ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΠΑ...

Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου 2012


ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ...
Την Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013 θα γίνουν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ανακοινώσεις...
σχετικά με την πορεία απορροφητικότητας των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ.
Σε ανακοίνωση του το υπουργείο διευκρινίζει, με αφορμή  ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την πορεία απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ότι '' τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, δεν αντικατοπτρίζουν την τελική εικόνα των απορροφήσεων για το 2012 '' και γνωστοποιεί ότι τα οριστικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την προσεχή Τετάρτη.

Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΧΑΝΕΙ ΚΟΙΝΟ.


Σε μέρες που χρήματα πλέον δεν υπάρχουν για διασκέδαση και οι έξοδοι έχουν περιοριστεί, ο κόσμος κλείνεται στο σπίτι, αλλά δεν ανοίγει την τηλεόραση. Είτε γιατί δεν την εμπιστεύεται, είτε γιατί δεν προσφέρει τίποτα το καινούργιο... 

Η απώλεια αυτή καταγράφεται στις έρευνες, και έτσι, σε σχέση με τον περσινό Νοέμβριο, φέτος η συνολική τηλεθέαση του prime time από το 44,3% που ήταν, έπεσε στο 41,8% και ο μέσος χρόνος παρακολούθησης την ημέρα, από 5 ώρες και 5 λεπτά, μειώθηκε σε 4 ώρες και 49 λεπτά.

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ;

Κυριακή, 30 Δεκεμβρίου 2012


Tο ενδεχόμενο το Μνημόνιο της Κύπρου να μην υπογραφεί από την παρούσα κυβέρνηση, αλλά από εκείνη που θα προκύψει από τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Φεβρουαρίου, άφησε ανοιχτό ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή... 

''Από πλευρά μας κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να υπογραφεί σύντομα'', δήλωσε ο κ. Σιαρλή απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο θα ληφθεί απόφαση από το Eurogroup στις 21 Ιανουαρίου.
Ο κ. Σιαρλή είπε ότι αυτή είναι η επιδίωξη της Κύπρου, αλλά η απόφαση εξαρτάται από το Eurogroup, το οποίο είναι δυνατό να αποφασίσει αναβολή στη λήψη τελικής απόφασης. Τόνισε επίσης ότι πρέπει πρώτα να υπάρξει συνεννόηση με τα υπόλοιπα 16 κράτη μέλη της Ευρωζώνης και ακολούθως να εξασφαλισθεί η έγκριση του Μνημονίου από τα εθνικά Κοινοβούλια των χωρών αυτών.
Την ίδια στιγμή, απέρριψε τη θέση ότι το ρωσικό δάνειο των 2,5 δις ευρώ θα συμπεριληφθεί στο ποσό των δημοσιονομικών αναγκών του κράτους και διαβεβαίωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διμερείς διαπραγματεύσεις για παράταση της αποπληρωμής του σε βάθος χρόνου, αντί το 2016.
Επίσης εξέφρασε την ελπίδα ότι η κυβέρνηση θα έχει την απάντηση της Ρωσίας πριν από το Εurogroup της 21ης Ιανουαρίου.

ΕΣΕΕ : ΑΝΟΙΚΤΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ


«Κανένας από εμάς δεν μπορεί να απαγορεύσει στους εργαζόμενους το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους στην απεργία. Ωστόσο, είναι πραγματικά κρίμα να εντείνεται τελικά η ανισορροπία στην αγορά μέσα σε ημέρες... 
γιορτών, και μάλιστα μέσα σε περιβάλλον ύφεσης και οικονομικής δυσπραγίας, που όλοι θέλουμε να δουλέψουμε» τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΕΕ (Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου) με αφορμή την 24ωρη πανελλαδική απεργία που αποφάσισε για την Κυριακή η διοίκηση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας. Η ΕΣΕΕ σημειώνει ότι «η πρόσφατα αναγγελθείσα απεργία των ιδιωτικών υπαλλήλων και των εμποροϋπαλλήλων την 30η Δεκεμβρίου έρχεται ως απότοκο των πρόχειρων και αποσπασματικών ενεργειών του Υπουργείου Ανάπτυξης, αναφορικά με το γενικότερο θέμα των Κυριακών που ενδιαφέρει ζωτικά το σύνολο του εμπορικού κόσμου της χώρας» και κάνει λόγο για «προσωρινή ρύθμιση, χωρίς συνεννόηση και προηγούμενη διαβούλευση με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και είχε προειδοποιήσει για τα διαλυτικά φαινόμενα που θα είχε μία τέτοια ενέργεια στη λειτουργία της αγοράς τις ημέρες αυτές». Όπως αναφέρει η ΕΣΕΕ στην ανακοίνωσή της «ακόμα και τώρα καλεί το Υπουργείο να εγκαταλείψει αυτή την τακτική και να ξεκινήσει έναν ειλικρινή και εξαντλητικό διάλογο για το συνολικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς, όπου θα εντάσσεται και το θέμα των Κυριακών». Τέλος, επισημαίνει ότι την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου, προπαραμονή Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με τις αποφάσεις των περισσότερων Εμπορικών Συλλόγων τα καταστήματα θα είναι ανοικτά και παρακαλεί «τους εργαζόμενους που θα απεργήσουν να συμβάλουν, ώστε να μη δημιουργηθεί ένα κλίμα απαξίωσης των εμπορικών δρόμων της αγοράς». 

ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΙΣΧΥΣ ΤΩΝ ΚΩΔΙΚΩΝ ΤΟΥ TAXISNET

Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου 2012


Παράταση δόθηκε στην ισχύ των κωδικών πρόσβασης των χρηστών των ηλεκτρονικών υπηρεσιών που ήταν εγγεγραμμένοι...
πριν την έναρξη λειτουργίας του νέου TaxisNet, που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2012, μέχρι και την 30η Απριλίου 2013.
Η παράταση δόθηκε με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη.

Έτσι, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι υφιστάμενοι κωδικοί πρόσβασης των χρηστών των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του TaxisNet, διατηρούνται σε ισχύ και με αυτούς θα μπορούν να υποβάλλονται κάθε είδους δηλώσεις.

ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ


Ρεπορτάζ : Γιάννα Παπαδάκου
(από το : tovima.gr)
Το Βήμα αποκαλύπτει το πόρισμα των εισαγγελέων Γρηγ. Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτημε τους λογαριασμούς των συγγενών του Γ. Παπακωνσταντίνου! Παράλληλα δημοσιεύουμε όλες τις καταθέσεις των ανθρώπων , που παρέλαβαν την... 
πρωτότυπη λίστα Λαγκάρντ από το Παρίσι.
Εξαιρετικό για την υπόθεση στοιχείο,όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας είναι το γεγονός ότι ο ψηφιακός δίσκος (CD) που παρελήφθη αρμοδίως από τις Αρχές της Γαλλίας, περιέχει συνολικά 2062 αρχεία, ενώ η φορητή μονάδα αποθηκεύσεως (USB), περιέχει 2059 στοιχεία.   
Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα της σύγκρισης του περιεχομένου των δύο ηλεκτρονικών αρχείων που έχουν στα χέρια τους οι Αρχές. Δηλαδή του αντιγράφου του αρχικού που ελήφθη πριν από περίπου ένα χρόνο και του πιο πρόσφατου που παραδόθηκε στις ελληνικές Αρχές από τις γαλλικές μετά από σχετικό αίτημα. 
Ιδιαίτερη αξία για τη διαφορά αυτή έχει η κατάθεση του Διευθυντή στην Κεντρική Υπηρεσία του ΣΔΟΕ κυρίου Θεόδωρου Φλωράτου μέλους της τριμελούς επιτροπής που μετέβη πρόσφατα και μάλιστα αυθυμερόν στην Γαλλία με προκειμένου να παραλάβει εκ νέου την περίφημη λίστα και ο οποίος μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας, κατέθεσε τα εξής ενδιαφέροντα: 
«Προσωπικά υπέβαλα τα ακόλουθα ερωτήματα παρουσία των λοιπών μελών της επιτροπής.
Πρώτον εάν ο ψηφιακός δίσκος που παραλαμβάναμε είναι ακριβώς ίδιος με εκείνον που παρεδόθη την πρώτη φορά. Η απάντηση ήταν ναι.
Δεύτερον πόσα ονόματα περιέχει αριθμητικά. Η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι περιέχει δύο χιλιάδες εξήντα δύο (2.062) ηλεκτρονικούς φακέλους και ότι ο κάθε φάκελος περιέχει το προφίλ του καταθέτη
».

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΜΗΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΑΠ ΤΟΥ 2010

Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2012


Με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη, η πρώτη δόση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας φυσικών προσώπων έτους 2010, ο οποίος βεβαιώθηκε μέχρι και την 30η...
Νοεμβρίου 2012 και λήγει την 31/12/2012, μπορεί να καταβληθεί μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2013 μόνο στην αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία, χωρίς την επιβολή προσαύξησης.

ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΝΤΑΙ 2.500 ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΕΩΣ ΤΑ ΜΕΣΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ...


 Έως τα μέσα Φεβρουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η μετακίνηση των 2.500 υπαλλήλων που έχου τεθεί σε διαθεσιμότητα, σύμφωνα με τον υπουργό Διοκητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη.
Όπως σημείωσε ο υπουργός, '' τα κενά στους...
τομείς του Δημοσίου ανέρχονται περίπου σε 7.500, άρα είναι πολλαπλάσια των υπαλλήλων που έχουν ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα. Μεταξύ αυτών, τα 3.314 κενά αφορούν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, 1.065 κενά βρίσκονται στο υπουργείο Εσωτερικών, 704 κενά έχουν μέχρι στιγμής εντοπισθεί στο υπουργείο Παιδείας, 650 κενά έχουν καταγραφεί στο υπουργείο Εργασίας και 636 κενά ήδη υπάρχουν στο υπουργείο Υγείας''.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, το 2013 θα τεθούν επιπλέον 25.000 υπάλληλοι σε διαθεσιμότητα.

5 ΔΙΣ ΚΟΣΤΙΣΑΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΑΪΜΟΥ ΣΕ ΜΙΑ 10ΕΤΙΑ!

Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2012


Περίπου 5 δις ευρώ επιβαρύνθηκε το ελληνικό δημόσιο την τελευταία δεκαετία από τις συντάξεις που δίνονταν σε πολίτες που δεν τη δικαιούνταν, ακόμη και σε… νεκρούς. Τα στοιχεία που βγαίνουν από την απογραφή σε όλα τα... 
ταμεία δείχνουν ότι υπήρχαν περίπου 46.000 συντάξεις «μαϊμού» οι οποίες επιβάρυναν τον ετήσιο προϋπολογισμό με ένα ποσό πάνω από 300 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ότι θα ζητήσει να επιστροφούν τα χρήματα από αυτούς που τα έπαιρναν παράνομα ενώ την Πέμπτη συγκαλείται ευρεία σύσκεψη με κύριο θέμα την καταγραφή των συντάξεων και την αποφυγή στο μέλλον του φαινομένου να δίνονται σε άτομα που δεν τις δικαιούνται αλλά και σε συνταξιούχους που έχουν πεθάνει. Στη σύσκεψη υπό τον Γ. Βρούτση, θα συμμετάσχουν οι υφυπουργοί Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς και ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, Χάρης Θεοχάρης. Εκεί θα μπουν στο τραπέζι και οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο σχέδιο "Αριάδνη", το οποίο έχει θέσει σε λειτουργία το υπουργείο Εργασίας και προβλέπει - μεταξύ άλλων - τη δήλωση σε συμβολαιογράφο των θανάτων, προκείμενου να ενημερώνονται τα ασφαλιστικά ταμεία και να διακόπτεται η χορήγηση συντάξεων , ενώ από τις 21 Δεκεμβρίου έχει τεθεί σε ισχύ η ηλεκτρονική βάση δεδομένων συντάξεων και συνταξιούχων. Ωστόσο, τα πιστοποιητικά για κάθε αλλαγή της οικογενειακής κατάστασης που ζητούνταν στο σχέδιο «Αριάδνη» κόστιζαν 45 ευρώ σε συμβολαιογράφους και για το λόγο αυτό το υπουργείο Εργασίας φαίνεται να υπαναχωρεί και αν επεξεργάζεται νέο σχέδιο. Στο αναθεωρημένο σχέδιο προβλέπεται ενεργή εμπλοκή των ληξιαρχείων, αφού οι θάνατοι και οι γεννήσεις θα δηλώνονται όπως πάντα στα ληξιαρχεία από τους πολίτες. Από εκεί ένας πιστοποιημένος υπάλληλος, ένας ληξίαρχος δηλαδή θα έχει ειδικό κωδικό μέσω του οποίου θα έχει πρόσβαση στην ειδική βάση δεδομένων που θα έχει δημιουργηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών και από εκεί το υπουργείο θα προωθεί τα στοιχεία στην ΗΔΙΚΑ αυθημερόν.

ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΧΡΕΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΖΗΤΑ Η ΤΡΟΪΚΑ


Ζει και βασιλεύει η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα με τον εισπρακτικό μηχανισμό να έχει αποτύχει στην αντιμετώπισή της. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την κοινή έκθεση του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη...  λειτουργία του κρατικού μηχανισμού στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών και του ΦΠΑ. Η τρόικα με την έκθεσή της ζητά μεταξύ άλλων την άμεση είσπραξη ποσών που οφείλονται προς το Δημόσιο από τις τραπεζικές καταθέσεις των οφειλετών, τη διαγραφή περίπου 40 δισ. ευρώ από το σύνολο των ανεξόφλητων χρεών, το κυνήγι περίπου 2,3 εκατομμυρίων φορολογουμένων που ο καθένας χρωστά ποσά κάτω από 3.000 ευρώ και άλλων 5.770 με οφειλές από 300.000 ευρώ μέχρι 1 εκατ. ευρώ, ώστε να μπουν στα ταμεία 4,2 δισ. ευρώ, ενώ για τη μη απόδοση ΦΠΑ προτείνει την εξαίρεση από το συγκεκριμένο σύστημα των επιχειρήσεων με τζίρο κάτω των 10.000 ευρώ. Οι δανειστές καλούν την κυβέρνηση να βάλει στο στόχαστρο τους ελεύθερους επαγγελματίες, όπως γιατρους και δικηγόρους, αλλά και να εκπαιδεύσει ομάδα κρατικών υπαλλήλων για την πρόληψη και την πάταξη της απάτης με τον ΦΠΑ. Στο «διά ταύτα» η έκθεση των δανειστών θεωρεί ότι οι στόχοι για το 2012 δεν θα επιτευχθούν και αν δεν γίνουν αλλαγές στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, τότε το 2013 τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα. Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί είναι η αναφορά που κάνει η έκθεση στο σκέλος της είσπραξης των οφειλών. Αυτές εκτοξεύτηκαν στα 53 δισ. ευρώ, έναντι 43,6 δισ. ευρώ το 2011 και από τις 567 υποθέσεις μεγάλων οφειλετών που χρωστούν 13,6 δισ. ευρώ έχουν εισπραχθεί μόλις 29 εκατ. ευρώ. Από τα 53 δισ. ευρώ μόλις το 15% με 20% μπορεί να μπει στα ταμεία.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΥΡΟ-ΡΑΜΠΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΟΥΝ ΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ...

Τετάρτη, 26 Δεκεμβρίου 2012


Ομάδες κρούσης από Ευρωπαίους Ράμπο κατά της φοροδιαφυγής πιάνουν δουλειά από την αρχή του χρόνου στη χώρα μας υπό την καθοδήγηση της Κομισιόν. Πρόκειται για εμπειρογνώμονες από την Ολλανδία, τη Σουηδία, την Ισπανία, το Βέλγιο, ... 
την Αυστρία και τη Γερμανία που θα παρέχουν την τεχνογνωσία τους. Οι Βέλγοι και οι Ολλανδοί θα συμβάλλουν στο να συσταθεί το τηλεφωνικό κέντρο αυτόματων ειδοποιήσεων για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Οι Γάλλοι θα βοηθήσουν στις μεθόδους ελέγχου των εύπορων φορολογούμενων, ενώ οι Σουηδοί έρχονται για να δώσουν τις συμβουλές τους σχετικά με το πως θα στηθεί ένα φορολογικό δίχτυ πάνω από όσους φοροδιαφεύγουν

Η ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ...


Γράφει η Μαρία Ψαράκη
Και ευτυχώς που υπάρχουν τα χριστουγεννιάτικα αισιόδοξα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών για να μεταφερθούμε μαγικά,...
με τη μηχανή του χρόνου σχεδόν, σε άλλες εποχές, σε μια άλλη χώρα. Γιατί σίγουρα αυτό που μας περιγράφουν με περισσή ελαφρότητα σίγουρα δεν είναι η Ελλάδα του 2012.
Δεν είναι σε καμία περίπτωση η Ελλάδα των συσσιτίων, των πεινασμένων, των άστεγων και των νεόπτωχων, η χώρα που περιγράφουν. Τα χιλιάδες νοικοκυριά που ζουν χωρίς ρεύμα, όλοι εκείνοι που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και από ευπόληπτοι συνεπείς πολίτες, έγιναν κλέφτες και φοροφυγάδες με το ''έτσι θέλω'' κάποιων ανεγκέφαλων υπηρετών των άκριτων προσταγών της παγκοσμιοποίησης, λένε άλλα. Καθόλου αισιόδοξα, και δυστυχώς καθόλου ελπιδοφόρα. Όλα τα υπόλοιπα, επιβεβαιώνουν μόνο το αδιέξοδο και το γεγονός ότι κάποιοι απλώς ''ζουν ανάμεσα μας'', χωρίς να έχουν συναίσθηση της σκληρής πραγματικότητας που βιώνει καθημερινά το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών.

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΑΣΤΕΓΩΝ...

Τρίτη, 25 Δεκεμβρίου 2012


Στην Ελλάδα των Μνημονίων, της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας περίπου 20.000 συνάνθρωποι μας έχουν δημιουργήσει μια καινούργια  '' κοινωνική τάξη '', τους νεοάστεγους. Άνθρωποι που μέχρι χθες είχαν δουλειά, σήμερα αναγκάζονται ... 
να κοιμούνται σε παγκάκια, σε εγκαταλελειμμένα κτίρια ακόμα και στα αυτοκίνητα τους.
Η μία επιχείρηση κλείνει μετά την άλλη αφήνοντας χωρίς δουλειά χιλιάδες ανθρώπους που βλέπουν τα όνειρα τους να καταστρέφονται, καθώς η εύρεση εργασίας στις ημέρες μας είναι κάτι εξαιρετικά σπάνιο.
Τα συσσίτια διαφόρων φορέων προσπαθούν να δώσουν ένα πιάτο φαγητό σε αυτούς τους ανθρώπους που βλέπουν τους κόπους τόσων ετών να καταρρέουν σα χάρτινοι πύργοι.

ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗ...

Γράφει η Μαρία Ψαράκη Μια καινούργια ''κοινωνική τάξη'', οι νεοάστεγοι
που υπολογίζεται ότι φθάνουν πια τις 20.000 χιλιάδες, παραμονή Χριστουγέννων, διακαώς επιθυμούν να συστηθούν στους κυβερνώντες αυτού του τόπου, νυν και τέως, για να μην αδικούμε κανέναν, ... χρονιάρα μέρα, σε όλους αυτούς που 'σκίζονται'' για τη ''σωτηρία'' του τόπου. Σε όλους αυτούς, που στην προσπάθεια τους να διασώσουν το ευρώ και να εξασφαλίσουν την παραμονή της Ελλάδας στην υπερτιμημένη για τα συμφέροντα ''των λίγων και εκλεκτών'' Ευρωζώνη, θυσιάζουν, χωρίς ντροπή, ανθρώπινες ψυχές, ρημάζοντας ζωές και
οικογένειες.
Οι νεοάστεγοι λοιπόν, αγαπητοί πατέρες του Έθνους, είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας που μέχρι πρότινος είχαν ζωή, κανονική ζωή. Και εργασία, όχι απασχόληση, εργασία. Είναι οι άνθρωποι που είχαν σπίτια, οικογένεια, παιδιά, στέγη και φαγητό. Είχαν φίλους, συνεργάτες, γνωστούς. Είχαν όνειρα, στόχους, αξιοπρέπεια, ελπίδα. Και τώρα, δεν έχουν τίποτα.
Περιφέρονται στους δρόμους της Αθήνας, της Ελλάδας και στεγάζουν την απελπισία και την εξαθλίωση τους σε μια χαρτόκουτα, σε μια κουβέρτα, σε ένα πιάτο φαγητό από το συσσίτιο του Δήμου ή της Εκκλησίας.
Καλά Χριστούγεννα και καλές γιορτές και στους 300. Πραγματικά, ''άξιος ο μισθός σας ''.

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΚΑΤΑ 50% Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΕΞΟΔΟΣ...

Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2012


Παρά την κακοκαιρία, αυξημένη ήταν φέτος η έξοδος των εκδρομέων από την Αθήνα, για τα Χριστούγεννα.
Άνδρες της Τροχαίας βρίσκονται στα εθνικά ... 
και επαρχιακά οδικά δίκτυα για τη διευκόλυνση των εκδρομέων των Χριστουγέννων, ενώ η αύξηση των οχημάτων σε σχέση με πέρυσι φτάνει το 50%, σύμφωνα με την Τροχαία Αττικής. Τα στατιστικά σημεία της Τροχαίας δείχνουν πως από την Τετάρτη μέχρι και το Σάββατο τη νύχτα, πέρασαν συνολικά από την Αττική με προορισμό την περιφέρεια 251.991 ΙΧ, ενώ τις αντίστοιχες μέρες  του 2011 είχαν περάσει 167.384.
Ειδικότερα, από Αττική, στις 20/12 τα οχήματα εξόδου ήταν 49.120, στις 21/12 ήταν 75.211, ενώ χθες έφθασαν τις 82.388.

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ

Κυριακή, 23 Δεκεμβρίου 2012


Εντός του στόχου του προϋπολογισμού βρίσκεται η φαρμακευτική δαπάνη το τρίτο τετράμηνο του έτους και δεν θα χρειαστεί να δοθεί ούτε ένα επιπλέον ευρώ, διαβεβαίωσε τη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας... Μάριος Σαλμάς, στο πλαίσιο επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για τον ΕΟΠΥΥ και την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης σημειώθηκε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των επερωτώντων βουλευτών και του κ. Σαλμά με εκατέρωθεν βολές. Από τη μια, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για εφαρμογή πολιτικών που οδηγούν σε κατάρρευση το σύστημα Υγείας ενώ ο υφυπουργός Υγείας χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης «απόλυτες ανακρίβειες» και «καταστροφολογία». Με δεδομένο ότι ο ΕΟΠΥΥ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος υγειονομικός οργανισμός στην Ευρώπη, η οικονομική κατάρρευσή του συμπαρασύρει ολόκληρο το δημόσιο σύστημα υγείας, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Στρατούλης, ο οποίος ζήτησε να φύγει αυτή η κυβέρνηση γιατί δεν μπορεί καν να εξασφαλίσει το συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών στην υγεία. Ο δεύτερος επερωτών Δ. Ξάνθος ανέφερε ότι το κόμμα του αγωνίζεται για έναν ενιαίο φορέα υγείας και ένα καθολικό σύστημα υγείας αλλά αυτό που παρέχει ο ΕΟΠΥΥ δεν είναι πρόληψη, φροντίδα, αποκατάσταση, αγωγή υγείας, αλλά είναι ένας οργανισμός - ρυθμιστής της αγοράς. Απαντώντας ο κ. Σαλμάς επικαλέστηκε την «προφητεία» των Μάγια για να κάνει λογοπαίγνιο με την «καταστροφολογία» του ΣΥΡΙΖΑ. «Στην καταστροφολογία των Μάγιας το τέλος του κόσμου θα ερχόταν σήμερα, στην καταστροφολογία του ΣΥΡΙΖΑ η καταστροφή του κόσμου θα σταματήσει με την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία», είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατόρθωσε να τεκμηριώσει τις αναφορές του, παρά μίλησε με «απόλυτες ανακρίβειες» και για να τεκμηριώσει τη «μομφή» ο κ. Σαλμάς ζήτησε από τους επερωτώντες να του πουν μία υπουργική απόφαση την οποία υπέγραψε και με την οποία διαφωνούν, καθώς επίσης να του δώσουν ένα στοιχείο για σπατάλη στον ΕΟΠΥΥ. Πάντως, ο κ. Σαλμάς δεσμεύτηκε να λάβει υπόψη του τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε τη στήριξη όλων προς τον ΕΟΠΠΥ δεδομένου, όπως είπε, πως όλοι συμφωνούμε ότι ο Οργανισμός θέλει στήριξη από την κυβέρνηση στο σκέλος των εσόδων. «Δεν θα πεθάνει ο ΕΟΠΥΥ», ανέφερε ο κ. Σαλμάς επισημαίνοντας πως το υπουργείο Υγείας έκανε το χρέος του περικόπτοντας τη σπατάλη και σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει πρωτοβουλία να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό προκειμένου να πληρώνονται οι πάροχοι.

ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ "ΞΕΣΚΟΝΙΣΜΑ" ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ ΛΑΓΚΑΡΝΤ


Θέμα χρόνου είναι σύμφωνα με πληροφορίες, η ανατιπαραβολή της λίστας Λαγκάρντ που έφτασε πριν δύο μέρες στην Ελλάδα, με τη λίστα που υπήρχε εδώ και δύο χρόνια, ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα για τους καταθέτες στο... 
εξωτερικό. Στο στόχαστρο του εισαγγελέα βρίσκονται περίπου 2.000 κάτοχοι τραπεζικών λογαριασμών της HSBC στην Ελβετία για την πιθανότητα φοροδιαφυγής. Όπως μετέδωσε και το Dow Jones Newswires, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έλαβε την λίστα η οποία είχε διαρρεύσει το 2010 από υπάλληλο της ίδιας τράπεζας και διαβιβάστηκε στην Ελλάδα από την Κ. Λαγκάρντ. Αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι, η αρχική λίστα είχα χαθεί με αποτέλεσμα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας να ζητήσει από την Γαλλία να την στείλει εκ νέου. Οι οικονομικοί εισαγγελείς θα κάνουν την αντιπαραβολή για την πιθανότητα να έχει «πειραχθεί» η πρώτη λίστα, κι αν το αποτέλεσμα της έρευνας είναι τέτοιο ώστε να δικαιολογεί «λαθροχειρία» τότε θα ανοίξει νέος κύκλος ερευνών.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΑΥΞΗΣΗ 10% ΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ..

Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου 2012


ΟΙ ΔΙΑΡΡΟΕΣ ΜΙΛΟΥΣΑΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ 49%, ΤΗΝ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΩΣΤΕ ΤΟ 10% ΝΑ ΦΑΝΕΙ ''ΔΩΡΟ ''...
Μετά την εισήγηση της ΡΑΕ για την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, τον λόγο έχει πλέον η κυβέρνηση. Ήδη, ο αρμόδιος υφυπουργός, Μάκης Παπαγεωργίου, βρίσκεται...
σε ανοιχτή γραμμή με το γραφείο του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου, σύμφωνα με πληροφορίες, να περιοριστεί η εισήγηση της ΡΑΕ.Ταυτόχρονα, εξετάζεται η διεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι η αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ να μην ξεπερνά τα 12 ευρώ, μηνιαίως. Η πρώτη αύξηση θα γίνει στις αρχές του έτους και αναμένεται να είναι στο επίπεδο του 10%, ενδεχομένως και πιο κάτω. Επιπλέον, θα γίνουν άλλες δύο πολύ μικρές αυξήσεις, ώστε μεσοσταθμικά να είναι κάτω από την εισήγηση της ΡΑΕ.
Η κατεύθυνση που δίνει το Μέγαρο Μαξίμου είναι να μην υπάρχουν ''κρυφές'' αυξήσεις που θα αυξάνουν περαιτέρω το κόστος για τα νοικοκυριά.

ΤΩΡΑ ΠΟΝΕΣΕ ΤΟΥΣ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ Ο ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ..


Γράφει ο Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑ 
Τον κίνδυνο να...χάσουν την σύνταξή τους 18.000 Βορειοπειρώτες επισημαίνει με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών, ο βουλευτής Επικρατείας της... ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης.
Κινδυνεύουν να χάσουν τη σύνταξή τους 18.000 περίπου ομογενείς ... τονίζει ο κ. Γιάννης Μιχελάκης... γεγονός που θα... «αποτελέσει ένα δυσβάστακτο πλήγμα».
Ένα πρόβλημα που σίγουρα έχει την διάστασή του και που ο Βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ εντόπισε την κατάλληλη στιγμή !

Στην ερώτησή του ο κ. Γιάννης Μιχελάκης αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

"Δυνάμει της κείμενης νομοθεσίας οι Βορειοηπειρώτες, ως ομογενείς και εφόσον διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, δικαιούνται την κατώτερη σύνταξη του ΟΓΑ, που ανέρχεται στα 330 ευρώ.
Οι περίπου 18.000 ομογενείς μας από τη Βόρειο Ήπειρο, οι οποίοι λαμβάνουν σήμερα την ανωτέρω σύνταξη, εκφράζουν την εύλογη και δικαιολογημένη διαμαρτυρία τους προς την ελληνική κυβέρνηση, καθώς σύμφωνα με τον δρομολογούμενο ανασχεδιασμό των προϋποθέσεων για την σύνταξη ανασφαλίστων, κινδυνεύουν να απωλέσουν το υφιστάμενο συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα.
Πιο συγκεκριμένα, στα πλαίσια του εν λόγω ανασχεδιασμού προβλέπεται ως προϋπόθεση καταβολής της ανωτέρω σύνταξης η μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα κατά τα 20 τελευταία έτη πριν την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση.
Όμως εάν αναλογιστούμε ότι οι περισσότερες αιτήσεις υποβλήθηκαν το έτος 1998, όταν δηλαδή θεσπίστηκε για πρώτη φορά το επίμαχο δικαίωμα, θα έπρεπε οι ενδιαφερόμενοι να έχουν εγκατασταθεί στη χώρα μας ήδη από το έτος 1978, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι το μαζικό κύμα εισόδου των Βορειοηπειρωτών προς την Ελλάδα έλαβε χώρα από το 1990 και μετά.

Ούτως ή άλλως η απόδειξη της 20ετούς διαμονής των δικαιούχων στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά δυσχερής, δεδομένου ότι ούτε ακριβής καταγραφή κατά την είσοδό τους στην Ελλάδα υπήρξε ούτε οι ενδιαφερόμενοι είναι σε θέση να διαθέτουν τα απαιτούμενα έγγραφα.

Περαιτέρω, σύμφωνα με τις νέες προϋποθέσεις που τίθενται για την απονομή σύνταξης του ΟΓΑ, προβλέπεται ο αποκλεισμός όσων λαμβάνουν σύνταξη από οποιοδήποτε φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.
Το πρόβλημα για τους Βορειοηπειρώτες ομογενείς έγκειται στο ότι πολλοί από τους σημερινούς δικαιούχους λαμβάνουν μεν παράλληλα σύνταξη και από το Αλβανικό δημόσιο, η οποία όμως αξίζει να σημειωθεί ότι κατά μέσο όρο δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ σε μηνιαία βάση.

Είναι προφανές ότι το πνεύμα και ο σκοπός του νομοθέτη περί αποφυγής καταβολής διπλών και τριπλών συντάξεων κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, όταν όμως πρόκειται για πολλαπλές συντάξεις που ανέρχονται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα και όχι για τις περιπτώσεις χαμηλοσυνταξιούχων, όπως οι Βορειοηπειρώτες, των οποίων και οι δύο υπό εξέταση συντάξεις αθροιζόμενες ξεπερνούν μετά βίας τα 400 ευρώ.

Είναι σαφές ότι η απώλεια της σύνταξης του ΟΓΑ θα αποτελέσει ένα δυσβάστακτο πλήγμα για τους ομογενείς μας από τη Βόρειο Ήπειρο εν μέσω της σοβαρότερης οικονομικής κρίσης που γνώρισε μεταπολεμικά η χώρα μας.

Μάλιστα αξίζει να υπογραμμιστεί ότι εκτός από την προφανή οικονομική διάσταση του προβλήματος, οι ομογενείς μας θα στερηθούν στο εξής και την υγειονομική τους περίθαλψη, επιτείνοντας τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της δημόσιας υγείας, αφού θα προστεθούν και αυτοί στον ανησυχητικά υψηλό αριθμό των ανασφάλιστων πολιτών, ο οποίος έχει σχεδόν τριπλασιαστεί κατά την τελευταία διετία.
Σε κάθε περίπτωση σε μια χρονική στιγμή, κατά την οποία ο Αλβανός Πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα επιμένει στις προκλητικές του δηλώσεις περί «μεγάλης Αλβανίας», η Ελλάδα οφείλει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψει την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των ομογενών μας και κατ’ επέκταση τον κίνδυνο ξεριζωμού τους προς τη γείτονα χώρα.

Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί :
Ποια είναι η θέση σας για το ανωτέρω ζήτημα ;
Ποια μέτρα θα λάβετε για την ουσιαστική και αποτελεσματική στήριξη των ομογενών μας από τη Βόρειο Ήπειρο ;"
Μία ερώτηση που έρχεται την κατάλληλη στιγμή λέμε εμείς αφού ο κ. Γιάννης Μιχελάκης με μία σειρά "χρηστικών" ερωτήσεων ...τιμά τον ρόλο του βουλευτή σε μία κρίσιμη περίοδο του Ελληνικού Κοινοβουλίου και αποδεικνύει ότι ξέρει να...επιλέγει αυστηρά τα θέματα των επερωτήσεων του εμείς απλά το εντοπίζουμε και μακάρι και άλλοι βουλευτές να... κάνουν το ιδιο !

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΦΟΡΙΑΚΟΥΣ Ο ΝΟΜΟΣ... "ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΘΕΙ ΩΣ ΕΧΕΙ"

Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2012


Γράφει ο Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑ
Είναι αλήθεια... ότι επιτευχθεί τελικά πριν από λίγο συμφωνία στο Μέγαρο Μαξίμου σε ότι αφορά τις μετακινήσεις των εφοριακών της χώρας... Από πλευράς... της κυβέρνησης συντονιστής αυτής της προσπάθειας ήταν ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ Δημήτρης Σταμάτης ό οποίος κατάφερε τελικά να καταλήξει σε
ενδοκυβερνητικό συμβιβασμό η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, του εισηγητή του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Φίλιππου Σαχινίδη, αλλά και του Χρήστου Πρωτόπαππα, σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις των  των Εφοριακών της χώρας !
Δύο... μέρες διαλόγου με τους αρμόδιους φορείς δεν.. ήταν λίγες σε μία υπόθεση που παρα λίγο να εξελιχθεί σε "θρίλερ" !
Η παρέμβαση σε πολλαπλά επίπεδα του Δημήτρη Σταμάτη οδήγησε στην απόφαση ο... νόμος θα εφαρμοσθεί ως έχει !
Τώρα όσα... στελέχη των ΔΟΥ δεν έχει λήξει η θητεία τους δεν θα... υπάρξει αντικατάσταση αντίθετα θα τεθούν ...αξιολογικά ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια τα οποία θα τεθούν ώστε να διενεργηθούν ...έλεγχοι αποδοτικότητας μέχρι τέλος του... Ιανουαρίου του 2013.
Με τα ίδια κριτήρια θα διενεργούνται... αξιολογήσεις των επικεφαλής των Εφοριών και του ΣΔΟΕ σε τριμηνιαία βάση !
 
Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε πριν απο λίγο διευκρινιστική ανακοίνωση που αναφέρει σχετικά για τις "κεφαλές" των Εφοριών και την επιλογή τους:
  • Για όσες περιπτώσεις έχει λήξει η θητεία, η τοποθέτηση θα γίνει με βάση τη διαδικασία και τα προσόντα που προβλέπονται στις διατάξεις της παραγράφου 21 του άρθρου 55 ν. 4002/11, όπως ισχύει σήμερα. Οι αποφάσεις τοποθέτησης των νέων προϊσταμένων θα εξειδικευθούν ως 31/12/2012 με τους συγκεκριμένους στόχους (ποιοτικούς και ποσοτικούς) που πρέπει αυτοί να πετύχουν κατά την διάρκεια της θητείας τους και οι οποίοι και θα ελέγχονται ανά τρίμηνο όπως ορίζει ο νόμος. Εξυπακούεται πως στην κρίση για την κάλυψη των ανωτέρω θέσεων μετέχουν όλοι όσοι διαθέτουν τα κατά το νόμο τυπικά προσόντα.
  • Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών που θα δημοσιευθεί ως τις 31/1/2013, θα καθοριστούν ο τρόπος, η διαδικασία και τα όργανα ελέγχου επίτευξης των στόχων της προηγουμένης παραγράφου, στη βάση των καλύτερων διεθνών πρακτικών.
  • Για όσες περιπτώσεις δεν έχει λήξει η θητεία, οι σημερινοί προϊστάμενοι παραμένουν στις θέσεις τους, σύμφωνα με το νόμο και θα υπόκεινται στα κριτήρια αξιολόγησης που θα τεθούν.
 
Νομίζω ότι... ο Δημήτρης Σταμάτης έκλεισε το θέμα με τους εφοριακούς και ο θόρυβος κάπου εδώ... έκλεισε οριστικά...!
Είναι αλήθεια ότι ο κ. Σταμάτης έχει το... ταλέντο της διαπραγμάτευσης βέβαια όπου θέλει να το χρησιμοποιήσει αφού σε πολλά άλλα θέματα δείχνει ...αδιάφορος ! ! !

ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΑ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ Ο ΜΑΘΙΟΥ ΝΙΜΙΤΣ


Ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, στις συνομιλίες ανάμεσα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ, θα επισκεφθεί την περιοχή κατά την περίοδο...
8 με 11 Ιανουαρίου 2013 για συναντήσεις σε Αθήνα και Σκόπια, σε συνέχεια των συζητήσεων που είχε το Νοέμβριο στη Νέα Υόρκη με τους εκπροσώπους των δύο μερών. 
Όπως σημειώνει ανακοίνωση της Γραμματείας του ΟΗΕ, ο κ. Νίμιτς θα συναντηθεί στην Αθήνα και τα Σκόπια με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους των δύο χωρών με στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας και την εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης για το θέμα του ονόματος.

Στις 20 Νοεμβρίου, ο κ. Νίμιτς είχε καταθέσει σειρά προτάσεων-σκέψεων για εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας, κατά την κοινή συνάντησή του με τους αντιπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεφσκι, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, αφού είχαν προηγηθεί χωριστές συναντήσεις. 

Όπως είχε δηλώσει τότε, συζήτησαν παλιές και νέες ιδέες των δυο πλευρών και πως ο ίδιος παρουσίασε κάποιες προτάσεις που θα εξεταστούν στις δυο πρωτεύουσες. Ο κ. Νίμιτς είχε τονίσει επίσης ότι υπάρχει «καλή διάθεση» και από τις δυο πλευρές για εξεύρεση λύσης. 

Στο επίκεντρο της συζήτησης είχε βρεθεί το «Μνημόνιο Κατανόησης» που είχε αποστείλει ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, στον ομόλογό του της ΠΓΔΜ. Ο πρέσβης κ. Βασιλάκης δήλωσε ότι «η Ελλάδα συμμετέχει εποικοδομητικά και στηρίζει με συνέπεια τις διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΗΕ και την εντολή του κ. Νίμιτς προσωπικά», προσθέτοντας ότι «στο πλαίσιο αυτό καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση για την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ των δύο πλευρών, που σκοπό έχει να δώσει ώθηση στη διαδικασία καθορίζοντας τις παραμέτρους λύσης».

Μήνυμα του αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου προς τον ελληνικό λαό

Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2012

Ο Ελληνισμός της Αμερικής στέκεται στο πλευρό των Ελλήνων που δοκιμάζονται σε αυτές τις δύσκολες στιγμές της οικονομικής κρίσης, αναφέρει με μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «είμαστε μαζί σας εμπράκτως και με πολλούς τρόπους». Ο Προκαθήμενος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική επισημαίνει συγκεκριμένα: «Προσφιλείς μου Ομογενείς της Ελλάδος, έχω την ιδιαίτερη τιμή να μεταφέρω σε σας τις θερμότατες γιορτινές ευχές των Ομογενών της Αμερικής: Καλά Χριστούγεννα και ευλογημένος ο Καινούργιος Χρόνος που ανατέλλει. Σας μεταφέρω όχι μόνο τις ευχές, αλλά και τη διαβεβαίωσή μας ότι είμαστε μαζί σας, ότι παρακολουθούμε τους αγώνες, τις αγωνίες σας, τις πρωτοφανείς δυσκολίες και τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζετε. Είμαστε μαζί σας εμπράκτως και με πολλούς τρόπους, οι οποίοι συνοδεύονται από έντονη και συνεχή ικεσία προς τον Θεόν. Έναν Θεόν, ο Οποίος δεν είναι αποστασιοποιημένος, αλλά άνθρωπος γενόμενος για μας, γεύθηκε από την πρώτη στιγμή της Γεννήσεώς Του και στη συνέχεια της επίγειας ζωής Του την ανθρώπινη τραγωδία και υποσχέθηκε ότι θα είναι μαζί μας μέχρι συντέλειας του αιώνος. Ετήρησε στο παρελθόν την υπόσχεσή Του αυτή, ιδιαίτερα προς το ηρωικό Έθνος μας, και θα την τηρήσει και στην παρούσα συγκυρία οδηγώντας την Πατρίδα μας στη υπέρβαση των οιονδήποτε δυσκολιών και αδιεξόδων». Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΩΣ ΣΤΗΘΗΚΕ Η "ΠΥΡΑΜΙΔΑ" ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗ


Από το : crimenet.gr
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που φέρνει στο φως το Crimenet.gr για την «πυραμίδα» που είχε στηθεί στην Proton Βank με τα χρήματα των καταθετών και δανειοδοτήσεις εταιρειών του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Εντυπωσιακά... 
είναι τα όσα αναφέρονται στις 80 σελίδες της πρότασης του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών για τον τρόπο που ενεργούσε ο επιχειρηματίας και οι συγκατηγορούμενοί συνεργάτες του. Αποκαλυπτικές είναι οι πληροφορίες που καταγράφονται, για το πώς επωφελείτο ο Λαυρεντιάδης από κάθε κατάθεση που γινόταν στην Proton Bank αλλά και ποια ήταν η διαδρομή του χρήματος προς τις εταιρείες ενδιαφέροντός του. Μαζί με τον προφυλακισθέντα επιχειρηματία θεωρούντο ως ομάδα και οι υπόλοιποι συγκατηγορούμενοί του, ενώ αναλυτικά είναι τα στοιχεία για το ρόλο που έπαιξε ο καθένας από αυτούς στο τραπεζικό σκάνδαλο.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ

Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2012


Νομοσχέδιο με το οποίο ενσωματώνεται στο ελληνικό δίκαιο, ευρωπαϊκή Οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, κατατέθηκε...
σήμερα στη Βουλή. Με άλλο νομοσχέδιο, κυρώνεται συμφωνία για την ίδρυση Διεθνούς Ακαδημίας κατά της Διαφθοράς ως διεθνούς Οργανισμού - μια αυστριακή πρωτοβουλία που προτείνεται προς υιοθέτηση και από την ελληνική κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, με αναδιατύπωσή του στο νομοσχέδιο για τους οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες, το υπουργείο Οικονομικών αξιώνει πλέον για τη σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων, μετοχικό κεφάλαιο 500.000 ευρώ αντί 1 εκ. ευρώ που προβλεπόταν αρχικώς. Με άλλη ρύθμιση, παρατείνεται για 45 μέρες η θητεία των διοικητικών συμβουλίων των ανεξαρτήτων αρχών, μετά τη λήξη της, την 31η Δεκεμβρίου.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοίνωσε την απόσυρση της ρύθμισης για την πιστοποίηση των δημοσίων και ιδιωτικών ΚΤΕΟ, που είχε εισαχθεί την Παρασκευή.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΥΔΡΟΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ


Με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων (ΕΓΥ) και του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών και Μελετών (ΙΓΜΕΜ) ξεκινά...
η υλοποίηση του έργου δημιουργίας Εθνικού Μητρώου Υδρογεωτρήσεων, για τη σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων της χώρας.

Σύμφωνα με τη σύμβαση, ανατίθεται στο ΙΓΜΕΜ η συστηματική και αναλυτική απογραφή των υδρογεωτρήσεων κάθε χρήσης, σε όλες τις περιοχές της χώρας, με συλλογή υφιστάμενων δεδομένων, αλλά και επιτόπιες έρευνες και μελέτες.
Το Εθνικό Μητρώο Υδρογεωτρήσεων θα αποτελέσει βασικό παράγοντα για την αποτελεσματική διαχείριση των απολήψεων ύδατος και τη προστασία των υπόγειων υδροφόρων από την υπεράντληση. 
Το εν λόγω έργο θα συμβάλει, επίσης, στην αποτελεσματική εφαρμογή της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Νερά αλλά και στη διαμόρφωση, εφαρμογή και έλεγχο πολιτικών (τιμολογιακή πολιτική, εξοικονόμηση νερού, προγράμματα μέτρων) που αφορούν στην ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων.

ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ

Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2012Εντός του 2012 θα εξοφληθούν οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς για το μήνα Σεπτέμβριο 2012, διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος μετά τη συνάντησή...
του με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεόδωρο Αμπατζόγλου.
Όσον αφορά στα κλαδικά αιτήματα των φαρμακευτικών συλλόγων, ο υπουργός ανακοίνωσε πως αυτά θα συζητηθούν εντός του πρώτου δεκαημέρου του 2013.

Παράλληλα για την εξόφληση των υποχρεώσεων του ΕΟΠΠΥ στους φαρμακοποιούς μέχρι 31.12.2011, σημείωσε ότι «θα ολοκληρωθούν εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος οι σχετικές διαδικασίες αποπληρωμής των οφειλών».
Σύμφωνα με τον κ. Λυκουρέντζο, δεν έχει πλέον νόημα η συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων και αναμένει, όπως είπε, την αναστολή τους με αποφάσεις των συλλογικών οργάνων των φαρμακοποιών.
Nωρίτερα, σε συνέντευξή του στο δημοτικό ραδιόφωνο Τρίπολης, ο υπουργός επανέλαβε την άποψη πως οι φαρμακοποιοί δεν έχουν λόγο να απεργούν κάνοντας λόγο για αδιάλλακτη συμπεριφορά συνδικαλιστών.
«Εάν νομίζουν ότι μπορούν μονίμως και επί μακρόν να εκβιάζουν την κοινωνία, κάνουν λάθος. Για όσα ο νόμος δίνει δυνατότητα, η Πολιτεία έχει υποχρέωση να τα εφαρμόσει», πρόσθεσε ο υπουργός. Η κυβέρνηση, συνέχισε, θα πάρει αποφάσεις που δεν είναι ευχάριστες τονίζοντας πως για αυτό δεν ευθύνεται εκείνος.
Οι φαρμακοποιοί έχουν κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις τους, τόσο με 48ωρη απεργία, που συνεχίζεται και αύριο Τρίτη, όσο και με αναστολή της εκτέλεσης συνταγών του ΕΟΠΥΥ. Βασικά αιτήματά τους η εξεύρεση οριστικής λύσης στο ζήτημα σωστής λειτουργίας και βιωσιμότητας του ΕΟΠΥΥ, συγκεκριμένη ημερομηνία πληρωμής των συνταγών Σεπτεμβρίου, αλλά και διευθέτηση του ζητήματος των παλαιών χρεών.
Πλέον, αναμένεται η αξιολόγηση της συνάντησης του προέδρου του ΠΦΣ με τον υπουργό Υγείας στο διοικητικό συμβούλιο των συλλόγων των φαρμακοποιών την Τετάρτη.

'' ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΑΚΙΝΗΤΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ''...


Επενδυτικές ευκαιρίες και εξασφάλιση των χρημάτων τους αναζητούν Έλληνες, Ισπανοί και Πολωνοί στη Γερμανία, σύμφωνα με ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel. Πληρώνουν δε συχνά τοις μετρητοίς...
'' Οι Έλληνες αγοράζουν μόνο από ιδιώτες'', ανέφερε, σύμφωνα με το περιοδικό, διαφήμιση μεσιτικού γραφείου στην περιοχή κοντά στο Αμβούργο και έκανε λόγο για ''εγγυημένη διακριτικότητα'', ενώ, σε άλλη καταχώρηση, μεσίτης διαφήμιζε '' πως θα σώσετε τα χρήματα σας από τον Γκάουκ, τη Μέρκελ, τον Σόιμπλε και τους άλλους μαφιόζους''.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το ένα τρίτο των αγοραστών γης, μονοκατοικιών και διαμερισμάτων στη Γερμανία προέρχεται πλέον από το εξωτερικό. Επιπλέον, οι ξένοι επενδυτές, σε αντίθεση με τους Γερμανούς, πληρώνουν συνήθως σε μετρητά.
Το Spiegel επισημαίνει πάντως ότι η προτίμηση των επενδυτών στις γερμανικές πόλεις οφείλεται στο γεγονός ότι π.χ στο Βερολίνο οι τιμές των ακινήτων κυμαίνονται στα 1400-1500 ευρώ, πολύ χαμηλότερα από τις τιμές στο Παρίσι, το Μιλάνο ή τη Μπολόνια, ενώ διευκρινίζει ότι ''δεν είναι μόνο οι πλούσιοι Έλληνες που αγοράζουν στο Βερολίνο, αλλά και πολλοί οικογενειάρχες, οι οποίοι θέλουν να εξασφαλίσουν ένα διαμέρισμα στα παιδιά τους που σπουδάζουν σε μία πόλη όπου σημειώνεται έκρηξη στην αγορά ακινήτων''.

ΥΠΕΡ ΤΟΥ GREXIT OI ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΙ...

Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2012


Yπέρ της εξόδου της υπερχρεωμένης Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τάσσεται η πλειονότητα των Αυστριακών, σε ποσοστό 63%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δημοσιεύονται στο νέο τεύχος του μηνιαίου ... 
αυστριακού περιοδικού ''Τρέντ'', το οποίο κυκλοφορεί αύριο, Δευτέρα.
Επιπλέον, ένα ποσοστό 56% των ερωτηθέντων θα επικροτούσαν την ομαδική έξοδο από την Ε.Ε, των '' προβληματικών '', όπως χαρακτηρίζονται στη δημοσκόπηση, χωρών, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας.
Στην ίδια δημοσκόπηση εμφανίζονται περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες, να υιοθετούν την θέση πως οι επιμέρους χώρες θα πρέπει, αντί της Ε.Ε, να σχηματίσουν νέες συμμαχίες και οι ίδιοι οι Αυστριακοί θεωρούν ως καλύτερη εκδοχή, ένα συνασπισμό της χώρας τους με την Γερμανία, την Ολλανδία και τις σκανδιναβικές χώρες.
Μια βαθύτερη πολιτική και οικονομική ένωση της Αυστρίας με τη Γερμανία, φαίνεται ωστόσο ότι απορρίπτεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων, καθώς μόλις ένα ποσοστό 7% θα ήθελε μια τέτοια συμμαχία με τη γειτονική Γερμανία.
Σε ό,τι αφορά την ίδια την Ε.Ε, μόνο ένα ποσοστό 5% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση, εμφανίζεται να είναι της άποψης πως η Ε.Ε θα πρέπει ''σε κάθε περίπτωση να παραμείνει, όπως είναι σήμερα ''.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ...


Γράφει η Μαρία Ψαράκη
Πριν δύο μέρες είδαμε και επισήμως δημοσιευμένο στο ΦΕΚ με αριθμό 240  τι ακριβώς υπογράψαμε, ώστε να κάνουμε ''ταξίδια''  και να τρέχουμε ''Μαραθώνιους'', σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών και τον πρωθυπουργό... Η παράγραφος της εθνικής μας τραγωδίας την οποία υπέγραψαν φαρδιά πλατιά, λέει :
Ούτε το δικαιούχο κράτος μέλος, ούτε η Τράπεζα της Ελλάδος, ούτε κανένα από τα αντίστοιχα περιουσιακά στοιχεία τους εξαιρούνται, λόγω εθνικής κυριαρχίας ή για άλλο λόγο, της δικαιοδοσίας, κατάσχεσης- συντηρητικής ή αναγκαστικής εκτέλεσης σε σχέση με οποιοδήποτε ένδικο βοήθημα ή διαδικασία σχετικά με τη σύμβαση τροποποίησης ''.
Και παράλληλα, μόλις χθες ο φιλάνθρωπος και ανθρωποκεντρικός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος, αφού υπέγραψε πολλάκις, με διαφορετικούς κάθε φορά ρόλους, την εξαθλίωση των Ελλήνων πολιτών, μας συγκίνησε όλους δηλώνοντας ότι έχουμε να κάνουμε με κοινωνίες, με ανθρώπους, με ανέργους, με συνταξιούχους, με νέους και ότι οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστέςέχουν πολιτική και ηθική υποχρέωση να προτείνουν μια διέξοδο από την κρίση η οποία να λαμβάνει υπόψη τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη χρηματοοικονομική διάσταση, αλλά πρωτίστως την ανθρώπινη διάσταση.
Και σε μια κρίση αφοπλιστικής ειλικρίνειας μας είπε ξεκάθαρα τους λόγους για τους οποίους ο τόπος μας- και όχι μόνο- εξαθλιώνεται μέρα με τη μέρα, με πρόγραμμα, οργάνωση και στρατηγική. Είπε λοιπόν ο Ευάγγελος Βενιζέλος από τη Ρώμη : η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει τον εαυτό της από την άποψη αυτή για να μπορέσουμε να επιβάλλουμε ( ναι, είπε επιβάλλουμε) θεσμούς παγκόσμιας διακυβέρνησης (αυτό δε μας είχε πει και ο προκάτοχος του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ;),εάν δε θέλουμε να καταλυθεί η  ίδια η δημοκρατία. Και να αυτό είπε, ότι αλλάζουν την Ευρώπη ( όλοι βλέπουμε πως), για να επιβάλλουν ( ναι αυτό το ρήμα χρησιμοποίησε), θεσμούς παγκόσμιας διακυβέρνησης (αυτό είναι προφανώς το ζητούμενο), για να μην καταλυθεί η δημοκρατία ( ναι, όλα τα κάνουν για να προστατεύσουν τη δημοκρατία, αφού προφανώς αυτό είναι το πρόσχημα).
Και μετά από αυτά αναρωτιόμαστε : τι ακριβώς είναι όσοι δηλώνουν τα παραπάνω. Και για όποιον μπει στον πειρασμό να το σκεφτεί : o χαρακτηρισμός σωτήρες αποκλείεται.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2012


Οδηγίες για τις μειώσεις των συντάξεων, τον τρόπο υπολογισμού και τις εξαιρέσεις, παρέχονται, με επείγουσα εγκύκλιο του ΙΚΑ, ενώ σημειώνεται ότι οι συνταξιούχοι θα λάβουν κανονικά το δώρο των... 
Χριστουγέννων. Σύμφωνα με την εγκύκλιο (Αριθμ. 81 με ημερομηνία 14-12-2012) που αναφέρεται στις σχετικές διατάξεις του Ν. 4093/2012, οι καταβαλλόμενες μηνιαίες συντάξεις μειώνονται από 01/01/2013, ως εξής:
1. Για ποσό μηνιαίας σύνταξης ή αθροίσματος άνω των 1.000,01 ευρώ και έως 1.500,00 ευρώ, γίνεται μείωση κατά 5% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που εναπομένει μετά τη μείωση αυτή δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.000,01 ευρώ.
2. Για ποσό μηνιαίας σύνταξης ή αθροίσματος από 1.500,01 ευρώ και έως 2.000,00 ευρώ, γίνεται μείωση κατά 10% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που εναπομένει μετά τη μείωση αυτή, δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.425,01 ευρώ.
3. Για ποσό μηνιαίας σύνταξης ή αθροίσματος από 2.000,01 ευρώ και έως 3.000,00 ευρώ, γίνεται μείωση κατά 15% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που εναπομένει μετά τη μείωση, αυτή δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.800,01 ευρώ. 4. Για ποσό μηνιαίας σύνταξης ή αθροίσματος από 3.000,01 ευρώ και άνω, γίνεται μείωση κατά 20% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που εναπομένει μετά τη μείωση αυτή, δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 2.550,01 ευρώ. Συνολικά Οι μειώσεις αφορούν σε όλες τις συντάξεις που καταβάλλονται μεμονωμένες ή αθροιστικά (κύρια και επικουρική σύνταξη ή μέρισμα, ειδική προσαύξηση ΤΣΜΕΔΕ για οποιαδήποτε αιτία συνταξιοδότησης (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου) και από οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης, το Δημόσιο, το ΜΤΠΥ, καθώς και από κάθε άλλη πηγή. Η μείωση γίνεται στο σύνολο των καταβαλλόμενων συντάξεων (κύριων - επικουρικών - μερισμάτων), το άθροισμα των οποίων υπερβαίνει τα 1.000,00 ευρώ κατά μήνα

ΣΕ ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΟΙ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ

Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2012


Σε επίσχεση παροχής υπηρεσιών προχωρούν από τις 17 Δεκεμβρίου οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί κλινικών και εργαστηρίων. Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι «μόνο για το 2012 ο ΕΟΠΥΥ χρωστά σε ιατρούς και εργαστήρια... 
πάνω από 300 εκατ. ευρώ, καθώς δεν έχει αποζημιώσει τους ιατρούς για ιατρικές εξετάσεις από τον Αύγουστο και για ιατρικές πράξεις- παρακλινικές- εργαστηριακές εξετάσεις από τον Ιούνιο του 2011». Οι γιατροί εξηγούν ότι το σύνολο οφειλών του ΕΟΠΥΥ είναι πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ!. Παρά το γεγονός ότι οι ιατροί έχουν αποστείλει υπογεγραμμένες τις συμβάσεις τους προς τον ΕΟΠΥΥ κι ενώ έχουν πληρωθεί για τους πρώτους μήνες του 2012, αυτός κατά παράβαση κάθε λογικής, δεν έχει αποστείλει υπογεγραμμένο αντίγραφο των συμβάσεων αυτών προς τους ιατρούς, τακτική που δεν συμβαδίζει μ' ένα σύγχρονο κράτος δικαίου!» Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι «οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ κλινικοί και εργαστηριακοί γιατροί, προχωρούν σε επίσχεση παροχής υπηρεσιών προς τον οργανισμό μέχρι πλήρους αποπληρωμής του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών, έτσι όπως επιβάλλει η σύμβαση που έχουν υπογράψει». Μάλιστα, τονίζουν ότι «η απόφασή μας αυτή δεν έχει σε καμία περίπτωση ως στόχο τους ασφαλισμένους, τους οποίους στηρίξαμε και στηρίζουμε. Έχει ως μοναδικό στόχο την οικονομική επιβίωση των ιατρείων και εργαστηρίων μας. Εάν συνεχίσουμε πλέον να παρέχουμε δωρεάν τις υπηρεσίες μας προς τον ΕΟΠΥΥ, θα καταρρεύσουμε κι εμείς οικονομικά με τραγικές συνέπειες στο σύνολο του υγειονομικού συστήματος».

ΝΟΜΙΜΗ Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΩΝ ΤΟΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Το Δημόσιο μπορεί να πληρώνει χαμηλότερους τόκους για τα χρέη του προς τους ιδιώτες λόγω της οικονομικής κρίσης, προβλέπει απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου... 
(ΑΕΔ) κάνοντας δεκτή την εισήγηση του συμβούλου Επικρατείας Παναγιώτη Ευστρατίου.


Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το Δημόσιο για τις οφειλές του πρέπει να καταβάλει τόκο υπερημερίας 6%, ενώ οι ιδιώτες που οφείλουν στο Δημόσιο πρέπει να πληρώνουν μεγαλύτερο επιτόκιο (περίπου από 8,75% έως 12,25%). 

Ειδικότερα, το ΑΕΔ με την υπ' αριθμ. 25/2012 απόφασή του, με ισχυρότατη πλειοψηφία, έκρινε κατ' αρχάς, ότι λόγοι δημοσίου συμφέροντος δεν δικαιολογούν τη διαφοροποίηση του ύψους του επιτοκίου μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών. Όμως, συνιστούν λόγους δημοσίου συμφέροντος η ανάγκη διασφαλίσεως της δημοσιονομικής ισορροπίας του κράτους και η αντιμετώπιση της διαπιστωθείσας από τον νομοθέτη, οξείας δημοσιονομικής κρίσεως την οποία διέρχεται η Ελλάδα. 
Για τη αντιμετώπιση της κρίσης αυτής και για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας, συνεχίζει η δικαστική απόφαση, έχουν ήδη ληφθεί διάφορα μέτρα με σκοπό τη μείωση των δαπανών και την αύξηση των δημοσίων εσόδων. Μεταξύ των άλλων μέτρων, που έχουν ληφθεί, είναι οι περικοπές των αποδοχών και των συντάξεων, η αύξηση των φόρων, η επιβολή έκτακτων φόρων, η επιβολή εκτάκτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών (χαράτσι) κ.λπ. 

Μετά τα δεδομένα αυτά, υπογραμμίζεται στην απόφαση, η διαφοροποίηση αυτή στο ύψος του τόκου, που προβλέπει ο Κώδικας Νόμων περί Δικών του Δημοσίου, δεν αντίκειται στα άρθρα 4 του Συντάγματος (ισότητα) και 25 (αρχή αναλογικότητας), λόγω «των συντρεχουσών περιστάσεων» και του σκοπού της επίμαχης διάταξης του εν λόγω Κώδικα. Σε άλλο σημείο της απόφασης, το ΑΕΔ τονίζει ότι η διαφοροποίηση αυτή στο ύψος του τόκου δεν αντίκειται στην κατοχυρωμένη από το άρθρο 4 παράγραφος 5 του Συντάγματος, που αφορά την ισότητα ενώπιον των δημοσίων βαρών, ενόψει του γεγονότος, καθώς προς αντιμετώπιση της οξείας δημοσιονομικής κρίσεως έχουν ληφθεί μέτρα που επιβαρύνουν οικονομικώς διάφορες και μεγάλες κατηγορίες πολιτών. 

Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου (απόφαση 2812/2011) έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) η επίμαχη διάταξη που προβλέπει τη διάκριση μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών ως προς το ύψος του τόκου και παρέπεμψε το όλο θέμα προς οριστική κρίση στο ΑΕΔ, λόγω της διχογνωμίας (αντίθετων αποφάσεων) μεταξύ των δύο Ανωτάτων Δικαστηρίων. 

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΝΤΡΑΓΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ

Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2012


Ικανοποίηση εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, για την απόφαση που...
ελήφθη από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την τραπεζική εποπτεία στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, η εν λόγω συμφωνία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς μία σταθερή οικονομική και τραπεζική ένωση και προς μία μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Η ΕΚΤ θα ενεργοποιήσει τις διαδικασίες ώστε η εποπτεία των τραπεζών να τεθεί σε εφαρμογή βάσει του χρονοδιαγράμματος που προβλέπει το Ecofin, ήτοι κατόπιν της ολοκλήρωσης του διαλόγου μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρόσθεσε

 
 
 

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

 
Copyright © Ellinas Blog