Μια νέα επιστημονική έρευνα έρχεται να ταράξει όσα θεωρούσαμε δεδομένα για την ασφάλεια των τροφίμων, εντοπίζοντας καρκινογόνες χημικές ουσίες σε προϊόντα που καταναλώνουμε καθημερινά, ακόμη και σε επιλογές που θεωρούνται υγιεινές. Τα ευρήματα, που παρουσιάστηκαν στο SciTechDaily, έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και έντονη συζήτηση σε διεθνές επίπεδο, με οργανώσεις και καταναλωτές να ζητούν άμεσες απαντήσεις.
Οι ερευνητές εντόπισαν υψηλά επίπεδα νιτροζαμινών, ουσιών με αποδεδειγμένη καρκινογόνο δράση, όχι μόνο σε αλλαντικά και επεξεργασμένο κρέας, αλλά και σε άλλα καθημερινά τρόφιμα που βρίσκονται στο τραπέζι κάθε οικογένειας. Το πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι αυτές οι ουσίες δεν προστίθενται σκόπιμα στα τρόφιμα. Σχηματίζονται κατά τη θερμική επεξεργασία, την αποθήκευση, ακόμη και από τα υλικά της συσκευασίας.
Οι ειδικοί καλούν τις αρμόδιες αρχές να επανεξετάσουν τα επιτρεπτά όρια και να προχωρήσουν σε αυστηρότερες ρυθμίσεις. Τονίζουν ότι ο κίνδυνος από την έκθεση του ανθρώπινου οργανισμού σε τόσο υψηλά επίπεδα νιτροζαμινών είναι πιθανό να έχει υποτιμηθεί μέχρι σήμερα, κάτι που καθιστά αναγκαία την άμεση δράση.
Για τους καταναλωτές, οι ερευνητές προτείνουν στροφή σε πιο ασφαλείς επιλογές, με περισσότερη κατανάλωση φρέσκων, μη επεξεργασμένων τροφών, αποφυγή υπερβολικού ψησίματος και καψίματος, καθώς και προσεκτικό έλεγχο της προέλευσης και της ποιότητας των προϊόντων. Παράλληλα, οργανώσεις καταναλωτών πιέζουν να δημοσιοποιηθεί λίστα με συγκεκριμένα προϊόντα που εμφανίζουν αυξημένες συγκεντρώσεις νιτροζαμινών.
Η νέα αυτή υπόθεση ξεσπά σε μια περίοδο που οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται συνεχώς, επιβαρύνοντας ήδη τα νοικοκυριά. Τώρα, εκτός από το κόστος, οι καταναλωτές καλούνται να διαχειριστούν και την αγωνία για την ποιότητα των όσων αγοράζουν. Η έρευνα ανοίγει ένα μεγάλο κεφάλαιο για τη διαφάνεια στην τροφική αλυσίδα και αφήνει ανοιχτό ένα κρίσιμο ερώτημα: τι τρώμε στην πραγματικότητα και ποιος μας προστατεύει.
πηγή: flash.gr

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ:
Δημοσίευση σχολίου