Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Οι ΗΠΑ θα έχουν την πρωτοπορία στην παραγωγή πετρελαίου το 2015

SHARE
Θα είναι ανεξάρτητες ενεργειακά σε δύο δεκαετίες Η ενεργειακή ανεξαρτησία των ΗΠΑ αποτελεί διαχρονικό στόχο των αμερικανικών κυβερνήσεων.
( Πηγή: REUTERS/Shannon Stapleton)
Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΔΥΕ) ανέφερε ότι μέχρι το 2015 οι ΗΠΑ θα ξεπεράσουν την Σαουδική Αραβία και την Ρωσία στην παραγωγή πετρελαίου και σε δύο δεκαετίες η χώρα θα είναι εντελώς ανεξάρτητη όσον αφορά τις ενεργειακές της ανάγκες.
Η ΔΥΕ ανακοίνωσε ότι μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, οι πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει οι ΗΠΑ και ο Καναδάς στην εξόρυξη πετρελαίου, καθώς επίσης και εξορύξεις που πραγματοποιεί η Βραζιλία ανοικτά των ακτών της, θα μειώσουν τον ρόλο του ΟΠΕΚ στην παραγωγή και διακίνηση πετρελαϊκών προϊόντων.Ωστόσο, η Διεθνής Υπηρεσία, υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν στα μέσα της επόμενης δεκαετίας να είναι η πρώτη πετρελαιοπαραγωγός χώρα, καθώς θα μειωθούν τα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα στη Βόρεια Ντακότα και το Τέξας.Η ΔΥΕ τονίζει ότι μετά από αυτή την περίοδο οι χώρες του ΟΠΕΚ θα αναλάβουν και πάλι να καλύψουν τις διεθνείς ενεργειακές ανάγκες, αλλά οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να καλύπτουν μόνες τους τις ανάγκες τους.
Στην ετήσια έκθεση του για τις ενεργειακές ανάγκες σε παγκόσμιο επίπεδο, η ΔΥΕ τονίζει ότι οι ΗΠΑ κινούνται με σταθερά βήματα προς «την κάλυψη, από την εσωτερική παραγωγή, όλων των ενεργειακών αναγκών τους μέχρι το 2035».
Η ενεργειακή ανεξαρτησία των ΗΠΑ αποτελεί διαχρονικό στόχο των αμερικανικών κυβερνήσεων. Σε παγκόσμιο επίπεδο η διεθνής υπηρεσία αναφέρει ότι η ζήτηση ενεργειακών πόρων καθορίζεται όλο και περισσότερο από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες και ότι η Κίνα θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ ως ο μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαϊκών προϊόντων μέχρι το 2030.
Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι η Κίνα, η Ινδία και οι χώρες της Μέσης Ανατολής θα οδηγήσουν σε αύξηση την ζήτηση πετρελαίου κατά 1/3 σε σχέση με σήμερα. Εξάλλου, η ΔΥΕ τονίζει ότι η διασφάλιση ενέργειας σε ολόκληρο τον κόσμο υπονομεύεται από τις υψηλές τιμές, με την τιμή του βαρελιού να διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στα 110 δολάρια το βαρέλι από το 2011 και μετά.
Η επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, Μαρία Βαν Ντερ Χόβεν, ανέφερε ότι «η παρατεταμένη χρονική περίοδος αυξημένων τιμών δεν υπήρχε στο παρελθόν», παρόλα αυτά η υπηρεσία προβλέπει ακόμα μεγαλύτερη αύξηση στα 128 δολάρια το βαρέλι μέχρι το 2035.

Η ΔΥΕ υποστηρίζει ότι η τιμή του πετρελαίου είναι «σχετικά παρόμοια» σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά η τιμή του φυσικού αερίου παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: