Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

OI ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΗΝ "ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ" Ή ΕΙΝΑΙ "ΤΥΦΛΟΙ" ΤΟΝΙΖΕΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΣΤΗΝ... "GUARDIAN"

SHARE
Γράφει ο Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑ
Αγαπητό Fimotro,
Στην επιμονή της τρόικας στη... λήψη νέων μέτρων τα οποία δεν αντέχει η κοινωνία, αναφέρεται σε δημοσίευμά της η Guardian, επικαλούμενη δηλώσεις Έλληνα αξιωματούχου που χαρακτηρίζει «τρελές» τις απαιτήσεις και αναρωτιέται αν... 

οι δανειστές έχουν επαφή με την πραγματικότητα ή αν «είναι τυφλοί».
Το άρθρο της ανταποκρίτριας του Guardian στην Αθήνα Helena Smith, αναφέρει ότι μετά από τρία χρόνια λιτότητας τα αισθήματα που επικρατούν μεταξύ της Αθήνας και των εκπροσώπων των δανειστών είναι αυτά της οργής και του πανικού που δύσκολα κρύβεται.
«Εν μέσω οργής για την λιτότητα συνεχίζονται οι συνομιλίες της ελληνικής κυβέρνησης με του ευρωπαίους δανειστές» τιτλοφορείται το δημοσίευμα.
Στο δημοσίευμα αναφέρονται οι δηλώσεις του Έλληνα αξιωματούχου που ως εξής:

«Μια αίσθηση déjà vu υπάρχει στην Ελλάδα, καθώς η χώρα ξανάρχισε την Δευτέρα, τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των διεθνών δανειστών…
Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης χρέους…η δυσπιστία, ο θυμός και ο πανικός που μετά βίας κρύβεται έχουν επιστρέψει για να εντείνουν τις σχέσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της σε ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ»

«Μας πιέζουν να υιοθετήσουμε πολιτικές που είναι τρελές…
Αν εξαναγκασθούμε να εφαρμόσουμε έστω και μισό μέτρο παραπάνω, θα γίνει επανάσταση στην χώρα.
Τυφλοί... είναι;»

«Δεν υπάρχει περίπτωση να σταθεροποιηθεί η οικονομία αν συνεχίσουν να μας πιέζουν να προχωρούμε συνεχώς σε άλλες περικοπές.
Κατά την γνώμη μου η οικονομία οδεύει προς την σταθεροποίηση, κάτι που εύκολα θα αναιρούταν αν συνεχίσουν να επιμένουν για περισσότερα μέτρα.
Για να μεγιστοποιηθεί η πιθανότητα να πάρουν πίσω τα χρήματά τους οι δανειστές και να εγγυηθούμε την σταθερότητα και την επακόλουθη ανάπτυξη, πιστεύω ακράδαντα ότι χρειαζόμαστε άλλο ένα δάνειο της τάξης των 12 δισ. ευρώ», λέει στην Guardian, ο καθηγητής χρηματοοικονομικής και τραπεζικής διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος διετέλεσε και διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, στην κυβέρνηση τεχνοκρατών (Νοεμβρ. 2011 - Μάιος 2012).
Αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες ανέφερε πως τα πράγματα είναι άσχημα. «Είναι σαν να επιστρέψαμε στο 2010» τονίζει χαρακτηριστικά.

Το άρθρο αναφέρει πως η ήδη εύθραυστη κυβέρνηση Σαμαρά αντιμετωπίζει τώρα αυτό που όσοι γνωρίζουν αποκαλούν «τον πιο δύσκολο μήνα από όταν ανέλαβε την εξουσία, τον Ιούνιο του 2012».
Η κοινοβουλευτική της πλειοψηφία είναι οριακή και πρέπει να περάσει μία σειρά πολύ δύσκολων νομοσχεδίων, ξεκινώντας με τον προϋπολογισμό του 2014 που θα έρθει στη Βουλή την Πέμπτη.
Ακολουθεί η ψηφοφορία για τον φόρο ακινήτων – που για πρώτη φορά θα βαρύνει και τους αγρότες – και η ψηφοφορία για την άρση των πλειστηριασμών, τη στιγμή που η τρόικα πιέζει για πλήρη απελευθέρωση.
Η προοπτική για νέες περικοπές μισθών και συντάξεων και αύξηση φορολογίας έχει προκαλέσει «νευρική κρίση» στις ελληνικές αρχές, αναφέρει το δημοσίευμα, που τονίζει ότι ήδη οι αποδοχές των πολιτών έχουν μειωθεί κατά 40% και η χώρα έχει χάσει το 25% του ΑΕΠ της. Η Ελλάδα δε βρίσκεται στην κορυφή της ΕΕ όσον αφορά τηνανεργία.

Αυτό που δεν καταλαβαίνει η τρόικα είναι πως «η κυβέρνηση θα πέσει αν την πιέσουν κι άλλο» αναφέρει ανώνυμα κυβερνητικός αξιωματούχος.
 «Μετά από τόση προσπάθεια χρειάζεται σεβασμό» τονίζει....
"Κόλαφος" το δημοσίευμα της Guardian!
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: