Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Μαύρη τρύπα €1,7 δισ. και στους δήμους

SHARE
Κλείνει η στρόφιγγα του δανεισμού των δήμων, περιορίζονται οι προσλήψεις (πέρα από το «πάγωμα» που έχει ήδη επιβληθεί για το τρέχον έτος) και αναδιαμορφώνεται το καθεστώς της είσπραξης των δημοτικών τελών. Στόχος όλων αυτών των μέτρων είναι να κλείσει η «μαύρη τρύπα» των ΟΤΑ η οποία υπερβαίνει τα 1,7 δισ. ευρώ, επιβαρύνοντας το δημόσιο χρέος της χώρας. Η κυβέρνηση μετά και τις συστάσεις της τρόικας, η οποία εκτιμά ότι οι ΟΤΑ, μετά τα νοσοκομεία, τις συγκοινωνίες και τον ΟΣΑ, κατέχουν ένα σημαντικό μερίδιο στο έλλειμμα, προσανατολίζεται στη λήψη άμεσων μέτρων, αξιοποιώντας και τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την απογραφή που διενεργήθηκε προσφάτως εν όψει και της κατάρτισης του νομοσχεδίου για τον «Καλλικράτη».
Με αντικείμενο τα οικονομικά των δήμων υπήρξε χθες και συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΕΔΚΕ. «Ηρθαμε ανήσυχοι και φεύγουμε τρομοκρατημένοι» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της Ενωσης κ. Ν. Κακλαμάνης, επισημαίνοντας ότι ο αρμόδιος υπουργός δεν τους έδωσε απαντήσεις ούτε για τη μείωση των ΚΑΠ κατά 40% ούτε για τη ΣΑΤΑ. «Τα πράγματα είναι δύσκολα», συνέχισε, «και δεν αποκλείεται από τον Σεπτέμβριο να δείτε στους δήμους ό,τι είδατε με την ΕΘΕΛ». Ο κ. Κακλαμάνης, αναφερόμενος και στις δηλώσεις του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιντζή για ατασθαλίες, σκάνδαλα και διαφθορά στους δήμους, τον κάλεσε να τις πάρει πίσω. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ρακιντζής είχε μιλήσει για «μεγάλο φαγοπότι στους δήμους», ότι «οι δήμαρχοι συμπεριφέρονται ως φεουδάρχες» και πως «δανείζονται χωρίς μέτρο».
Το θέμα πάντως με τον ανεξέλεγκτο δανεισμό των δήμων είναι υπαρκτό. «Αν και το χρέος των δήμων δεν επιβαρύνει πάρα πολύ το δημόσιο χρέος της χώρας», όπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου, «η λήψη νέων μέτρων θεωρείται επιβεβλημένη υπό τις παρούσες συνθήκες και εξαιτίας της ανάγκης εξορθολογισμού της λειτουργίας τους».
Ως πρώτο μέτρο μελετάται η θέσπιση και νέων απαγορευτικών όρων για τον δανεισμό των δήμων. Ετσι, με υπουργική απόφαση η οποία αναμένεται να εκδοθεί εντός των προσεχών ημερών – κάτι που προβλέπεται εξάλλου και από τον νόμο για τον «Καλλικράτη»-, θα οριστεί ότι το συνολικό ποσό του χρέους των δήμων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% των τακτικών εσόδων τους.
Η αυστηροποίηση των σχετικών ρυθμίσεων κρίθηκε αναγκαία για δύο λόγους που αποτυπώνονται και στα συμπεράσματα της απογραφής. Ο πρώτος είναι ότι υπάρχουν δήμοι, κυρίως στο Λεκανοπέδιο, όπως είναι οι Δήμοι Πειραιά, Νίκαιας κ.ά. των οποίων η «μαύρη τρύπα» υπερβαίνει το 100% των τακτικών εσόδων τους. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι διαπιστώθηκε πως τα δάνεια δεν διοχετεύονται σε αναπτυξιακά έργα, όπως προβλέπει ρητώς η ισχύουσα νομοθεσία, αλλά στη μισθοδοσία του προσωπικού, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις έχει προσληφθεί με διαδικασίες «ρουσφετιού». Δήμαρχοι με αυτά τα χρήματα σύστηναν ακόμη και δημοτικές επιχειρήσεις δημοσίων σχέσεων, με προϋπολογισμό που υπερέβαινε το 1,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο!
Ελεγχος από το Γενικό Λογιστήριο
Προκειμένου να μην υπάρχουν αποκλίσεις από τους στόχους έχει αποφασιστεί οι προϋπολογισμοί των δήμων να ελέγχονται και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, κάτι το οποίο προβλέπεται εξάλλου και από το μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση με την τρόικα. Οι δήμοι, μ΄ άλλα λόγια, θα υπαχθούν στο καθεστώς στο οποίο υπάγεται το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων της χώρας, επιτρέποντας στον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών να έχει άμεση γνώση και να ασκεί εποπτεία στα οικονομικά τους. Οπως έκανε σαφές προς «Το Βήμα» ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ντόλιος, η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά και τη σχέση που υπάρχει σε κάθε δήμο ξεχωριστά ανάμεσα στις κρατικές επιχορηγήσεις και στα έσοδα από την είσπραξη των δημοτικών τελών. «Υπάρχουν δήμοι των οποίων η σχέση μεταξύ της κρατικής ενίσχυσης και των τελών είναι 75 προς 25» είπε ο κ. Ντόλιος, «που σημαίνει ότι υστερούν σημαντικά στους μηχανισμούς είσπραξης». Και αυτό παρ΄ ότι με τον «Καλλικράτη» έχει θεσπιστεί ότι θα διώκονται ακόμη και οι υπάλληλοι που αδιαφορούν για την είσπραξη των τελών.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: