Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

SHARE
Κατατέθηκαν στη Βουλή τα βασικά σημεία του φορολογικού νομοσχεδίου με τίτλο «Αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής».
Μεταξύ άλλων εισάγεται νέα φορολογική κλίμακα, χωρίς διακρίσεις ως ... προς την πηγή προέλευσης των εισοδημάτων, στην οποία προστίθεται νέος συντελεστής για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τη σύνδεση του αφορολογήτου με τη συλλογή αποδείξεων, επέρχονται κάποιες αλλαγές: Για εισόδημα έως 12.000 ευρώ ο φορολογούμενος χρειάζεται να προσκομίσει αποδείξεις ύψους 10% του εισοδήματος του. Από 12.000 και άνω χρειάζεται να προσκομίζει αποδείξεις ύψους 10% του εισοδήματος για τις πρώτες 12.000 και 30% του εισοδήματος για το τμήμα του εισοδήματος που είναι πάνω από τις 12.000 ευρώ.
Παράλληλα, καταργούνται οι απαλλαγές από τη φορολογία εισοδήματος ή η φορολόγηση εισοδημάτων με ειδικούς συντελεστές. Εξαιρούνται μόνο οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, σε ορισμένες περιπτώσεις σε συνδυασμό με εισοδηματικό κριτήριο.
Επιπλέον, όλες ανεξαιρέτως οι επιχειρήσεις και οι επιτηδευματίες οφείλουν να εκδίδουν αποδείξεις μέσω πιστοποιημένων ταμειακών μηχανών. Στον κανόνα αυτό υπάγονται, χωρίς εξαιρέσεις, και τα πρατήρια καυσίμων, τα περίπτερα, τα ταξί, οι πωλητές των λαϊκών αγορών κλπ.
Καταργείται κάθε ειδικός τρόπος φορολόγησης ορισμένων κατηγοριών επαγγελμάτων από το 2011. Ειδικότερα επιβάλλεται ο λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων των: Ταξί, Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης, Λεωφορείων ΚΤΕΛ Ενοικιαζομένων Δωματίων, Κάμπινγκ, Μηχανικοί – Αρχιτέκτονες, Λιανοπωλητές, Πρακτορεία ΠΡΟΠΟ, Βενζινάδικα, Περίπτερα κ.ά. Φορολογούνται με συντελεστή 20% τα έσοδα από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας της εκκλησίας και των ιερών μονών και φορολογούνται με συντελεστή 5% οι δωρεές ακινήτων και με 10% οι δωρεές μετρητών. Προβλέπονται, επίσης, κίνητρα για τον επαναπατρισμό καταθέσεων από την αλλοδαπή στις ελληνικές τράπεζες εντός 6 μηνών, υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβληθεί φόρος 5% επ' αυτών.
Θεσπίζεται δε φορολογικός συντελεστής 2% για ακίνητες περιουσίες άνω των πέντε εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο επαναφοράς του ΦΜΑΠ και κατάργηση του ΕΤΑΚ. Ο συντελεστής αυτός θα ισχύσει για τρία χρόνια. Μειώνεται η φορολογία των μη διανεμόμενων κερδών των επιχειρήσεων σταδιακά από 25 σε 20%. Για το 2010 ο συντελεστής του φόρου θα είναι 4%. Σε ό,τι αφορά τη φοροδιαφυγή, θεσπίζεται point-system ανάλογα με το βαθμό κινδύνου φοροδιαφυγής με βάση το οποίο θα διενεργούνται οι φορολογικοί έλεγχοι προς νομικά και φυσικά πρόσωπα.
Προβλέπεται, επίσης, η επιβολή προστίμων για φορολογικές παραβάσεις και από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών, ενώ ενεργοποιείται η διαδικασία κλεισίματος του καταστήματος σε περίπτωση μη έκδοσης αποδείξεων για δεύτερη φορά. Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες που δεν εκδίδουν αποδείξεις θα χάνουν το αφορολόγητο.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: