«Πρόκειται για εγγυήσεις που θα δοθούν πέραν των 17 δισ. ευρώ που ήταν τα αδιάθετα κεφάλαια του πακέτου στήριξης των 28 δισ. ευρώ και οι οποίες θα οδηγήσουν στην άμεση έκδοση τραπεζικών ομολόγων που θα κατατεθούν στην ΕΚΤ για την άντληση ρευστότητας.
Τα επιπλέον αυτά 15 δισ. ευρώ ανεβάζουν στα 43 δισ. ευρώ το ποσό που θα λάβουν από το Δημόσιο οι τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων… των 28 δισ. ευρώ του «πακέτου» στήριξης.
Πρόκειται για ποσό που αντιστοιχεί στο 70% της συνολικής, εκτός καταθέσεων, ρευστότητας των τραπεζών και έρχεται σε μία στιγμή κατά την οποία η ρευστότητα των τραπεζών είναι πιεσμένη, δεδομένου ότι στις 30/6 οφείλουν να επιστρέψουν στην ΕΚΤ 19 δισ. ευρώ από τη λήξη του τελευταίου ετήσιου repo που είχαν συνάψει για την άντληση ρευστότητας.
Αν και η ρευστότητα του ετήσιου repo θα ανακυκλωθεί ξανά στις τράπεζες, αλλά σε μικρότερες διάρκειες, οι τράπεζες περιμένουν εναγωνίως τα επιπλέον 15 δισ. ευρώ των εγγυήσεων του Δημοσίου προκειμένου να εκτονώσουν και τις πιέσεις που δέχονται στο σκέλος του κόστους των καταθέσεων. Σημειώνεται ότι μόλις απελευθερωθούν οι επιπλέον εγγυήσεις των 15 δισ. ευρώ, οι τράπεζες θα προχωρήσουν, ακόμη και μέσα σε διάστημα εβδομάδας, στην έκδοση τραπεζικών ομολόγων που θα κατευθυνθούν στην ΕΚΤ για την άντληση ρευστότητας. Εν τω μεταξύ, την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η κατανομή των αδιάθετων κεφαλαίων του πακέτου των 28 δισ. ευρώ στις τράπεζες, με τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες να λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της κατανομής, αναλογικά τόσο με το αρχικό ύψος της συμμετοχής τους στο πακέτο, όσο και με το μερίδιό τους στην αγορά των χορηγήσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, καλύφθηκε πλήρως ο δεύτερος πυλώνας του «πακέτου», ο οποίος προέβλεπε παροχή στις τράπεζες εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου, συνολικού ύψους 15 δισ. ευρώ, που θα εγγυώνται εκδόσεις ομολόγων τους. Στόχος του πυλώνα αυτού ήταν να επιτραπεί στις τράπεζες να πωλήσουν σε επενδυτές δικά τους ομόλογα με την εγγύηση του Δημοσίου και να αντλήσουν ρευστότητα ούτως ώστε να συνεχίσουν τη δανειακή τους δραστηριότητα. Σημειώνεται ότι οι εγγυήσεις αυτές είναι από 3 μήνες έως 3 χρόνια. Αντίστοιχες διάρκειες θα έχουν και τα ομόλογα που θα εκδώσουν οι τράπεζες, τα οποία όμως και πάλι, λόγω της αρνητικής συγκυρίας για τον δανεισμό των τραπεζών, θα κατευθυνθούν στην ΕΚΤ για την παροχή ρευστότητας.
Υπενθυμίζεται ότι οι δύο άλλοι πυλώνες του «πακέτου» ήταν α) η παροχή στις τράπεζες ομολόγων του Δημοσίου, συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ, έναντι αγοράς από το Δημόσιο προνομιούχων μετοχών των τραπεζών για ενίσχυση των εποπτικών τους κεφαλαίων και του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (ο συγκεκριμένος πυλώνας ήταν και ο μόνος που είχε ενεργοποιηθεί εξαρχής), και β) παροχή στις τράπεζες ειδικών ομολόγων του Δημοσίου, ύψους 8 δισ. ευρώ, έναντι προμήθειας ή έναντι εκχώρησης στο Δημόσιο ισόποσου σχεδόν χαρτοφυλακίου δανείων τους προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά
δημόσια
ειδήσεις
Ελλάδα
Ευρώπη
κοινωνία
Κυβερνηση
οικονομία
Ομογένεια
ellinasblog
europe
Greece
media
news
0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ:
Δημοσίευση σχολίου