλεια και η κοινωνική συνοχή στη χώρα, να προστατευτούν τα ατομικά δικαιώματα των μεταναστών και να μπουν κανόνες διαφάνειας στο διάτρητο ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι «η Ελλάδα θα σταματήσει να είναι ξέφραγο αμπέλι», ενώ επέκρινε εκείνους οι οποίοι αντιδρούν στην κοινωνική ένταξη όλων όσων ζουν και εργάζονται νόμιμα στη χώρα και πρόσθεσε πως «πρέπει να αντιμετωπίσουμε το υπαρκτό και μεγάλο αυτό πρόβλημα, χωρίς παρωπίδες και λαϊκισμούς».
Ο κ. Διαμαντίδης απέρριψε τις αιτιάσεις ΝΔ και ΛΑΟΣ περί προσπάθειας του ΠΑΣΟΚ «να αλλοιώσει το αποτέλεσμα στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές», τονίζοντας ότι η δυνατότητα του «εκλέγειν» και «εκλέγεσθαι» αφορά μόνον 65.000 μετανάστες διασκορπισμένους σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ, Θανάσης Νάκος, ζήτησε την απόσυρση του ν/σ, χαρακτηρίζοντάς το ψευδεπίγραφο και υποστήριξε ότι θα μεταβάλει την εθνολογική και πληθυσμιακή εκπροσώπηση της χώρας με τις αθρόες νομιμοποιήσεις, θα αυξήσει κατακόρυφα τη λαθραία μετανάστευση και οι οικονομικές συνέπειες θα είναι ολέθριες.
Πρόθεση της κυβέρνησης -όπως υποστήριξε ο κ. Νάκος- είναι «με έωλες διατάξεις και ανθρωπιστικό περίβλημα να εξασφαλίσει ένα θετικό γι αυτήν εκλογικό αποτέλεσμα».
Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαυρίκος, έκανε λόγο για αποσπασματικές λύσεις και πρόσθεσε ότι το ν/σ διατηρεί ποινικά κριτήρια, ενώ αναδεικνύει και δεν λύνει προβλήματα. Υποστήριξε ακόμα ότι επιβάλλει την υποχρεωτική απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας που, σε κάθε περίπτωση, θα έπρεπε να είναι προαιρετική.
Δριμεία κριτική κατά του ν/σ άσκησε ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Άδωνης Γεωργιάδης, καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, επικαλούμενος και 400.000 υπογραφές πολιτών που έχει συλλέξει, όπως είπε, το κόμμα του. Κάλεσε, δε, τον ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει το αίτημα καθώς, όπως ανέφερε, είναι υπέρ των δημοψηφισμάτων, όταν υποστηρίζονται από 100.000 υπογραφές.
«Με δύο χέρια και δύο πόδια και ότι άλλο έχουμε, το καταψηφίζουμε», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης και παράλληλα απέρριψε τις αιτιάσεις της κυβέρνησης ότι στόχος είναι η κοινωνική ένταξη των μεταναστών, που ζουν στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο «για παραμύθι επιπέδου Σταχτοπούτας». Επανέλαβε, τέλος, ότι η νομιμοποίηση αφορά μισό εκατομμύριο μετανάστες.
«Δεν χωρούν δημοψηφίσματα σε ατομικά δικαιώματα», ήταν η απάντηση στον ΛΑΟΣ του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Τσούκαλη. Πρόσθεσε ότι η θέση του κόμματός του είναι πάγια και ξεκάθαρη υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφισμάτων, όμως «σε αυτή τη περίπτωση αφορά πολιτικό θέμα, που μετεξελίσσεται σε ατομικό».
Επίσης, υπογράμμισε ότι «όποια κοινωνία σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή επέλεξε τη λογική του κλειστού φρουρίου και της απομόνωσης, κατέρρευσε» και πρόσθεσε πως «αντίθετα, οι ανοικτές κοινωνίες παρέτειναν ακόμα και αιώνες την ύπαρξη και την διατήρηση της ταυτότητας τους». Η συζήτηση του ν/σ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής θα συνεχιστεί αύριο με τις τοποθετήσεις αρμόδιων φορέων.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: