Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

Κρούει τον κώδωνα της αφύπνισης ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού

SHARE
Ο παγκόσμιος τουρισμός δε θα μείνει αλώβητος από τη διεθνή οικονομική κρίση τονίζει, μεταξύ άλλων, σε ανάλυση του το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) επισημαίνοντας ότι ήδη άρχισαν να φαίνονται οι πρώτες επιπτώσεις της κρίσης, που ξεκίνησε στις αρχές του έτους, στην παγκόσμια οικονομία. Η χώρα μας και οι ανταγωνίστριες τουριστικά χώρες, με εξαίρεση την Τουρκία και την Κροατία, πλήττονται ήδη από τη διεθνή κρίση. Για την χώρα μας οι αφίξεις αλλοδαπών στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας το εννεάμηνο Ιαν.-Σεπτ. 2008 σημείωσαν μείωση -1,2% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2007. Για τις άλλες χώρες, με εξαίρεση την Ισπανία όπου το πρόσημο είναι αρνητικό, οι αφίξεις μόλις ξεπέρασαν το 0% μη έχοντας δυνάμεις να φθάσουν το 1%. Σχετικά με την παραπάνω πορεία των αφίξεων των τουριστών στη χώρα μας το ΙΤΕΠ διευκρινίζει ότι οι αεροπορικές αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, οι οποίες αποτελούν το 80% των συνολικών αφίξεων στη χώρα μας, σημείωσαν μείωση κατά το εννεάμηνο Ιαν.-Σεπτ. 2008 έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2007. Εξαίρεση αποτέλεσαν τα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης, της Μυκόνου, της Κεφαλονιάς και της Χίου, στα οποία σημειώθηκε αύξηση των αφίξεων.Σημειώνεται πάντως, ότι Ο ΟΗΕ υποστηρίζει ότι ο παγκόσμιος τουρισμός δεν θα πληγεί σημαντικά από την κρίση.
-Η Ελλάδα δοκιμάζεται από την ακρίβεια και τις υψηλές τιμές των προσφερόμενων τουριστικών παροχών της (μέσα στα πλαίσια της ευρωζώνης).-Τα πρόσφατα επεισόδια στην Αθήνα και η μείωση της αξίας της στερλίνας, είναι δύο στοιχεία που προβλέπεται να επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο το τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα.Το 2009 θα είναι μια «ζοφερή χρονιά» για την Ευρώπη, τονίζει το πάνελ των ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, συμπληρώνοντας ότι «θα χτυπηθεί περισσότερο» από άλλες ηπείρους. Στο βαρόμετρο δεν γίνονται ξεχωριστές αριθμητικές προβλέψεις για κάθε χώρα, αναφέρεται όμως ένας μέσος όρος στην μείωση που ξεκινά από το -3% και δεν αποκλείεται να ξεπεραστεί. ΄Οσο για τους εξ ανατολών γείτονές μας, τους Τούρκους, οι προβλέψεις για το ίδιο διάστημα είναι ελαφρώς καλύτερες, με πιο εντυπωσιακό στοιχείο την αύξηση τού εκεί τουρισμού κατά 13% την περασμένη χρονιά. (Σ.Σ. Πολλοί ξένοι ταξιδιωτικοί οργανισμοί προσφέρουν ήδη παραμονή στην Ελλάδα με εκπτώσεις μέχρι και 50%, ενώ αεροπορικές εταιρίες διαφημίζουν εισιτήρια αλέ-ρετούρ με 39 ευρώπουλα, όσα δηλαδή μου κοστίζει να πάω στο χωριό μου, κοντά στο Μεσσηνιακό Κόλπο, με λεωφορείο από την Αθήνα και με επιστροφή!).
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: