Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Τεκμήρια, στα μέτρα των φοροφυγάδων

SHARE
Εκτός του (φορολογικού) νόμου υπάρχει κίνδυνος να μείνουν για άλλη μία φορά οι φοροφυγάδες, καθώς τα τεκμήρια τους οδηγούν απλώς σε λίγο υψηλότερα εισοδήματα!
Το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται αντιμέτωπο με το μεγαλύτερο ρίσκο, αφού πρέπει να πετύχει τη μεγάλη φορολογική ανατροπή και να πιάσει όσους συνήθιζαν να κρύβουν τα εισοδήματά τους και να «κλέβουν» τους φόρους, για να καταφέρει να μαζέψει τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Τα 9 τεκμήρια προσδιορισμού ελάχιστου εισοδήματος δεν φαίνεται να πετυχαίνουν τον κυβερνητικό στόχο, καθώς οι έχοντες και οι κατέχοντες καθώς και.. οι φοροδιαφεύγοντες παραμένουν στο απυρόβλητο και απλώς θα αναγκαστούν να δηλώσουν λίγα παραπάνω εισοδήματα από αυτά που δήλωναν έως τώρα και τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις δεν ξεπερνούσαν ούτε καν το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ.
Φορολογούμενοι με βίλα, εξοχικό, σκάφος, αυτοκίνητα και παιδιά σε ιδιωτικά σχολεία «καλύπτονται», δηλαδή δεν πιάνονται στην τσιμπίδα των τεκμηρίων, αν δηλώνουν εισοδήματα 20.000 ή 30.000 ή 40.000 ευρώ. Και πρόκειται για φορολογούμενους που διαβιούν πλούσια.
Τα παραδείγματα της «Ε» αποδεικνύουν πως τα τεκμήρια ελάχιστου εισοδήματος είναι χαμηλά για τους «πλούσιους» φοροφυγάδες. Αξίζει να αναφερθεί ότι, εκτός των 9 τεκμηρίων, το φορολογικό σύστημα δεν υπεισέρχεται στην ουσία, αφού δεν ερευνά την κρυφή περιουσία των εχόντων, όπως τις καταθέσεις, τις επενδύσεις σε ομόλογα, μετοχές, τίτλους και άλλα επενδυτικά προϊόντα. Το διευρυμένο περιουσιακό προφίλ του φορολογούμενου δεν γίνεται πραγματικότητα.
Από την άλλη, με το νομοσχέδιο παραμένει ασαφές αν οι αποδείξεις από οικογενειακές δαπάνες και τις υπόλοιπες εκπιπτόμενες δαπάνες θα λαμβάνονται υπόψη κατά τον έλεγχο της δήλωσης του φορολογούμενου. Δηλαδή, οι αποδείξεις των 12.000 ευρώ ή από ιατρικά, ασφάλιστρα και άλλες εκπιπτόμενες θα αφαιρούνται του εισοδήματος και το υπόλοιπο θα συγκρίνεται με το τεκμαρτό;
Εκπιπτόμενο ή τεκμαρτό;
Πόσο πραγματικά πιάνονται οι έχοντες που διαβιούν πλούσια; Καθώς ακίνητα ή σκάφη που ανήκουν σε off shore εταιρείες δεν δηλώνονται από τον φορολογούμενο, ο οποίος παραμένει στο απυρόβλητο. Θα πληρώνει βέβαια φόρο 15% επί του ακινήτου που ανήκει σε εξωχώρια εταιρεία μόνο εφόσον το δηλώσει ο ίδιος ή τον πιάσουν...
Το σύστημα των τεκμηρίων από μόνο του δεν μπορεί να λειτουργήσει. Απαιτούνται πρόσθετα μέτρα και εξονυχιστικοί έλεγχοι αν η κυβέρνηση επιδιώκει να πιάσει τους μεγαλογιατρούς και τους μεγαλοδικηγόρους της Αθήνας και των μεγάλων πόλεων. Αντιθέτως, κινδυνεύουν να πιαστούν στα τεκμήρια μισθωτοί με περιουσίες από τους γονείς τους που δεν έχουν τα απαιτούμενα υψηλά αποκτηθέντα εισοδήματα κατ' έτος.
Σύμφωνα με το νέο σύστημα, τα 9 τεκμήρια που θα προσδιορίζουν το ελάχιστο εισόδημα και τα οποία πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι αν δεν θέλουν να έχουν μπερδέματα με την Εφορία, είναι:
Η συντήρηση της βίλας
1Το τεκμήριο ιδιοκατοίκησης υπολογίζεται βάσει δαπανών συντήρησης, επισκευής, πάγιων καταναλώσεων (ηλεκτρικό, νερό, τηλέφωνο), λειτουργικών (καθαρίστριες, κηπουροί, ασφάλειες) και συντελεστών βαρύτητας με βάση την τιμή ζώνης της περιοχής. Είναι υψηλότερο για ιδιοκτησίες σε ακριβές περιοχές, καθώς προσαυξάνουν μέχρι 50% όταν η αντικειμενική είναι άνω των 5.000 ευρώ και επιπλέον 20% σε μονοκατοικία.
2 Αυτοκίνητα. Ξεκινούν από 3.000 ευρώ για μέχρι 1.200 κ.εκ. Εξαιρούνται αναπηρικά και αντίκες, ενώ καταργούνται οι μειώσεις για μετοικούντες ή αγορασμένα από ΟΔΔΥ. Με τεκμήριο επιβαρύνονται και μέλη εταιρειών, διαχειριστές ή στελέχη για επιβατικά ιδιωτικής χρήσης που τους χορηγεί η επιχείρηση.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

1 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ:

FOTIS GEORGIS είπε...

<< Θα πληρώνει βέβαια φόρο 15% επί του ακινήτου που ανήκει σε εξωχώρια εταιρεία μόνο εφόσον το δηλώσει ο ίδιος ή τον πιάσουν...>>

Μια διευκρίνιση επάνω σε αυτό που γράφεις :
Θα πληρώνει σίγουρα το 15% είτε το δηλώσει είτε όχι γιατί θα το πληρώσει απευθείας ο εκπρόσωπος της off shore εταιρίας είτε είναι ο ίδιος είτε ο δικηγόρος του.
Μια off shore εταιρία πρέπει να έχει έναν υπεύθυνο και δεν μπορεί να είναι ακέφαλη.Μόνο ανωνυμία του πραγματικού ιδιοκτήτη εξασφαλίζει.
Εάν δεν βρεθεί ο υπεύθυνος σε κάποιο τακτό χρονικό διάστημα τότε ο φόρος θα προσαυξάνεται έως ότου το ακίνητο ή το κινητό στοιχείο της εταιρίας κατασχεθεί και δημευθεί.
Κατά τα άλλα συμφωνώ απόλυτα.