Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Έρχεται νέο… ψαλίδι σε μισθούς και συντάξεις

SHARE
Καλά αυτός ο τρισάθλιος που μπλέξαμε δεν ήταν που έλεγε προ ημερών «Δεν θα λάβουμε νέα μέτρα, αν υλοποιήσουμε όσα προβλέπει το Μνημόνιο», Τώρα διαβάζουμε στην Ημερήσια πως ξελέει, και μας προετοιμάζει για νέες περικοπές. Τι θα γίνει ρε γαμώτο με τους μπινέδες που ..δεν …ψηφήσαμε αλλά μας τους κάθισαν στον σβέρκο μας. ;
Στις δραστικές περικοπές ύψους 3,12 δισ. ευρώ στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων και στις αυξήσεις κατά 3,4 δισ. ευρώ των έμμεσων φόρων? στηρίζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για να πετύχει τον στόχο μείωσης του ελλείμματος στο 8,1% του ΑΕΠ φέτος. Στο πρώτο εξάμηνο του έτους το δημοσιονομικό έλλειμμα καταγράφει μείωση 45,4%, υπερκαλύπτοντας τον ετήσιο στόχο 39,5%, αλλά όπως σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, το «στοίχημα του προϋπολογισμού δεν έχει ακόμη κερδηθεί».
Τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ουσιαστικά έναν νέο προϋπολογισμό για το 2010, τα μεγέθη του οποίου έχουν προσαρμοστεί στις επιταγές του Μνημονίου που υπέγραψε η κυβέρνηση με την τρόικα και στα σκληρά οικονομικά μέτρα που έχει ήδη λάβει η κυβέρνηση.
Πιο συγκεκριμένα:
1. Οι εισπράξεις από εμμέσους φόρους θα πρέπει να είναι μεγαλύτερες κατά 3,395 δισ. ευρώ σε σχέση με τον αρχικό στόχο του προϋπολογισμού. Οι εισπράξεις του ΦΠΑ μετά και τις δύο απανωτές αυξήσεις των συντελεστών προβλέπεται να είναι αυξημένες κατά 1,7 δισ. ευρώ και να ανέλθουν συνολικά σε 19,01 δισ. ευρώ. Εν μέσω ύφεσης και με χιλιάδες επιχειρήσεις να ετοιμάζονται να βάλουν «λουκέτο», η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ελπίζει να βάλει στα δημόσια ταμεία το ποσό των 10,6 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους από τον ΦΠΑ, όταν στο πρώτο εξάμηνο εισπράχθηκαν 8,91 δισ. ευρώ.
2. Οι περικοπές μισθών και συντάξεων σε σύγκριση με τις αρχικές προβλέψεις του προϋπολογισμού θα πρέπει να φθάσουν τα 3,12 δισ. ευρώ.
3. Οι επιχορηγήσεις προς το ΙΚΑ, το ΝΑΤ και το ΤΑΠ-ΟΤΕ περικόπτονται κατά 305 εκατ. ευρώ.
4. Οι δαπάνες για κοινωνική προστασία (ΕΚΑΣ, επιδόματα αλληλεγγύης για τους φτωχούς) περικόπτονται κατά 483 εκατ. ευρώ.
5. Τα κονδύλια για κοινωνική χρηματοδότηση ψαλιδίζονται κατά 150 εκατ. ευρώ.
6. Με την πρόσθετη εξοικονόμηση δαπανών θα χρηματοδοτηθεί η νέα έκτακτη επιχορήγηση ύψους 300 εκατ. ευρώ του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), καθώς το αρχικό κονδύλι των 600 εκατ. ευρώ που είχε προβλεφθεί για όλο το 2010 εκταμιεύθηκε αναγκαστικά στο πρώτο εξάμηνο του 2010 για να πληρωθούν οι συντάξεις.
7. Οι πόροι που θα αποδοθούν από εισπραχθέντα έσοδα τρίτων θα είναι μειωμένοι κατά 430 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τις αρχικές προβλέψεις του προϋπολογισμού.
8. Κονδύλι ύψους 1,839 δισ. ευρώ που στο μεγαλύτερο του μέρος αφορά εξόφληση χρεών των κρατικών νοσοκομείων συμπεριλήφθηκε στον προϋπολογισμό μετά από απαίτηση της τρόικας.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: