Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Μείωση αριστούχων και πτώση βάσεων

SHARE
Λιγότερους αριστούχους και περισσότερους υποψηφίους που δεν έπιασαν το 10 δείχνουν τα στοιχεία για τις βαθμολογίες των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας. Αν και η συνολική εικόνα δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα μεγάλες διαφορές σε σχέση με το 2009, οι επιδόσεις των υποψηφίων προοιωνίζονται πτώση των βάσεων στα περισσότερα τμήματα των θετικών και τεχνολογικών επιστημών και σταθεροποίηση στα υψηλόβαθμα των θεωρητικών και των ιατρικών.
Μία ημέρα πριν από την ανάρτηση των βαθμολογιών στα λύκεια της χώρας το υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην ανακοίνωση των στατιστικών για την κλιμάκωση της βαθμολογίας στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, που φαίνεται να επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις για πτωτική πορεία του πήχη εισαγωγής στην πλειονότητα των τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ, χωρίς όμως να λείπουν και τα τμήματα όπου οι βάσεις θα κινηθούν σταθερά ή και ελαφρά ανοδικά. Από την άλλη, η κατάργηση της βάσης του 10 αναμένεται να ανοίξει τις πύλες τμημάτων μικρής ζήτησης σε υποψηφίους με πολύ χαμηλές βαθμολογίες.
Συγκεκριμένα, από τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου προκύπτει ότι ο αριθμός των γραπτών που βαθμολογήθηκαν μεταξύ 18-20 μειώθηκε από 16,69% το 2009 σε 15,51% το 2010. Η μεγαλύτερη διαφορά παρατηρείται στα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής Γενικής Παιδείας, όπου οι αριστούχοι μειώθηκαν σε 27,23% από 36,91%, και στη Φυσική Θετικής Κατεύθυνσης με 22,98% έναντι 31,57%. Αντίθετα, σημαντική αύξηση του ποσοστού των αριστούχων σημειώθηκε στη Βιολογία Θετικής Κατεύθυνσης, με 43,43% έναντι 32,52%.
Από την άλλη, το ποσοστό των γραπτών που βαθμολογήθηκε κάτω από τη βάση αυξήθηκε σε 37,09% έναντι 35,97% το 2009. Το μάθημα όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη αύξηση των κάτω από τη βάση γραπτών είναι επίσης τα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής Γενικής Παιδείας, με ποσοστό 36,26% έναντι 26,34% το 2009. Σε απόλυτα νούμερα, η χειρότερη εικόνα παρατηρείται στη Φυσική Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 2, με 61,33% κάτω από τη βάση, έναντι 53,45% πέρυσι.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: