Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

'' ΧΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ''...ΛΕΝΕ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

SHARE

Την εκτίμηση ότι η μη λύση Κυπριακού δεν είναι λύση, διότι χάνουν και οι δυο πλευρές στο νησί, εκφράζει σε συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο», ο Ζαν Φρανσουά Δρεβέ, τέως ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής...
και συγγραφέας δύο βιβλίων για την Κύπρο.
Επισημαίνει πως, αν αποχωρήσει ο τουρκικός στρατός, οι Τουρκοκύπριοι θα δεχτούν έναν βιώσιμο συμβιβασμό, αλλά όσο οι Τουρκοκύπριοι καθοδηγούνται από την 'Αγκυρα δύσκολα θα αποδεχθούν διευθέτηση του Κυπριακού.
Σχολιάζοντας τη σημερινή οικονομική κατάσταση δηλώνει ότι η διαπραγματευτική θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι αναπόφευκτα πιο περιορισμένη. Βλέπει την εξεύρεση υδρογονανθράκων ως μέγιστο εργαλείο για επανένωση της Κύπρου, διότι, όπως εξηγεί, «θα έλθουν πολλά χρήματα, αλλά αυτό θα γίνει σε κάποια χρόνια, όχι τώρα».
Ο κ. Δρεβέ εκτιμά ότι είναι δύσκολο για την Ευρωζώνη να διώχνει ένα μέλος της, επειδή δεν έκανε αυτά που του εισηγήθηκε η τρόικα. «Βέβαια η τρόικα είναι μια οδυνηρή διαδικασία, αλλά γίνεται με διαπραγματεύσεις, δεν επιβάλλεται», σημειώνει.
Στο ερώτημα, κατά πόσο υπάρχει ελπίδα επίλυσης του κυπριακού όσο είναι στην εξουσία στην Τουρκία ο Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Δρεβέ απαντά:
«Ο Ερντογάν είναι πολύ πετυχημένος στην Τουρκία, έχει την πλειοψηφία. Η πρόθεσή του είναι να αλλάξει το σύνταγμα για να αποκτήσει μεγάλη δύναμη ο Πρόεδρος και να εκλεγεί Πρόεδρος. Είναι αρκετά δυνατός για να μπορεί να διαπραγματευτεί μια καλύτερη λύση του Κυπριακού, αλλά δεν βλέπω καμιά πρόθεση να το κάνει αυτή τη στιγμή. Είναι αρκετά δυνατός να πετύχει μια δίκαιη λύση και να εξηγήσει στους Τούρκους ότι δεν υπάρχει πια λόγος να διαιωνίζεται το Κυπριακό».
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: