Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Από 1η Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις για εξωδικαστικό συμβιβασμό

SHARE
Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές ήταν το νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις όφειλες των υπερχρεωμένων νοικοκυριών προς τις τράπεζες, που παρουσίασε η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη. Εκτιμάται ότι συνολικά 150.000 δανειολήπτες θα θελήσουν να ενταχθούν στο νόμο περί «Ρύθμισης οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων», που ψηφίστηκε από τη Βουλή. Οι δανειολήπτες που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους θα μπορούν από την 1η Σεπτεμβρίου να υποβάλλουν αιτήσεις για εξωδικαστικό συμβιβασμό με τους πιστωτές, ενώ από τις αρχές του 2011 θα ενεργοποιηθεί η δικαστική διαδικασία, στο πλαίσιο της οποίας τα Ειρηνοδικεία θα κρίνουν αν ο ενδιαφερόμενος βρίσκεται ή όχι σε αδυναμία πληρωμής και θα προχωρούν σε ρύθμιση χρεών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για διάστημα 6 μηνών από τη δημοσίευση του νόμου (δηλαδή περίπου ως τα τέλη Ιανουαρίου 2011) απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για χρέη προς τράπεζες ή προς άλλα φυσικά πρόσωπα, εφόσον η αξία της πρώτης κατοικίας δεν υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο προσαυξημένο κατά 50 %.
Ήδη με άλλη διάταξη νόμου είχαν απαγορευθεί ως τις 31 Δεκεμβρίου οι πλειστηριασμοί α' κατοικίας για χρέη έως 200.000 ευρώ προς τράπεζες ενώ με τη νέα ρύθμιση η απαγόρευση επεκτείνεται και σε χρέη μεταξύ ιδιωτών.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, επεσήμανε ότι ο νόμος αντιμετωπίζει ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα και διευκρίνισε ότι δεν απευθύνεται σε όλους όσοι έχουν χρέη, αλλά σε εκείνους που έχουν αποδεδειγμένη αδυναμία να τα εξοφλήσουν.
Πάντως, με τις ρυθμίσεις διαφωνεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επισημαίνοντας ότι ελλοχεύει κίνδυνους για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενώ υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι το νομοσχέδιο πλήττει τη ρευστότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και προσθέτουν ότι τέτοιες ρυθμίσεις έχουν γίνει ήδη.
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή, Δ. Σπυράκος, παρουσίασε τα βήματα που απαιτούνται για την ένταξη των δανειοληπτών στις ρυθμίσεις του νόμου και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται.
Αναλυτικά:
- Στη ρύθμιση υπάγονται φυσικά πρόσωπα, καταναλωτές και επαγγελματίες (με εξαίρεση τους εμπόρους), που βρίσκονται σε αποδεδειγμένη μόνιμη αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους. Υπάγονται επίσης όλα τα χρέη, με εξαίρεση οφειλές από αδικοπραξία, διοικητικά πρόστιμα, φόροι και τέλη προς το Δημόσιο και προς Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: