Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

To εφιαλτικό παρασκήνιο της υποτέλειας

SHARE
Το ότι οι Έλληνες υπουργοί δεν μπορούν να πάρουν καμία σημαντική πρωτοβουλία χωρίς να έχουν τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας, το γνωρίζαμε. Τώρα, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι δανειστές μας καθορίζουν πλέον ακόμη και το περιεχόμενο των υπουργικών αποφάσεων.
Τρανή απόδειξη, αυτό που συνέβη με το επίδομα ανεργίας. Άλλη μια ιστορία...
με τραγική κατάληξη καθώς αυτό που μένει είναι ότι περισσότεροι από250.000 άνεργοι (τόσοι πληρούν τις προϋποθέσεις για να εισπράττουν επίδομα ανεργίας παρά το γεγονός ότι οι άνεργοι ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο), θα κληθούν από τις 12 Μαρτίου να ζήσουν με 100-120 ευρώλιγότερα μέχρι να σταματήσει τελείως η καταβολή (σ.σ μέγιστη περίοδος απόδοσης του επιδόματος ανεργίας είναι οι 12 μήνες).

Από την ημέρα που ψηφίστηκε το μνημόνιο και η περικοπή του κατώτατου μισθού κατά 22% έγινε νόμος του κράτους, το υπουργείο Εργασίας βρέθηκε αντιμέτωπο με το ζήτημα των κοινωνικών επιδομάτων. Δεκάδες επιδόματα (μεταξύ των οποίων και αυτό της ανεργίας) υπολογίζονται με βάση το κατώτατο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη και γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να περικοπούν.
Υπό τις οδηγίες του Γιώργου Κουτρουμάνη, αναζητείται τρόπος να διασωθεί τουλάχιστον ένα τμήμα του επιδόματος ανεργίας. Συντάσσεται μια μελέτη η οποία προτείνει την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού. Σήμερα, το επίδομα ανεργίας προκύπτει αν πολλαπλασιαστεί το 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη επί τον αριθμό 25.
Εξετάζεται το ενδεχόμενο, ο συντελεστής του 55% να αυξηθεί στο 70% ώστε το επίδομα ανεργίας να μην κατρακυλήσει στα 360 ευρώ αλλά στα 410-420 ευρώ. Γίνεται μια νομική «τρίπλα» και με τροπολογία ορίζεται ότι το ποσό του επιδόματος ανεργίας μπορεί να καθοριστεί με υπουργική απόφαση. Η πρόταση με τον νέο τρόπο υπολογισμού του επιδόματος ανεργίας μεταφέρεται και στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να υπολογιστούν οι δημοσιονομικές επιπτώσεις.
Το αντιλαμβάνεται η τρόικα και θέτει βέτο: «κόψτε το επίδομα ανεργίας κατά 22% τώρα. Εκδώστε την κοινή υπουργική απόφαση πριν ξεκινήσει το Eurogroup». To αποτέλεσμα, είναι γνωστό από χθες.
Τόσο το επίδομα ανεργίας όσο και όλα τα επιδόματα που χορηγεί ο ΟΑΕΔ, μειώνονται κατά 22% από την 12η Μαρτίου. Με αυτό τον τρόπο, οι άνεργοι χάνουν περίπου 350 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο ενώ τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ θα στερηθούν και οι μητέρες καθώς ψαλιδίζεται και το επίδομα μητρότητας (από τα 751 στα 586 ευρώ).
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: