Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΠΕΤΑΕΙ ΤΟ... ΓΑΝΤΙ ΣΤΟΝ "ΠΟΛ ΤΟΜΣΕΝ" ΚΑΙ ΛΕΕΙ "ΟΧΙ" ΣΕ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

SHARE
Γράφει ο Νίκος Κούτρικας

Οικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑ
Ζήτησαν... χρόνο για να επεξεργαστούν τα νέα στοιχεία που πήραν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το υπουργείο Εργασίας η τρόικα ζητώντας... 
παράλληλα τη μετάθεση του ραντεβού στο υπουργείο Οικονομικών για την Κυριακή το πρωί. Από την άλλη πλευρά το υπουργείο οικονομικών θεωρεί παράλογους τους ισχυρισμούς της τρόικα αφού τα στοιχεία που έχει στο χέρια του ο Γιάννης Στουρνάρας αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα είναι μέσα στους στόχους της πλεονασματική και με αυξημένα φορολογικά έσοδα!
Παρόλα αυτά:
Ο Γιάννης Στουρνάρας έχει θέσει σε ετοιμότητα όλες τις υπηρεσίες του υπ.οικονομικών για να προετοιμάσει το κλίμα για την συνάντηση της Κυριακής με όπλα του... τα αυξημένα φορολογικά έσοδα.το πλεόνασμα,αλλά και τις προβλέψεις του υπουργείου για το δημοσιονομικό κενό.
Ως αγκάθια χαρακτηρίζονται:
  1. Το "κενό" στον προϋπολογισμό 2014, που σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις δανειστών ανέρχεται στα 2,9 δισ. ευρώ.
  2. Το οικονομικό μέγεθος της "τρύπας" των ασφαλιστικών ταμείων.
  3. Τα μέτρα για έσοδα 380 εκατ. ευρώ από τη φοροδιαφυγή.
  4. Το σχέδιο βιωσιμότητας των αμυντικών βιομηχανιών.
  5. Η πρόωρη πίεση της τρόικας για απολογισμό της απόδοσης του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση.
Πάντως όπως μαθαίνουμε ο Πολ Τόμσεν στη συνάντηση της Τρίτης εμφανίστηκε προκλητικός προς την ελληνική πλευρά τονίζοντας:
  • Μην λέτε εκεί έξω ότι δεν θα πάρετε μέτρα,
  • γιατί απλά θα τα πάρετε".
Ο Γιάννης Στουρνάρας σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο οικονομικών από έγκυρη πηγή παραδέχεται ότι έγινε συζήτηση για μέτρα, αλλά σε ήπιους τόνους, με την ελληνική πλευρά να ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει περιθώριο λήψης δημοσιονομικών μέτρων και τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ να μην ανοίγει τα χαρτιά του.
Οι δύο πλευρές τόνισαν:
Γ. Στουρνάρας: Δεν προτιθέμεθα να πάρουμε μέτρα με υφεσιακό χαρακτήρα...
Π.Τόμσεν: Ποια είναι αυτα; Ό,τι μέτρα κι αν πάρετε, επηρεάζουν την οικονομία.
Του χρόνου βγαίνετε σε ανάπτυξη και θα απορροφηθούν οι επιπτώσεις.
Γ. Στουρνάρας: Εμείς προτείνουμε μέτρα για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας των φόρων και των εισφορών, που ήδη αποδίδουν.
Και βέβαια μέτρα αμιγώς διαρθρωτικά.
Π.Τόμσεν: -
Κληθείς "δημοσιογραφικά" να τοποθετηθεί για τη στάση του Πολ Τόμσεν, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις απέφυγε να σχολιάσει λέγοντας ότι δεν πρέπει να γίνονται εικασίες για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, ενώ αναφορικά με τα μέτρα που φέρεται ότι ζητούνται από την Αθήνα, παρέπεμψε στην... αξιολόγηση που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΔΝΤ κατεβάζουν τους τόνους για την κουβέντα του κ. Τόμσεν με τον κ. Στουρνάρα, ενώ για το ενδεχόμενο νέων μέτρων θυμίζουν τη δήλωση της κ. Λαγκάρντ, η οποία είπε δημόσια ότι... δεν θα ληφθούν οριζόντια μέτρα, ούτε θα μειωθούν άλλο οι μισθοί και οι συντάξεις.
"Η αποστολή προχωράει όπως έχει σχεδιαστεί. Εξετάζουμε προφανώς όλες τις εξελίξεις, αλλά εστιάζουμε στο στόχο όπως κάναμε σε όλη την πορεία, δηλαδή να στηρίξουμε την ελληνική κυβέρνηση, να βοηθήσουμε την Ελλάδα να επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης κι απασχόλησης και να βοηθήσουμε τον ελληνικό λαό να ξεπεράσει αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και την κρίση που αντιμετωπίζει εδώ και αρκετά χρόνια" δήλωσε ο κ. Ράις.
Την ίδια ώρα, με επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομικών, 8 βουλευτές της ΝΔ επανέρχονται στο ζήτημα της μείωσης του φόρου στο πετρέλαιο, διευρύνοντας το πεδίο των αντιδράσεων και πέραν του Φόρου Ακινήτων
Όλα δείχνουν ότι... τα πρώτα στοιχεία που δείχνει ο Γιάννης Στουρνάρας στην τρόικα οδηγούν... αρχικά σε διαπραγμάτευση και μετά σε... οριστική λύση ερώτημα παραμένει εάν θα υπάρξει κόστος και ποιο θα είναι αυτό..
Με το διαπραγματευτικό όμως χάρισμα του Γιάννη Στουρνάρα όλα δείχνουν ότι όλα θα πάνε καλά και σιγά σιγά απομακρυνόμαστε από την λογική των μέτρων καθώς ο υπουργός οικονομικών παραθέτει στοιχεία στην τρόικα που πείθουν ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος στην Ελλάδα και οποιαδήποτε άλλο σενάριο θα μας έφερνε χρόνια πίσω...
Ο Γιάννης Στουρνάρας δίνει τις μάχες του γιαυτό...άλλωστε έχουμε και το Eurogroup σε λίγες ημέρες όπου καμία πλευρά δεν θέλει "ρήξη" αφού η Ελλάδα για την ΕΕ "πάει καλά" όπως και για το ΔΝΤ επίσης το ίδιο όπου η κ. Λαγκαρντ έχει κάνει  και ανάλογες δηλώσεις...
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: