Μάθανε ότι χρεοκοπούμε, και πλάκωσαν κι οι Τούρκοι

Δευτέρα, 17 Μαΐου 2010

Μάθανε ότι χρεοκοπούμε, και πλάκωσαν κι οι Τούρκοι. Σε αυτό συνοψίζονται τα πρώτα συμπεράσματα από την επίσκεψη του Νταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα. Ως δείχνουν οι μέχρι στιγμής δηλώσεις Παπανδρέου-Ερντογάν- Πάγκαλου και άλλων αξιωματούχων:
1. Ο Τούρκος πρωθυπουργός ήλθε στην Ελλάδα, με εμφανή πρόθεση να στηρίξει τον Γιώργο Παπανδρέου σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει στον οικονομικό τομέα. Ως εκ τούτου και το «ιδανικό» κλίμα (Γιώργο μου - Νταγίπ μου) που φρόντισαν και οι δύο άνδρες, από την πρώτη στιγμή να καλλιεργήσουν. Ως εκ τούτου και η «γενναιοδωρία» Ερντογάν, που εκφράστηκε με την πρόταση για επιστροφή των «Ρωμιών» στην Τουρκία, όπου, σύμφωνα με τον ίδιον, «εφόσον είναι Τούρκοι υπήκοοι» θα έχουν την ίση μεταχείριση με τους Τούρκους πολίτες.
Στo ίδιο πλαίσιο και η δρομολογούμενη εδώ και καιρό επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης. Στην περίπτωση του Πατριαρχείου, ο Ερντογάν έκανε και μια «κουτοπονηριά». Είπε ότι ήθελε να έλθει στην Ελλάδα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, αλλά δεν στάθηκε δυνατόν. Είναι φανερό ότι ο Πατριάρχης αντελήφθη την παγίδα και δεν δέχθηκε.
2. Ο Ερντογάν παραμένει αμετακίνητος στις πάγιες και διαχρονικές θέσεις της Τουρκίας για το Αιγαίο. Δια της πλαγίας, γνωστής ανατολίτικης τακτικής, βέβαια, προσπάθησε να παρουσιάσει το άσπρο μαύρο. Έτσι, δήθεν κόμισε πρόταση αποκλιμάκωσης της έντασης στο Πέλαγος, λέγοντας ότι τα τουρκικά μαχητικά θα πετούν στο Αιγαίο χωρίς να φέρουν οπλισμό. Δηλαδή, ουσιαστικά ζήτησε να δεχθεί η Ελλάδα να κάνουν σουρωτήρι τα τουρκικά αεροπλάνα τον ελληνικό εναέριο χώρο και το FIR, αλλά μας κάνουν τη χάρη να μην είναι οπλισμένα. Δεν του είπαν άραγε, ότι αυτό είναι μια πάρα πολύ παλιά ιστορία, την οποία παραβίασε ωμά η ίδια η Τουρκία; Δεν ήξερε τίποτε για το «μνημόνιο Παπούλια - Γιλμάζ» που ακριβώς αυτό προέβλεπε;
Το ότι η Τουρκία παραμένει αμετακίνητη, επιβεβαιώνεται και από τη θέση του για το casus beli, το οποίο, όπως είπε, είναι και από τη μεριά της Ελλάδας και από την πλευρά της Τουρκίας. Ως γνωστόν, το δικαίωμα της Ελλάδας, βάσει των διεθνών κανόνων, για επέκταση των χωρικών υδάτων της, αποτελούσε ανέκαθεν για την Τουρκία, casus beli. Άραγε, τώρα απειλεί ο Ερντογάν ότι το ίδιο σκοπεύει να κάνει και η Τουρκία;
Γενικότερα, όλα δείχνουν ότι θέτει συνολικά ζήτημα Αιγαίου, αποστρατιωτικοποίησης, και κατόπιν συγκυριαρχίας.
3. Για την Κύπρο επιμένει στις εγγυήτριες δυνάμεις (Ελλάδα - Τουρκία) και θέλει, όπως είναι η πάγια θέση της Τουρκίας, να βάλει στο παιχνίδι και τις ΗΠΑ. Ο Γ. Παπανδρέου φαίνεται πως δεν το δέχτηκε και του είπε ότι θέση της κυβέρνησης, είναι να τα βρουν μόνες τους οι δύο κοινότητες.

 
 
 

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

 
Copyright © Ellinas Blog