Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

ΔΕΣΜΗ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ...

SHARE
Σειρά μηχανογραφικών εφαρμογών με στόχο την εξάλειψη των φαινομένων εισφοροδιαφυγής και της εισφοροαποφυγής ...
επιστρατεύει το υπουργείο Εργασίας, όπως ανακοίνωσε ο Γ. Βρούτσηςμετά από σύσκεψη που είχε με τον διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο.
Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, τα τέσσερα βήματα που θα ακολουθηθούν είναι:
  • Από την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου τίθεται σε πλήρη εφαρμογή το μηχανογραφικό εργαλείο αυτόματης διασταύρωσης των υποβληθεισών μηνιαίων εισφορών σε σχέση με τις καταβληθείσες. Για το σύνολο των περιπτώσεων που διαπιστώνεται υστέρηση των καταβληθέντων ποσών σε σχέση με τα υποβληθέντα, εκδίδεται μηχανογραφικά Πράξη Επιβολής Εισφορών (ΠΕΕ), η οποία και αποστέλλεται ηλεκτρονικά στον οφειλέτη. Οφειλέτες αυτών των περιπτώσεων, που δεν θα εξοφλήσουν ή δεν θα ρυθμίσουν τις οφειλές τους, στερούνται του δικαιώματος υποβολής μέσω διαδικτύου της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) του επόμενου μήνα. Αυτοί οι οφειλέτες μπορούν να υποβάλουν την ΑΠΔ με μαγνητικό μέσο, μόνο στο υποκατάστημα ΙΚΑ στο οποίο ανήκουν, με την απαράβατη υποχρέωση είτε της εξόφλησης των οφειλόμενων ποσών, είτε της ρύθμισής τους.
  • Γνωστοποιείται στο σύνολο των οφειλετών προγενέστερων χρονικών περιόδων, που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, ότι αν δεν προσέλθουν άμεσα προκειμένου να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στο υποκατάστημα της περιοχής τους στερούνται του δικαιώματος υποβολής ΑΠΔ μέσω του διαδικτύου.
  • Τίθεται σε άμεση ισχύ ειδική μηχανογραφική εφαρμογή, με βάση την οποία το σύνολο των υποβαλλομένων μηνιαίων ΑΠΔ θα ελέγχεται προκειμένου να διαπιστώνεται η απόλυτη ταύτιση των δηλωθέντων μονάδων εργασίας στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» σε σχέση με τα ακριβή στοιχεία των μονάδων αυτών στη δήλωση ασφάλισης μέσω των μηνιαίων ΑΠΔ. Στις περιπτώσεις ύπαρξης διαφορών θα επιβάλλονται και θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά τα προβλεπόμενα εκ του νόμου πρόστιμα για τη μη ασφάλιση εργαζόμενου προσωπικού. Αυτή η μηχανογραφική εφαρμογή επεκτείνεται από την 1 Ιανουαρίου 2014 και ως προς την επιβεβαίωση και διασταύρωση της απόλυτης ταύτισης των δηλωθεισών αποδοχών για κάθε μονάδα εργασίας στην ΑΠΔ με τις αντίστοιχες δηλωθείσες αποδοχές για την απόδοση του Φόρου Μισθωτών Υπη­ρεσιών (ΦΜΥ).
  • Από την 1 Δεκεμβρίου 2013 εντάσσονται στο σύστημα υποβολής της μηνιαίας ΑΠΔ και οι εισφορές που αντιστοιχούν στο σύνολο των Ταμείων Επικουρικής Ασφάλισης.
Αποκλίσεις 1 δισ. ευρώ το 2013
Όπως ανέφερε ο κ. Βρούτσης τα αποτελέσματα των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων από την 1η Μαρτίου που καθιερώθηκε η υποβολή ΑΠΔ σε μηνιαία βάση έως σήμερα δείχνουν ότι ένα μικρό ποσοστό των επιχειρήσεων λειτουργεί με γνώμονα την ασυνέπεια. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός Εργασίας οι αποκλίσεις για το 2013 φτάνουν το ποσό του 1 δισ. ευρώ.
Η Ελλάδα δεν είναι πλέον ξέφραγο αμπέλι όπως κάποιοι θεωρούν και θέλουν να πιστεύουν
«Έτσι, παίρνουμε μια ιδιαίτερα σημαντική απόφαση για να χωρίσουμε την “ήρα από το στάρι”, για να διαχωρίσουμε δηλαδή αυτές τις επιχειρήσεις που αντλούν την βιωσιμότητά τους μέσω καταχρηστικών συμπεριφορών», τόνισε ο κ. Βρούτσης, διαμηνύοντας ότι «η Ελλάδα δεν είναι πλέον ξέφραγο αμπέλι όπως κάποιοι θεωρούν και θέλουν να πιστεύουν». Από την πλευρά του, ο διοικητής του ΙΚΑ, Ρ. Σπυρόπουλος υπογράμμισε ότι «αυτή η νέα αφετηρία κατανέμει με τρόπο δίκαιο τις δαπάνες της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης στις επιχειρήσεις» και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι «θα οδηγήσει στο σταδιακό εξορθολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών, με την αντίστοιχη μείωσή τους», που, όπως είπε, «είναι λογικό να επισυμβεί λόγω της δραστικής μείωσης της εισφοροδιαφυγής».
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: