
Αξίζει να σημειωθεί ότι για διάστημα 6 μηνών από τη δημοσίευση του νόμου (δηλαδή περίπου ως τα τέλη Ιανουαρίου 2011) απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για χρέη προς τράπεζες ή προς άλλα φυσικά πρόσωπα, εφόσον η αξία της πρώτης κατοικίας δεν υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο προσαυξημένο κατά 50 %.
Ήδη με άλλη διάταξη νόμου είχαν απαγορευθεί ως τις 31 Δεκεμβρίου οι πλειστηριασμοί α' κατοικίας για χρέη έως 200.000 ευρώ προς τράπεζες ενώ με τη νέα ρύθμιση η απαγόρευση επεκτείνεται και σε χρέη μεταξύ ιδιωτών.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, επεσήμανε ότι ο νόμος αντιμετωπίζει ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα και διευκρίνισε ότι δεν απευθύνεται σε όλους όσοι έχουν χρέη, αλλά σε εκείνους που έχουν αποδεδειγμένη αδυναμία να τα εξοφλήσουν.
Πάντως, με τις ρυθμίσεις διαφωνεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επισημαίνοντας ότι ελλοχεύει κίνδυνους για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενώ υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι το νομοσχέδιο πλήττει τη ρευστότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και προσθέτουν ότι τέτοιες ρυθμίσεις έχουν γίνει ήδη.
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή, Δ. Σπυράκος, παρουσίασε τα βήματα που απαιτούνται για την ένταξη των δανειοληπτών στις ρυθμίσεις του νόμου και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται.
Αναλυτικά:
- Στη ρύθμιση υπάγονται φυσικά πρόσωπα, καταναλωτές και επαγγελματίες (με εξαίρεση τους εμπόρους), που βρίσκονται σε αποδεδειγμένη μόνιμη αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους. Υπάγονται επίσης όλα τα χρέη, με εξαίρεση οφειλές από αδικοπραξία, διοικητικά πρόστιμα, φόροι και τέλη προς το Δημόσιο και προς Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης.
0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ:
Δημοσίευση σχολίου