Αποκαλύψεις για σκάνδαλο σε ελληνικά νοσοκομεία μέσω... Βρετανίας

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου 2009

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Στέλιος Βραδέλης svradelis@dolnet.gr
Σκάνδαλο εκατομμυρίων ευρώ με πρωταγωνιστές Έλληνες γιατρούς αλλά και μέλη διοικητικών συμβουλίων μεγάλων ελληνικών νοσοκομείων ερευνά η βρετανική Δικαιοσύνη. Στην Ελλάδα η υπόθεση παραμένει στον πάγο καθώς καθυστερεί η εξέταση των στοιχείων που στάλθηκαν στην ελληνική Δικαιοσύνη από τις αμερικανικές και βρετανικές αρχές για τουλάχιστον 35 γιατρούς, μέλη διοικήσεων νοσοκομείων και μέλη εταιρειών ιατρικού υλικού.
Στις 3 Φεβρουαρίου 2010 στην αίθουσα του Δικαστηρίου του Στέμματος στο Shathwark θα αρχίσει η δίκη του πρώην αναπληρωτή προέδρου της εταιρείας ορθοπεδικών ειδών DeΡuy Ιnternational, Ρόμπερτ Ντουγκάλ. Ο 44χρονος Ντουγκάλ κατηγορείται από τις βρετανικές αρχές πως μέσω της εταιρείας του διακινήθηκε από τον Φεβρουάριο του 2002 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2005 μαύρο χρήμα με αποδέκτες, κυρίως, Έλληνες χειρουργούς ορθοπεδικούς. Με την υπόθεση DeΡuy ασχολήθηκε το Βρετανικό Γραφείο Σοβαρών Απατών (SFΟ), το αντίστοιχο της Αρχής για την Καταπολέμηση του Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος στην Ελλάδα. «Πρόκειται για ιδιαίτερα σοβαρή περίπτωση απάτης. Με βάση, μάλιστα, τα στοιχεία που παρουσιάσαμε στις αρχές αποφασίστηκε η περαιτέρω δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης», λέει στα ΝΕΑ η εκπρόσωπος του SFΟ Ρόε Ρετζίνα.
Στις βρετανικές αρχές οι πληροφορίες για τα μαύρα ταμεία της DeΡuy στην Ελλάδα έφτασε από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η DeΡuy είναι θυγατρική της αμερικανικής εταιρείας Johnson & Johnson. Η τελευταία το 2006 άρχισε την επιχείρηση «καθαρά ταμεία». Όταν η έρευνα έφτασε στα ταμεία της θυγατρικής της οι Αμερικανοί διαπίστωσαν περίεργες εκροές μεγάλων χρηματικών ποσών από τα ταμεία της εταιρείας, οι οποίες κατέληξαν στην Ελλάδα. Ο Ντουγκάλ ήταν την περίοδο εκείνη ο υπεύθυνος πωλήσεων για την Ευρώπη και ο άνθρωπος που θα έπρεπε βάσει της θέσης του να γνωρίζει σε ποιους κατέληξαν τα χρήματα. «Ο πελάτης μου δεν θα ήθελε να σχολιάσει τίποτα για την υπόθεση όσο βρίσκεται στη δικαστική της διερεύνηση», απάντησε στα «ΝΕΑ» ο δικηγόρος του Ρόμπερτ Ντουγκάλ, Σολ Μπραζίλ.
Τα στοιχεία ωστόσο από τις αμερικανικές αρχές αλλά και τον εσωτερικό έλεγχο που πραγματοποίησε η Johnson & Johnson ήταν ιδιαίτερα επιβαρυντικά για το εγχώριο κύκλωμα αλλά και τις πρακτικές που ακολουθούσε η DeΡuy. Στις 27 Σεπτεμβρίου 2007 η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλε στην εταιρεία πρόστιμο 85 εκατ. δολαρίων για τις πρακτικές της, με το πόρισμα να αναφέρει πως: «Η DeΡuy χρησιμοποίησε ή σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει διάφορες μορφές οικονομικών συμφωνιών με χειρουργούς για να μεγαλώσει το μερίδιό της στην αγορά, προωθώντας προϊόντα για μηρούς και γόνατα με τη μορφή των μετρητών έναντι της χρησιμοποίησής τους». Ελλάδα και Πολωνία
«Από την έρευνά μας εντοπίστηκε η ύπαρξη μαύρων ταμείων μόνο σε δύο χώρες στον κόσμο. Η μία ήταν η Ελλάδα και η δεύτερη η Πολωνία», αποκαλύπτει στέλεχος της Johnson & Johnson. Σύμφωνα με δικαστικές πηγές το κουβάρι των αποκαλύψεων άρχισε να ξετυλίγεται όταν από τον εσωτερικό έλεγχο στην DeΡuy βρέθηκε εσωτερικό έγγραφο προερχόμενο από την Ελλάδα, με το οποίο ζητούνταν υπέρογκα ποσά για το λάδωμα των Ελλήνων ιατρών από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας που προωθούσαν τα προϊόντα της. Όπως αποκάλυψε ο εσωτερικός έλεγχος της εταιρείας ενώ με τις θυγατρικές της στην Ευρώπη είχαν υπογραφεί συμβόλαια που προέβλεπαν πως δεν θα επιχειρούνταν το λάδωμα γιατρών σε δημόσια ή κρατικά νοσοκομεία, στην Ελλάδα οι αντίστοιχες συμφωνίες μέχρι και το 2004 δεν περιελάμβαναν αυτή τη ρήτρα.
Στη Βρετανία η αποκάλυψη εμπλοκής ενός κορυφαίου μάνατζερ σε υπόθεση διακίνησης μαύρου χρήματος σε άλλες χώρες θεωρήθηκε ως ιδιαίτερα κρίσιμη, ακόμη και για την αξιοπιστία της χώρας, όπως επισημαίνουν στα «ΝΕΑ» στελέχη της SFΟ.
30% η «ταρίφα»
Σύμφωνα με πληροφορίες ο ανακριτής Μάθιου Κάουι, που ανέλαβε για λογαριασμό της SFΟ τη διερεύνηση της υπόθεσης, αποκάλυψε τη λειτουργία ενός μεγάλου δικτύου Ελλήνων γιατρών, στην πλειονότητα τους χειρουργοί ορθοπεδικοί, αλλά και μελών διοικήσεων νοσοκομείων που δέχονταν τεράστια χρηματικά ποσά προκειμένου να χρησιμοποιούν το ορθοπεδικό υλικό της εταιρείας, με αντάλλαγμα 23%- 30% επί της τιμής του προϊόντος.
«Στα ελληνικά νοσοκομεία χρησιμοποιούνται μοσχεύματα ακόμη και 70.000 ευρώ, αν αφορά επέμβαση στη σπονδυλική στήλη. Για μία επέμβαση στο πόδι ή το χέρι που θα χρησιμοποιηθεί μόσχευμα ή μέταλλο η τιμή μπορεί να φτάσει τα 15.000 ή 20.000 ευρώ. Συνήθως το 30% του ποσού καταλήγει στην τσέπη του ορθοπεδικού», αποκαλύπτει στα «ΝΕΑ» πρώην μέλος διοίκησης μεγάλου νοσοκομείου, που κλήθηκε από τις ελληνικές αρχές να καταθέσει στοιχεία για την υπόθεση.

Σκουπίδια: κιλό και ευρώ για τους δήμους

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2009

«Πρόστιμο» στους δήμους που δεν έχουν προχωρήσει στον τομέα της ανακύκλωσης βάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος με νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή, εφαρμοζοντας στην πράξη το δόγμα "ο ρυπαίνων πληρώνει". Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου στο εξής οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πληρώνουν για τα απορρίμματα με βάση τις ποσότητες που παράγουν και όχι με ένα ποσοστό επί των τακτικών εσόδων τους, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Να σημειωθεί ότι οι δήμοι της Αττικής, όπου, όπως είναι φυσικό, παρατηρείται και το μεγαλύτερο πρόβλημα στον όγκο των απορριμμάτων, καταβάλλουν το 6% των τακτικών τους εσόδων του προ-προηγουμένου έτους, ανεξαρτήτως ποσότητας αποβλήτων.
To νομοσχέδιο με τίτλο: "Συσκευασίες και εναλλακτική διαχείρηση των συσκευασιών και άλλων προιόντων - Ίδρυση του Εθνικού Οργανισμού Εναλλακτικής Διαχείρησης Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων (Ε.Ο.Ε.Δ.Σ.Α.Π) αναμένεται να αναρτηθεί εντός της ημέρας στο Διαδίκτυο και να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Σύμφωνα με διάταξη του νομοσχεδίου προβλέπονται ιδιαίτερα αυστηρά πρόστιμα για όσους δεν εφαρμόζουν τα μέτρα ανακύκλωσης. Μάλιστα μπορούν να αγγίξουν ακόμη και το ένα εκατομμύριο ευρώ και να μπει λουκέτο στης λειτουργία της επιχείρησης.
Επίσης, καθορίζεται τέλος 3% για τα συστήματα ανακύκλωσης τα οποία λειτουργούν στη χώρα μας ώστε να εξασφαλίζεται ποσό της τάξης των 2 εκατ. ευρώ τον χρόνο που θα διατίθεται για τη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Εναλλακτικής Διαχείρισης.
Με το νέο σύστημα δίνεται σημαντικό οικονομικό κίνητρο (και αντικίνητρο – «πρόστιμο») προκειμένου τα απορρίμματα που στέλνουν οι δήμοι στους ΧΥΤΑ να είναι πολύ λιγότερα. Σημειώνεται ότι στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, οι δήμοι πληρώνουν για τα σκουπίδια που "παράγουν" ανάλογα με τον πληθυσμό τους. Σε ό,τι αφορά την Αττική, το 96% των δήμων καλύπτεται από τον ΕΣΚΔΝΑ και διοχετεύει τα απορρίμματά του στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ στη Φυλή, καταβάλλοντας ως αντίτιμο το 6% της ετήσιας επιχορήγησης που λαμβάνουν, ανεξάρτητα από τον όγκο των σκουπιδιών που παραδίδουν.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση το ισχύον καθεστώς που δεν θα αλλάξει, οι ΟΤΑ επιδοτούνται από τα συστήματα ανακύκλωσης προκειμένου να συλλέγουν και να μεταφέρουν τα ανακυκλώσιμα υλικά.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία του (επί ΝΔ) ΥΠΕΧΩΔΕ το ποσοστό ανακύκλωσης των οικιακών αποβλήτων στη χώρα μας υπολείπεται κατά 8% (25 έναντι 33%) του Ευρωπαϊκού Μέσου Όρου.
Τα σκουπίδια σε αριθμούς
- Το ετήσιο κόστος διαχείρισης μόνο των οικιακών σκουπιδιών ανέρχεται σε ένα δισ. ευρώ
- στην Αττική το κόστος αποτιμάται σε 40 ευρώ τον τόνο
- Το κόστος υπερδιπλασιάζεται, από 90 – 110 ευρώ ο τόνος, (συμπαρασύροντας και τα τέλη καθαριότητας) εάν τεθούν σε λειτουργία οι σταθμοί μεταφόρτωσης, κέντρα διαλογής και ανακύκλωσης ώστε να καταλήγουν για θάψιμο μόνον υπολείμματα
- Η ανακύκλωση των απορριμμάτων αγγίζει μόνο το 16%, από αυτό το ποσοστό το 2% αφορά την κομποστοποίηση.

Η Ελλάδα και το παντοδύναμο φακελάκι

Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2009

Δεν περνάει ημέρα που να μην γίνεται αναφορά στις αρνητικές επιδόσεις της χώρας μας από τον διεθνή τύπο. «Το παντοδύναμο φακελάκι» είναι ο τίτλος άρθρου για τη χώρα μας που δημοσιεύεται στη σημερινή έκδοση του διεθνούς κύρους γερμανικού περιοδικού Der Spiegel .
Στο ρεπορτάζ αναφέρονται όχι μόνον τα ελλείμματα του προϋπολογισμού και οι φόβοι της ΕΕ και των επενδυτών για την κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά και η πολιτική νεποτισμού ... των τελευταίων ελληνικών κυβερνήσεων: «Οι Έλληνες κατάφεραν να φθάσουν στο χείλος του γκρεμού, λίγο πριν από τη χρεοκοπία. Το σοκ έχει προκαλέσει αναστάτωση στη χώρα, αλλά η ελίτ πιστεύει ότι οι εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζώνη, όπως π.χ. οι Γερμανοί, θα πληρώσουν για τη διαφθορά.»
Μόλις ξέσπασε η κρίση φάνηκε ότι η Ελλάδα εκτός από τη ναυτιλία και τον τουρισμό έχει ελάχιστες πλουτοπαραγωγικές πηγές, τα έσοδα από τους φόρους μειώθηκαν δραστικά και η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα είναι διπλάσιο από όσο κατ’ αρχήν υπολογιζόταν…»
«Επί χρόνια οι συντηρητικές και σοσιαλιστικές κυβερνήσεις εναλλάσσονταν στην εξουσία και δανείζονταν σαν να μην υπήρχε το αύριο. Η κακοδιαχείριση και το πελατειακό σύστημα οδήγησαν τελικά τη χώρα στο χείλος του γκρεμού και οι πολίτες αντέδρασαν με το δικό τους τρόπο, με διαφθορά και απάτες….»
Διαβάστε περισσότερα: http://politikiprotasi.blogspot.com/2009/12/blog-post_7697.html#ixzz0b3uMmb0p

Καταιγισμός δηλώσεων για τα δήθεν δωράκια στην κυβέρνηση

Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2009

Το «Πρώτο Θέμα» σε σχέση με τις υπουργικές ανακοινώσεις που προκάλεσε το ρεπορτάζ για τα μέλη της κυβέρνησης οι συνεργάτες των οποίων αποδέχθηκαν ακριβό φορητό υπολογιστή ως χριστουγεννιάτικο δώρο εταιρείας σχολίασε τα εξής:
«Με κατάπληξη, αλλά και με κατανόηση λόγω Χριστουγέννων, αντιμετωπίσαμε τις κραυγές ορισμένων μελών της κυβέρνησης, συνεργάτες των οποίων αποδέχθηκαν για λογαριασμό τους πανάκριβα χριστουγεννιάτικα δώρα. Πρόκειται για ρεπορτάζ του «ΘΕΜΑτος», το οποίο δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση, αφού υπάρχουν και οι σχετικοί διάλογοι-ντοκουμέντα.
Θα μπορούσαμε να κατανοήσουμε την ευαισθησία των υπουργών της κυβέρνησης, αφού διαδέχονται μια Νέα Δημοκρατία η οποία επέδειξε ιδιαίτερη και μοιραία «ροπή» προς τα κάθε είδους «δωράκια». Το γεγονός, όμως, ότι τα γραφεία των υπόλοιπων 14 σημερινών υπουργών τήρησαν άψογη στάση, αρνούμενα να δεχθούν δώρα, παρά μόνον ευχές, καταδεικνύει ότι ήδη ένα τμήμα της κυβέρνησης έχει πρόβλημα με τα του οίκου του.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, σχετικά με την απάντηση της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» είπε:
Η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» με την ανακοίνωσή της επιμένει στην αθλιότητα με το κατασκευασμένο παραπλανητικό δημοσίευμα - προϊόν φάρσας. Και μόνον το γεγονός ότι, οι «Υπουργοί» αντικαταστάθηκαν τώρα από «συνεργάτες» και «περιβάλλοντα», επιβεβαιώνει ότι, το δημοσίευμα είναι ψευδές και συκοφαντικό. Μετά την άμεση αντίδραση Υπουργών που εθίγοντο και της Κυβέρνησης δια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, όλοι έχουν αντιληφθεί τι έχει συμβεί και ποια είναι η αλήθεια. Αλλά για τους συγκεκριμένους, το θράσος δεν έχει όρια..

Γράμματα στον Χριστό από όλο τον κόσμο με διεύθυνση κατοικίας την Ιερουσαλήμ

Σάββατο, 26 Δεκεμβρίου 2009

ΣΤΗ ΚΟΙΤΙΔΑ του χριστιανισμού, στην Ιερουσαλήμ, σ’ ένα μικρό ταχυδρομικό γραφείο, συγκεντρώνονται εκατοντάδες επιστολές, οι οποίες τυγχάνουν ειδικής μεταχείρισης. Και αυτό γιατί έχουν ειδικό αποστολέα. Απευθύνονται στον Χριστό με διεύθυνση κατοικίας την Ιερουσαλήμ. Στο τμήμα του Θεού, όπως αποκαλείται το ταχυδρομικό γραφείο, όπου συλλέγονται αυτές οι επιστολές, λαμβάνονται κάθε χρόνο περισσότερα από 1.000 γράμματα, τα οποία ανοίγονται μία φορά κάθε εξάμηνο.
Σε μία ειδική τελετή που γίνεται από το ραβίνο, διαβάζονται τα γράμματα και στη συνέχεια τα αποθέτουν οι πιστοί σαν μίνι επιστολές στο Τείχος των Δακρύων, ανάμεσα στους αρμούς. Δεν είναι μόνο χριστιανοί οι αποστολείς των γραμμάτων. Μερικές είναι από Εβραίους και άλλες από πιστούς άλλων θρησκευτικών δογμάτων. Μία από τις επιστολές που βρίσκεται στο ταχυδρομείο απευθύνεται απλά στον «Θεό, Ιερουσαλήμ, Ισραήλ».
Μία άλλη, από την Αυστραλία, προς τον «Αγαπητό Θεό, Τείχος των Δακρύων», ενώ μία από τη Βρετανία «σε έναν ταπεινό άνθρωπο στο Ισραήλ». Τα γράμματα φτάνουν έχοντας συνταχθεί σε πολλές γλώσσες.
Τα περισσότερα είναι στα ρωσικά, στα γερμανικά, στα ισπανικά, αλλά έρχονται γράμματα και από χώρες όπως η Γκάνα, η Ινδονησία, η Γουινέα. Το περιεχόμενο των επιστολών είναι συγκινητικό. Μπορεί να είναι από κάποιον που θέλει απλώς να εξιστορήσει όσα του έχουν συμβεί και να μιλήσει με κάποιον.
Μπορεί να δείχνουν θρησκευτική αφοσίωση ή άλλα πάλι να μιλάνε για πόνο και για πένθος. Ένας άντρας ζητούσε από τον Θεό να του φέρει τη γυναίκα του στα όνειρά του, γιατί είχε πεθάνει και του έλειπε πολύ. Έτσι θα ένιωθε ότι βρισκόταν κοντά του. Άλλα πάλι έχουν εμπνευστεί από κηρύγματα στην τηλεόραση και άλλα από προσκυνήματα στην Ιερουσαλήμ. Υπεύθυνος τα τελευταία δώδεκα χρόνια γι’ αυτές τις επιστολές και για την εναπόθεσή τους στο Τείχος των Δακρύων είναι ο 66χρονος Αβί Γιανίβ.
Ο Γιανίβ συμπάσχει με τους αποστολείς των επιστολών και προσπαθεί να τους κατανοήσει τόσο όταν ζητούν κάποιο υλικό αγαθό όσο και όταν ζητάνε ειρήνευση μεταξύ των λαών ή απλά αγάπη.
Είναι μερικοί πιστοί που στέλνουν επιστολή στον Θεό κάθε ένα μήνα, θέλοντας να διατηρήσουν τακτική επικοινωνία, έστω και αν επιφανειακά είναι μονόπλευρη. Και αυτό γιατί ο Γιανίβ δεν μπορεί ν’ απαντήσει. Μετά την εναπόθεσή τους στο Τείχος των Δακρύων, οι επιστολές απομακρύνονται για να τοποθετηθούν οι καινούριες. Οι παλαιές θάβονται σε έδαφος, το οποίο έχει αγιαστεί. Ο Γιανίβ τονίζει ότι το Τείχος των Δακρύων είναι ο τόπος όπου βρίσκεσαι πιο κοντά στον Θεό στην Ιερουσαλήμ.

ΞΕΝΟΦΟΒΙΚΟΙ ΟΙ ΜΙΣΟΙ EΛΛΗΝΕΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΡΕΥΝΑ

Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2009

Ένας στους δύο Έλληνες (51,6%) θεωρεί "απειλή" για τη χώρα την παρουσία μεταναστών, σύμφωνα με έρευνα της Κάπα Research, που διενεργήθηκε σε πανελλαδικό δείγμα. Επίσης, στο ερώτημα "τι αποτελεί η παρουσία των μεταναστών στη χώρα;", το 30,6% απαντά "ευκαιρία", ενώ το 17,8% δεν έχει άποψη...
Σε ερωτήσεις πάνω στο ίδιο θέμα, το 79,3% εκτιμά ότι οι μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα είναι "πάρα πολλοί", το 18,6% "αρκετοί, αλλά όχι πάρα πολλοί" και το 1,6% "όχι και τόσοι πολλοί". Το 57,5% θεωρεί ότι "οι μετανάστες συμπιέζουν τους μισθούς και αυξάνουν την ανεργία των Ελλήνων", ενώ το 34,3% εκτιμά ότι "συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας".
Αξιοσημείωτο είναι το εύρημα στις σχεδόν κοινές αντιδράσεις Ελλήνων και μεταναστών στην φράση: "Οι μετανάστες κάνουν τις δουλειές που δεν θέλουν να κάνουν οι Έλληνες". Καταφατικά απάντησε το 74,9% των Ελλήνων και το 63,8% των μεταναστών.
Από την πλευρά τους, οι μετανάστες κατά 65,3% θεωρούν "δεύτερη πατρίδα τους την Ελλάδα", με μόλις το 1,9% να τη θεωρεί "κάτι εχθρικό". Το 51,3% απαντά ότι δεν έχει υποστεί ρατσιστική συμπεριφορά από Έλληνες, ενώ το 47% απαντά θετικά.
Το 64,7% των μεταναστών σκοπεύει να παραμείνει στην Ελλάδα, 23,6% να επιστρέψει στη χώρα καταγωγής, και το 4,9% να μεταναστεύσει σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Το 73,4% των μεταναστών αισθάνονται "ασφαλείς", το 25,3% νιώθει ότι "κινδυνεύει", ενώ το 65,3% των Ελλήνων πιστεύει ότι "κινδυνεύει" έναντι του 29,6% που αισθάνονται "ασφαλείς".
- Η έρευνα διεξήχθη τον Αύγουστο από την Κάπα Research σε πανελλαδικό δείγμα 530 μεταναστών και 1280 Ελλήνων. Τα αποτελέσματά της θα παρουσιαστούν την Τετάρτη (23/12) στο Μέγαρο Υπατία σε ημερίδα που διοργανώνει το υπουργείο Εσωτερικών και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών στην Ελλάδα. Πηγή: http://www.nooz.gr

Υποβάθμιση της Ελλάδας και από τη Moody's

Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2009

Η Moody's υποβάθμισε την Τρίτη τα ratings των ελληνικών ομολόγων σε βαθμίδα Α2. Ουσιαστικά, πρόκειται για το αποτέλεσμα της προηγούμενης υποβάθμισης της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας, η διαδικασία της οποίας ξεκίνησε στις 29 Οκτωβρίου 2009. Η Moody's αναγνωρίζει ότι η υλοποίηση των πρόσφατων ανακοινώσεων του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες λύσεις στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.
Πρακτικά, η σημερινή κίνηση του οίκου δεν αντανακλά στο βαθμό αξιολόγησης των ομολόγων και των τραπεζικών καταθέσεων. H βαθμολογία ομολόγων και τραπεζικών καταθέσεων παραμένει στο ΑΑΑ, όπως και στην υπόλοιπη ευρωζώνη. Ως εκ τούτου, ο οίκος αξιολόγησης θεωρεί εξαιρετικά απίθανο να αντιμετωπίσει η Ελλάδα προβλήματα ρευστότητας.
"Η νέα διαβάθμιση A2 εξισορροπεί αφενός τον πολύ περιορισμένο κίνδυνο ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Ελληνική κυβέρνηση βραχυπρόθεσμα και, αφετέρου, τους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους κινδύνους φερεγγυότητας", υπογραμμίζει η αναλύτρια του διεθνούς οίκου για την Ελλάδα κ. Σάρα Κάρλσον.
Η Moody's εκτιμά ότι οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία έχουν αντισταθμιστεί μερικώς από τις πολιτικές εξαγγελίες της κυβέρνησης.
Επιπλέον, όπως σημειώνει ο οίκος, οι οικονομικές δυσκολίες της ελληνικής κυβέρνησης δεν αποτελούν ένα ζωτικής σημασίας τεστ για το μέλλον της ευρωζώνης.
Η υποβάθμιση της χώρας μας στη βαθμίδα Α2, συγκρίνεται από τον οίκο με άλλα κράτη που παρουσιάζουν υψηλά έσοδα και διογκωμένο δανεισμό, χωρίς όμως αδυναμία αποπληρωμής εξωτερικών υποχρεώσεων.
Σύμφωνα πάντα με τη Moody's, η βαθμολογία της Ελλάδας τοποθετείται κατώτερα από εκείνη της Ιρλανδίας, της Ιταλίας και του Βελγίου καθώς αντικατοπτρίζει το φτωχό ιστορικό της χώρας στα νέα δεδομένα πραγματικής δημοσιονομικής προσαρμογής.
Πώς σχολιάζει το υπουργείο
Η Moody's αναγνωρίζει ότι η υλοποίηση των πρόσφατων ανακοινώσεων του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες λύσεις στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.
Στο ανακοινωθέν, υπογραμμίζεται ότι η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας υποβαθμίζεται κατά ένα επίπεδο, αλλά παραμένει στην πρώτη κατηγορία (Α). Μάλιστα, αναφέρεται ότι η πιστοληπτική ικανότητα διατηρείται δύο επίπεδα πάνω από τις αξιολογήσεις των δύο άλλων οίκων, που υποβάθμισαν πρόσφατα την Ελλάδα.
Το υπουργείο, όπως προστίθεται στην ανακοίνωσή του, παραμένει "προσηλωμένο στην υλοποίηση των μέτρων που ανακοινώθηκαν και εντείνει τις προσπάθειές για την ανάταξη της οικονομίας".
ΟΔΔΗΧ: Θετική η αξιολόγηση για το δανεισμό
Την εκτίμησή του ότι η αξιολόγηση στη βαθμίδα Α2 της Ελλάδας από τη Moody's θα βοηθήσει τον δανεισμό της χώρας τον επόμενο χρόνο εξέφρασε ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), Σπύρος Παπανικολάου.
Αναφερόμενος στην αξιολόγηση του οίκου, ο Σ. Παπανικολάου είπε ότι «βοηθά τον ΟΔΔΗΧ στην εκτέλεση του δανειακού προγράμματος για το 2010». Και πρόσθεσε: "Οι αγορές θα διαπιστώσουν ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι υπερπουλημένα, αναμένουμε ομαλοποίηση των περιθωρίων των spread το επόμενο διάστημα".

Μυστικά της αγοράς ακινήτου στην Ελλάδα

Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2009

Μυστικά της αγοράς ακινήτου στην Ελλάδα -Του Χρήστου Ηλιόπουλου*
Η διαδικασία αγοράς ενός ακινήτου στην Ελλάδα περιλαμβάνει διάφορα στάδια, που μερικά είναι ίδια ή μοιάζουν με την διαδικασία αγοράς ακινήτου σε άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία κλπ. Υπάρχουν ωστόσο μικρές λεπτομέρειες, που καλό είναι κάθε υποψήφιος αγοραστής ακινήτου να τις γνωρίζει, διότι έτσι μπορεί να γλιτώσει χρήματα, απώλεια χρόνου και ταλαιπωρία.
Μία βασική προϋπόθεση για την αγορά ακινήτου στην Ελλάδα είναι η σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις υποχρεωτική παράσταση δικηγόρου, που συμβουλεύει τον τον αγοραστή για τη νομική κατάσταση των τίτλων του ακινήτου και για άλλα ζητήματα της αγοραπωλησίας.
Μία άλλη θεμελιώδης παράμετρος είναι ότι η αγορά ακινήτου γίνεται μόνο στον συμβολαιογράφο, με υπογραφή εγγράφου συμβολαίου, το οποίο πρέπει ακολούθως να μεταγραφεί στο υποθηκοφυλακείο ή στο κτηματολογικό γραφείο της περιοχής, άλλως η αγορά δεν ισχύει και ο αγοραστή μπορεί και τα χρήματά του να δώσει και ακίνητο να μην έχει στο όνομά του. Η υπόμνηση αυτή γίνεται διότι σε μερικές χώρες, όπου ζουν Έλληνες ομογενείς και έχουν γεννηθεί τα παιδιά και το εγγόνια τους, ισχύουν ελαφρώς διαφορετικά δεδομένα και μπορεί να προκληθεί σύγχυση με αυτό που ισχύει στην Ελλάδα.
Κάθε αγοραστής ακινήτου στην Ελλάδα, που δεν μένει μονίμως στην Ελλάδα, άρα κατά τεκμήριο δεν δηλώνει στην εφορία εισόδημα, πρέπει να μπορεί να αποδείξει με έγγραφα πού βρήκε τα χρήματα και αγόρασε το ακίνητο.
Επαρκής απόδειξη για το πού βρήκε τα χρήματα είναι η εισαγωγή συναλλάγματος από το εξωτερικό προς ελληνική τράπεζα στην Ελλάδα, που τακμηριώνεται με το λεγόμενο ροζ χαρτάκι, δηλαδή με την μοναδική απόδειξη εισαγωγής συναλλάγματος. Το έγγραφο αυτό, που εκδίδεται μόνο μία φορά από την τράπεζα στην Ελλάδα, κατατίθεται στην εφορία την επόμενη χρονιά από εκείνη της αγοράς του ακινήτου και με αυτό αποδεικνύεται ότι ο ομογενής εισήγαγε στην Ελλάδα συνάλλαγμα από την χωρα διαμονής του στο εξωτερικό.
Εάν ο ομογενής - αγοραστής του ακινήτου δεν έχει εισαγάγει συνάλλαγμα από το εξωτερικό, ούτε έχει επαρκές δηλωθέν εισόδημα τα προηγούμενα έτη στην Ελλάδα, που να καλύπτει το ποσό αγοράς του ακινήτου, καθώς και τον φόρο και τα έξοδα δικηγόρου και συμβολαιογράφου, τότε διατρέχει τον κίνδυνο η εφορία να θεωρήσει ότι αγόρασε το ακίνητο με μη δηλωθέν εισόδημα που είχε στην Ελλάδα και να του επιβάλει φόρο εισοδήματος και πρόστιμο.
Μία δεύτερη σημαντική λεπτομέρεια στην αγορά ακινήτου στην Ελλάδα είναι ότι ισχύει η απαλλαγή του φόρου μεταβιβάσεως, λόγω πρώτης κατοικίας. Κανονικά ο φόρος που καταβάλει ο αγοραστής όταν αγοράζει ένα ακίνητο είναι περίπου 10%, μπορεί όμως να είναι και ΦΠΑ 19% για νεόδηματα ακίνητα. Εάν όμως ο αγοραστής αποκτά την πρώτη του κατοικία και δεν έχει οικόπεδο, διαμερίσμα ούτε μονοκατοικία στο όνομά του, μπορεί να απαλλαγεί από τον φόρο.
Την ίδια απαλλαγή δικαιούνται και οι ομογενείς, έστω κι αν δεν μένουν μονίμως στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση όμως ότι είναι εγγεγραμμένοι σε Δημοτολόγιο κάποιου Δήμου στην Ελλάδα. Αυτό έχει σημασία, διότι αρκετοί είναι οι ομογενείς δεύτερης και τρίτης γενιάς, που ως γεννηθέντες εκτός Ελλάδος και μη δηλωθέντες στο Προξενείο, δεν είναι εγγεγραμμένοι σε Δήμο στην Ελλάδα, πράγμα που μπορεί να τους στερήσει την απαλλαγή, που σημαίνει καταβολή φόρου μεταβιβάσεως ή ΦΠΑ αρκετών χιλιάδων ευρώ, που θα μπορούσαν να έχουν γλιτώσει.

Δημοψήφισμα: Η έσχατη άμυνα των πολιτών

Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2009

Πριν από λίγες ημέρες ένα δημοψήφισμα στην Ελβετία κατάφερε να ταράξει τα ήρεμα νερά της πολιτικής και κοινωνικής ζωής ολόκληρης της Ευρώπης. Ένα προηγούμενο δημοψήφισμα στην Ιρλανδία, που αφορούσε την ολοκλήρωση της Ευρώπης, κατάφερε να δώσει ένα μήνυμα κόντρα στον σχεδιαζόμενο ολοκληρωτισμό και την απαξίωση του ανθρώπου που προωθούσαν οι υπάλληλοι του νεοταξικού συστήματος.
Και στις δύο περιπτώσεις, η άποψη των πολιτών ήρθε σε ευθεία σύγκρουση, σε ουσιαστική ρήξη, με το «σκεπτικό» εκείνων που σχεδιάζουν ένα αύριο χωρίς ........ εικόνα αλλά και πιθανότατα χωρίς ιδανικά και αξίες. Το δημοψήφισμα ήταν και είναι η απόλυτη μέθοδος δημοκρατικής έκφρασης των λαών και αποτελεί το απαύγασμα της συμμετοχής των πολιτών σε πολιτικές αποφάσεις που θα επηρεάσουν άμεσα ή έμμεσα και για μεγάλο χρονικό διάστημα την καθημερινότητα και τον τρόπο διαβίωσης της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών.
Δημοψήφισμα είναι μια διαδικασία άμεσης ψηφοφορίας ολόκληρου του εκλογικού σώματος, προκειμένου να επικυρωθεί ή να απορριφθεί μια πρόταση που έχει ιδιαίτερη σημασία για ένα κράτος.
Δημοψηφίσματα διοργανώνονται συνήθως για σημαντικά ζητήματα, όπως για την υιοθέτηση νέου Συντάγματος, την επικύρωση νέας Συνθήκης, κλπ.
Σε πολλές χώρες τα δημοψηφίσματα αποτελούν συνήθη πρακτική, διοργανώνονται εύκολα, με πρόταση βουλευτών ή συλλογή υπογραφών, σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο.
Στην Ελλάδα, η διεξαγωγή δημοψηφίσματος προβλέπεται από το Σύνταγμα με πρόταση βουλευτών, αλλά το τελευταίο δημοψήφισμα που διεξήχθη στην Ελλάδα ήταν αυτό του 1974 για το θέμα της Βασιλευόμενης ή μη Δημοκρατίας.
Ενώ όμως το δημοψήφισμα αποτελεί ιερό δικαίωμα και αδιαμφισβήτητο καθήκον της πολιτείας είναι η διαφύλαξή του, πως είναι δυνατόν σήμερα οι κυβερνήσεις (δυστυχώς και οι Ελληνικές) να αρνούνται το δικαίωμα των πολιτών και μέσα από συνταγματική παρέμβαση να αναγνωρίζουν δικαίωμα ψήφου για τα μείζονα εθνικά ζητήματα μόνο σε μία μερίδα πολιτών, τους βουλευτές; Γιατί αρνούνται επιμελώς οι «άρχοντες» να καταφύγουν στα δημοψηφίσματα προκειμένου να λειτουργήσουν την δημοκρατία στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια ή στα χαρτιά (συντάγματα) τα οποία συστηματικά οδηγούνται στην ουσιαστική απαξίωση και περιέχονται σε άτυπη αχρηστία;
Γιατί οι πολιτικοί αρνούνται να ακούσουν τις επιθυμίες ή και τις αποφάσεις των λαών; Για ποιόν λόγο αρνούνται την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στην λήψη σημαντικών αποφάσεων; Τι οδηγεί τους εκπροσώπους μεγάλων ιδεολογικών και πολιτικών τάσεων στην άρνηση χρήσης μίας απόλυτα δημοκρατικής διαδικασίας μέσω της οποίας εξυψώνεται η ίδια η δημοκρατία;
Σύμφωνα με τα (δυστυχώς) ισχύοντα, το δημοψήφισμα απειλεί την ισχύ των πολιτικών και των «χορηγών» τους. Τα δημοψηφίσματα μπορούν να λειτουργήσουν καταλυτικά στην αντιμετώπιση θεμάτων μείζονος ενδιαφέροντος, αλλά προφανώς τα αποτελέσματα ενός δημοψηφίσματος δεν είναι αρεστά-επιθυμητά στους κρατούντες (της χώρας μας) οι οποίοι έχουν προ καιρού απομακρυνθεί από τη λαϊκή βούληση, δημιουργώντας μία ρήξη με τους πολίτες, αλλά και ένα τεράστιο πολιτικό πρόβλημα στον τόπο.
Γιατί όμως οι πολιτικοί εμμένουν στην άρνηση δημιουργίας δημοψηφισμάτων, όταν οι ίδιοι με τις αποφάσεις και τις πολιτικές τους παρεμβάσεις έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα ή αρνούνται να αντιμετωπίσουν τα ήδη υπάρχοντα μείζονος εθνικού ενδιαφέροντος ζητήματα; Γιατί αρνούνται να μεταβιβάσουν στους πολίτες την ευθύνη να αποφασίσουν οι ίδιοι για το μέλλον το δικό τους αλλά και των παιδιών τους, τη στιγμή μάλιστα που οι πολιτικοί αρνούνται να σταθούν απέναντι στις ευθύνες που αναλαμβάνουν με την είσοδό τους στον πολιτικό στίβο;
Προφανώς, ο φόβος ενός μη αρεστού αποτελέσματος είναι μικρότερος από τον φόβο απώλειας μέρους της εξουσίας των πολιτικών και γι αυτό οι «υπεύθυνοι» προτιμούν την διαιώνιση σοβαρών και δισεπίλυτων θεμάτων, από την αντιμετώπισή τους από τους ίδιους ή από τους πολίτες…
Στη χώρα μας υπάρχουν μία σειρά σοβαρών θεμάτων που άπτονται άμεσης τοποθέτησης – αντιμετώπισης. Το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο και η «πιθανή αλλαγή» status στη Θράκη, η ολοένα αυξανόμενη λαθρομετανάστευση που απειλεί να αλλοιώσει τα δημογραφικά και εθνικά χαρακτηριστικά της χώρας, απασχολούν και προβληματίζουν έντονα τους πολίτες. Κι ενώ θα έπρεπε να συμβαίνει το ίδιο με τους πολιτικούς, δυστυχώς, καμία ουσιαστική μέριμνα δεν παίρνεται και τα συγκεκριμένα ζητήματα σύρονται άλυτα δημιουργώντας περισσότερα ερείσματα εις βάρος των εθνικών δικαίων και συμφερόντων μας. Η έλλειψη εθνικής πολιτικής, σταθερής σε συγκεκριμένο σκοπό και με διαβαθμισμένους στόχους, είναι πάγια κατάσταση για τις ελληνικές κυβερνήσεις, οι οποίες ασκούν πολιτικές παρακολούθησης των εξελίξεων χωρίς τη δυνατότητα παρέμβασης και ουσιαστικής αποτροπής της εφαρμογής σχεδιασμών από τρίτους…
Τα μείζονος σημασίας ζητήματα που τέθηκαν παραπάνω, αποτελούν απόληξη χρόνιας αδιαφορίας ή σιωπηλής αποδοχής των χθεσινών ή των σημερινών κυβερνώντων. Η αντιμετώπισή τους σήμερα αποτελεί επιτακτικό καθήκον οιουδήποτε σέβεται αυτή τη χώρα και τους πολίτες της. Σε κάθε περίπτωση βάλλεται ευθέως, πλέον, η εθνική-γεωγραφική ακεραιότητα αλλά και η εσωτερική ασφάλειά μας. Ποιες απαντήσεις δίνουν οι κατέχοντες την εξουσία; Ουσιαστικά καμία, ακολουθώντας την πορεία της αδιαφορίας των προηγουμένων, προφανώς αδυνατούντες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και των συγκυριών. Η αδυναμία τους (των πολιτικών) να αντεπεξέλθουν στα αυτονόητα, δυστυχώς δημιουργεί μία νοσηρή κατάσταση στο πολιτικό τοπίο αλλά και στην ήδη νοσούσα πολιτική ζωή της χώρας, αφήνοντας ομιχλώδεις ενδείξεις πως η μυστική διπλωματία της χώρας μας έχει προχωρήσει σε συμφωνίες που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα επιθυμούν, θέλουν και πιστεύουν οι πολίτες που είναι και οι ουσιαστικοί εντολοδόχοι τους…
Είναι το δημοψήφισμα κάτι που εναντιώνεται στην λειτουργία της δημοκρατίας ή μήπως αποτελεί «έσχατο όπλο» των πολιτών απέναντι σε προβλήματα ή εξουσίες οι οποίες υπάρχουν και λειτουργούν ως απειλή ενάντια στη φύση του δημοκρατικού πολιτεύματος ή ενίοτε και ενάντια στην ακεραιότητα της χώρας; Κι ενώ όλοι (οι σώφρονες) συμφωνούν για την αναγκαιότητα εφαρμογής μίας σειράς δημοψηφισμάτων στη χώρα, κάποιοι σφυρίζουν αδιάφοροι (αλλά και πανικόβλητοι) μη αποδεχόμενοι τους υπαρκτούς κινδύνους και προτιμώντας να… κοιμούνται ήσυχοι…!!! Η άτυπη κατάργηση των δημοψηφισμάτων από την κοινοβουλευτική δημοκρατία αποτελεί άτυπο πολιτικό πραξικόπημα και ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την ειρηνική διαβίωση στο εσωτερικό της χώρας. Μόνο ως πραξικοπηματίες, επικίνδυνοι για την δομή του πολιτεύματος, μπορούν να χαρακτηριστούν όσοι εμμένουν στην μη εφαρμογή δημοψηφισμάτων. Φασιστοειδή και έρπουσες επικίνδυνες πολιτικές οντότητες που λειτουργούν εις βάρος των εθνικών θεμάτων αλλά και των δημοκρατικών θεσμών θα χαρακτηριστούν όλοι εκείνοι που θα συνεχίσουν να εκθέτουν την χώρα σε μέγιστους κινδύνους, επειδή απλά αδυνατούν να επωμισθούν τα βάρη των ευθυνών τους (που οικειοθελώς ανέλαβαν έναντι του ελληνικού λαού)… Το δημοψήφισμα είναι δικαίωμα αναφαίρετο και όποιος το αρνείται από τους πολίτες, μάχεται κατά της δημοκρατίας

Βόμβα Βαρθολομαίου κατά της Άγκυρας

Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2009

«Στην Τουρκία αισθάνομαι σαν να με σταυρώνουν καθημερινά.» Με αυτή τη φράση ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξαπέλυσε δριμύτατο κατηγορώ κατά του τουρκικού κράτους για την εν γένει συμπεριφορά του απέναντι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης αλλά και την ελληνική κοινότητα της Πόλης.
Μιλώντας στην εκπομπή «60 minutes» του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS, ο Οικουμενικός Πατριάρχης για πρώτη φορά επιτίθεται ευθέως κατά του τουρκικού κράτους, καταγγέλλοντας την Άγκυρα ότι επιθυμεί την πλήρη εξαφάνιση τόσο της ελληνικής κοινότητας των 4.000 ανθρώπων όσο και του ιστορικού και ιερού ρόλου του Πατριαρχείου.
Βόμβα Βαρθολομαίου κατά της Άγκυρας
«Στην Τουρκία αισθάνομαι σαν να με σταυρώνουν καθημερινά.» Με αυτή τη φράση ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξαπέλυσε δριμύτατο κατηγορώ κατά του τουρκικού κράτους για την εν γένει συμπεριφορά του απέναντι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης αλλά και την ελληνική κοινότητα της Πόλης.
Μιλώντας στην εκπομπή «60 minutes» του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS, ο Οικουμενικός Πατριάρχης για πρώτη φορά επιτίθεται ευθέως κατά του τουρκικού κράτους, καταγγέλλοντας την Άγκυρα ότι επιθυμεί την πλήρη εξαφάνιση τόσο της ελληνικής κοινότητας των 4.000 ανθρώπων όσο και του ιστορικού και ιερού ρόλου του Πατριαρχείου.
«Η τουρκική κυβέρνηση θα ήταν ευχαριστημένη εάν αφανίζονταν το Πατριαρχείο και εγκαταλείπαμε τη χώρα, όμως εμείς αυτό δεν θα το κάνουμε παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, δεν θα αποχωρήσουμε» είπε νέτα σκέτα ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Είναι η πρώτη φορά, εδώ και αιώνες, που ο ιστορικός ηγέτης της Ορθοδοξίας εξαπολύει ευθεία επίθεση κατά της τουρκικής κυβέρνησης, αλλά και κατά του τρόπου με τον οποίο αντιμετώπιζε παλαιότερα η Πύλη, και αργότερα η κοσμική Κεμαλική Τουρκία, τον ρόλο και την ιερή πραγματικότητα του Φαναρίου.
Όπως ανάφερε ο κ.κ. Βαρθολομαίος, παρότι η « Κωνσταντινούπολις είναι το ίδιο ιερή με την Ιερουσαλήμ» και παρότι πολλάκις έχει απευθυνθεί στις τουρκικές θεσμικές Αρχές -από τον πρωθυπουργό Ερντογάν έως και τους υπουργούς της ισλαμικής κυβέρνησης της Τουρκίας- ζητώντας χείρα βοηθείας, αυτοί του γύρισαν την πλάτη και τον άφησαν εντελώς αβοήθητο.
Παρόλα αυτά, ο Πατριάρχης σημειώνει στην τηλεοπτική του συνέντευξη, που θα παρουσιαστεί από το αμερικανικό δίκτυο στις 20 Δεκεμβρίου, ότι παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες τόσο το Πατριαρχείο όσο και ο ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης «θα σταθούν στα πόδια τους».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου, εάν εκτός από τον θεσμικό – ιερό του ρόλο και ο ίδιος προσωπικά θεωρεί ότι σταυρώνεται από τις συνθήκες που επικρατούν στην Τουρκία, απάντησε «Ναι», λέγοντας ότι εδώ και χρόνια τόσο οι Έλληνες της Πόλης όσο και αυτοί που είναι στο Πατριαρχείο θεωρούνται από το τουρκικό κράτος «πολίτες δεύτερης κατηγορίας».

Είναι προφανές ότι η επίθεση Βαρθολομαίου κατά της Άγκυρας, και μάλιστα με τέτοιο ευθύ τρόπο, αποκτά πολιτικές διαστάσεις από την στιγμή που πολύ πρόσφατα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον Μπαράκ Ομπάμα στην Ουάσιγκτον. Σε αυτήν την συνάντηση ετέθη ξεκάθαρα από την αμερικανική πλευρά το ζήτημα του Πατριαρχείου, αυτό της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, καθώς και το θέμα των Βακουφιών -θέμα που αφορά πρωτίστως στην ίδια την επιβίωση του Φαναρίου και της Ορθόδοξης Κοινότητας της Τουρκίας.

Διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα εκτιμούσαν, νωρίς το μεσημέρι, πως η συνέντευξη Βαρθολομαίου εντάσσεται σε ένα συγκεκριμένο timing και ενδεχομένως να «βοηθά» -υπό προϋποθέσεις- την πρόθεση του ιδίου του Ερντογάν και των Συμβούλων του να προχωρήσουν σε ένα θετικό βήμα όσον αφορά στις σχέσεις Οικουμενικού Θρόνου και Άγκυρας.

Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν πως ενδεχομένως ο Ερντογάν «χρειάζεται» μία τέτοια ενέργεια, αλλά και την παράλληλη παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ουάσιγκτον, ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις του υπερσυντηρητικού μπλοκ των εθνικιστών και των Κεμαλιστών, καθώς και των Στρατηγών, για την απελευθέρωση του καθεστώτος που διέπουν τις ισλαμικές ιερατικές σχολές.

Μετωπική για τις τράπεζες

Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2009

Σοβαρές επιφυλάξεις για τον τρόπο που ρυθμίζει η κυβέρνηση τις ληξιπρόθεσμες οφειλές επιχειρήσεων αλλά και για τη χαλάρωση των κριτηρίων του Τειρεσία εξέφρασε ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας και πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών κ.Β.Ράπανος.
Ανεφάρμοστες στην πράξη,γραφειοκρατικές και αναποτελεσματικές ως προς το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα χαρακτήρισε,μάλιστα,ορισμένες από τις διατάξεις του σχεδίου νόμου,ενώ πρόσθεσε πως δεν είναι συμβατές με διεθνείς πρακτικές και πιστωτικούς κανόνες.Η θέση του αυτή όμως προκάλεσε την άμεση αντίδραση της υπουργού Οικονομίας Λούκας Κατσέλη, η οποία έσπευσε να επικαλεστεί τις απόψεις της Τραπέζης της Ελλάδος αλλά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το ουσιαστικό περιεχόμενο του σχεδίου νόμου,οι οποίες-όπως είπε-υποστηρίζουν την προσπάθεια της πολιτείας να ενισχύσει τη ρευστότητα της αγοράς και ότι αντιμετωπίζουν το νομοσχέδιο προς τη σωστή κατεύθυνση.«Δεν υπάρχει πρόβλημα σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος όπως λέει η Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην οποία στείλαμε ατύπως το προσχέδιο νόμου»,απάντησε η αρμόδια υπουργός.Την ίδια στιγμή άφηνε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στο ενδεχόμενο να επανεξετάσει το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων περιμένοντας τις νέες προτάσεις της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
Κατά τον κ.Β.Ράπανο,η πρόσφατη ανησυχία για το ενδεχόμενο της φορολόγησης των καταθέσεων οδήγησε σε μαζική εξαγωγή κεφαλαίων στο εξωτερικό και ζήτησε από την κυβέρνηση να είναι περισσότερο στοχευμένη η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και να μην ενταχθούν οι συνεπείς πελάτες,διότι σ΄αυτή την περίπτωση επιχειρήσεις- πελάτες υγιείς και συνεπείς θα αθετήσουν τις υποχρεώσεις τους ακόμη κι αν είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν.
Για τον Τειρεσία
«Οι διατάξεις αυτές»,επισήμανε ο κ.Ράπανος,«προάγουν μια κουλτούρα που δεν επιβραβεύει τη συνέπεια και την υγιή φορολογική συνείδηση»,ενώ σημείωσε ότι δημιουργούνται «άνισες συνθήκες ανταγωνισμού των τραπεζών έναντι άλλων πιστωτών». Και επιπλέον,διατύπωσε τη διαφωνία του με τη χαλάρωση των κριτηρίων για όσους ενδεχομένως εγγραφούν στους καταλόγους του Τειρεσία υποστηρίζοντας πως έτσι υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί το ασφάλιστρο κινδύνου για όλους τους πελάτες καθώς θα αποκρύπτονται τα πραγματικά στοιχεία από τις τράπεζες και την αγορά.
Ανάλογες επιφυλάξεις εξέφρασε και ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών
κ.Ν.Νανόπουλος,ο οποίος επέμεινε να μην ενταχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις και οι ενήμεροι πελάτες με επιχειρηματικά δάνεια που φθάνουν στο 90% του συνόλου.Και σημείωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι αντίθετες στο να δώσουν δάνεια σε ζημιογόνες επιχειρήσεις που έχουν σημάδια ανάκαμψης,αλλά είναι αντίθετες να τα χορηγήσουν σε πραγματικά ζημιογόνες από τις οποίες δεν πρόκειται να τα πάρουν πίσω.

Υποβάθμισε την ελληνική οικονομία σε ΒΒΒ+

Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2009

Σε κλοιό πιέσεων η ελληνική οικονομία μετά τη δεύτερη υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας μέσα σε λίγες ήμερες. Μετά τη Fits την Τετάρτη και Standard & Poor’s ανακοινώσε ότι υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από Α- σε BBB+. Η υποβάθμιση αντανακλά την άποψη μας ότι τα μέτρα που ανακοίνωσαν πρόσφατα οι ελληνικές αρχές για την μείωση του ελλείμματος είναι απίθανο, από μόνα τους, να οδηγήσουν σε μια βιώσιμη μείωση της επιβάρυνσης από το δημόσιο χρέος, αναφέρει σε ανακοίνωση ο αναλυτής του διεθνούς οίκου αξιολόγησης.
Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε ΒΒΒ+ από Α- προχώρησε ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, Standard & Poor’s. “Η υποβάθμιση αυτή αντανακλά της άποψη μας, ότι τα μέτρα που ανακοίνωσαν οι ελληνικές αρχές για την μείωση του ελλείμματος, έχουν ελάχιστες πιθανότητες να οδηγήσουν σε σταθερή μείωση του δημοσίου χρέους” τονίζει η Standard & Poor’s και εκτιμά ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης να αναδιοργανώσει τα δημόσια οικονομικά της χώρας, θα αντιμετωπίσουν εμπόδια που θα χρειαστεί επίμονη προσπάθεια και χρόνος για να ξεπεραστούν. Επίσης η S&P αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα ανάλογη κίνηση στο προσεχές μέλλον, καθώς διατηρεί την οικονομία μας υπό παρακολούθηση για αρνητική αξιολόγηση.

Αιφνίδιος δανεισμός 2 δισ. ευρώ για το δημόσιο !!!

Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2009

Kι εκεί που μας είχαν "αποκοιμίσει" πως όλα θα πάνε καλά !!! Νάσου και ο δανεισμός 2 δισεκατομμύρια ευρώ που θα μας φέρει ο Άγιος Βασίλης στις 4/1/2010
Το ποσό των 2 δισ. ευρώ άντλησε το δημόσιο με ιδιωτική τοποθέτηση που έγινε με κοινοπραξία πέντε τραπεζών που λειτουργούν στην Ελλάδα.... Συντονιστής της κοινοπραξίας, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν η Sao Paolo με εκπρόσωπό της τον πρώην πρόεδρο του ΟΔΔΗΧ κ. Χρ. Σαρδελη. Το βιβλίο προσφορών σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έκλεισε πριν από λίγο και η έκδοση τιμολογήθηκε με euribor 6μήνου, συν 2,5%. Δηλαδή το τελικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 3,3% και είναι κυμαινόμενο.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η έκδοση αυτή θα ενισχύσει τα ρευστά διαθέσιμα του δημοσίου για να αποπληρωθούν τα χρέη των νοσοκομείων μέχρι τέλος του έτους ύψους 2,2 δισ. ευρώ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτό το δανεισμό προκειμένου να ενισχύσει το ρευστό του δημοσίου, προκειμένου να γίνει η αποπληρωμή των χρεών των νοσοκομείων έως το τέλος του 2009. Ο δανεισμός αναμένεται να υλοποιηθεί έως τις 4 Ιανουαρίου του το 2010.

Θα ελέγχονται ακόμα και οι εφοριακοί

Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2009

Τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ ως το 2013 και πριν από τη λήξη της τετραετίας της κυβέρνησης έθεσε ως στόχο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της ΟΚΕ στο Ζάππειο.
Το πρώτο βήμα,είπε ο πρωθυπουργός, γίνεται με τον προϋπολογισμό του 2010 και τη μείωση του ελλείμματος κατά περίπου 4 μονάδες του ΑΕΠ ή πάνω από 8 δισεκατομμύρια ευρώ.Ο περιορισμός του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ θα γίνεται με τη μείωση του ελλείμματος κατά 2% του ΑΕΠ,κάθε χρόνο με μόνιμα διαρθρωτικά μέτρα.
Όσον αφορά στο δημόσιο χρέος,αυτό θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται το αργότερο από το 2012 με την παράλληλη επιστροφή των προϋπολογισμών σε πρωτογενή πλεονάσματα.Τόσο η αποκλιμάκωση του ελλείμματος όσο και αυτή του χρέους θα αποτυπώνονται στο τετραετές πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιανουάριο.
Ο πρωθυπουργός περιέγραψε και μία σειρά από μέτρα για την επίτευξη των στόχων αυτών.
Ανάμεσα σε αυτά τα μέτρα είναι η μείωση των λειτουργικών δαπανών του δημοσίου κατά 10%, ο περιορισμός της σπατάλης και η ενίσχυση του μηχανισμού εισπράξεων των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία,ο περιορισμός κατά 1/3 των συμβάσεων εργασίας και αυξήσεις στο δημόσιο που θα καλύπτουν τον πληθωρισμό για τους δημοσίους υπαλλήλους με μισθούς έως τα 2.000 ευρώ.
Πάνω από τα 2.000 ευρώ θα δοθεί η ωρίμανση.
Επίσης, ο κ.Παπανδρέου έκανε λόγο για μείωση των δαπανών για επιδόματα κατά 10%, κλείσιμο του 1/3 των γραφείων του ΕΟΤ στο εξωτερικό,κλείσιμο των γραφείων Τύπου στο εξωτερικό και ενσωμάτωση στις πρεσβείες,μείωση των αμοιβών των μελών των διοικητικών συμβουλίων και επίσης μείωση του αριθμού των μελών στις ΔΕΚΟ.
Ακόμη, υποσχέθηκε τη μείωση των αμοιβών των διευθυντικών στελεχών στις ΔΕΚΟ,θέσπιση ισολογισμών με ορκωτό λογιστή σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως οι ελεγχόμενες από το δημόσιο τράπεζες δεν θα διανείμουν μπόνους στα υψηλόβαθμα στελέχη τους ακόμη κι όταν επιστρέψουν τα χρήματα που έχουν δανειστεί από το δημόσιο,ενώ για τις ιδιωτικές τράπεζες τα μπόνους που θα διανεμηθούν στα ανώτατα στελέχη θα φορολογηθούν με συντελεστή 90%.
Παράλληλα από το πρώτο εξάμηνο του 2010 θα καθιερωθεί διπλογραφικό σύστημα καταγραφής των προμηθειών σε όλα τα νοσοκομεία.
Θεσπίζεται επίσης η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα ταμεία,επαναφέρεται η λίστα φαρμάκων και μπαίνουν ορκωτοί λογιστές στα ασφαλιστικά ταμεία.
Από τα μέσα του 2010 εξάλλου θεσπίζεται η ενιαία αρχή πληρωμών για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους,ενώ ο προϋπολογισμός θα παρακολουθείται στη Βουλή από ειδικό σώμα ελεγκτών.
Αναφερόμενος στο φορολογικό σύστημα,ο πρωθυπουργός είπε ότι αρχίζει διάλογος για μια ριζική ανατροπή,προκειμένου να μη ρίχνονται τα βάρη στο μισθωτό,το συνταξιούχο και τον συνεπή επιχειρηματία και να είναι ανεξέλεγκτη η φοροδιαφυγή.
Καθιερώνεται ενιαία προοδευτική τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα,θα υπάρξει προοδευτική φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας,ενώ επαναφέρονται οι φόροι κληρονομιάς και γονικών παροχών με υψηλότερα όμως αφορολόγητα όρια.
Ακόμη,καταργούνται οι χαριστικές φοροαπαλλαγές,φορολογούνται τα διανεμόμενα κέρδη από τις επιχειρήσεις και θεσπίζεται ο λογιστικός προσδιορισμός όλων των εισοδημάτων.
Η κυβέρνηση προχωρά επίσης στην εφαρμογή φόρου υπεραξίας στις βραχυπρόθεσμες χρηματιστηριακές συναλλαγές,αλλά στον υπολογισμό του φόρου θα συμψηφίζονται οι ζημιές από τις πωλήσεις των μετοχών. Επίσης,οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να διατηρούν επαγγελματικούς λογαριασμούς που θα διασυνδέονται με τις φορολογικές αρχές. Προανήγγειλε τον έλεγχο των πόθεν έσχες των εφοριακών και παύση εκείνων που η διαβίωσή τους δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματά τους.

Η μερική άρση, οι «δηλώσεις μετανοίας» και η πανεπιστημιακή... αστυνομία

Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2009

Την περασμένη Δευτέρα, ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Αν.Μάνθος μπήκε στο κτίριο της Πρυτανείας του ιδρύματος για να κατευθυνθεί προς το γραφείο του. Δύο ημέρες νωρίτερα, το περασμένο Σαββατοκύριακο, αστυνομικοί είχαν μπει αυτεπάγγελτα στον προαύλιο χώρο του ιδρύματος, έπειτα από εισαγγελική εντολή, γιατί διαπίστωσαν ότι διαπράττονται κακουργήματα στη διάρκεια κινητοποιήσεων φοιτητών και ομάδων αντιεξουσιαστών για την επέτειο του θανάτου του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Ο κ. Μάνθος δεν έφτασε τελικά στο γραφείο του. Ομάδα 300 ατόμων, στην οποία συμμετείχαν και φοιτητές του - και σίγουρα όχι μόνον άτομα άσχετα με το πανεπιστήμιο- του έκλεισε τον δρόμο και απαίτησε τη διατύπωση δημόσιας δήλωσης από την πλευρά τού πρύτανη με την οποία θα καταδικάζει την είσοδο της αστυνομίας στον χώρο του πανεπιστημίου. Ο πρύτανης φυσικά αρνήθηκε. Οι νεαροί τον χτύπησαν και τελικά τον εγκατέλειψαν όταν κατέρρευσε. Ο κ. Μάνθος- ο οποίος πέρυσι είχε πέσει ξανά θύμα ξυλοδαρμού από φοιτητές που είχαν καταλάβει την αίθουσα της Συγκλήτου- μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι υπέστη ελαφρύ καρδιακό επεισόδιο. « Το πανεπιστήμιό μας,ασχέτως με το τι πίστευε ή τι πιστεύει περί ασύλου, είναι υποχρεωμένο να άρει το άσυλο μερικώς τουλάχιστον από τους εξωτερικούς και αύλειους χώρους του και κατά τις νυκτερινές ώρες » δήλωσε στο «Βήμα» ο αντιπρύτανης του ιδρύματος κ. Α. Γιαννακουδάκης . « Εξάλλου, έτσι έπρεπε να είναι και διατυπωμένος ο νόμος περί ασύλου, δηλαδή:Ασυλο δεν υφίσταται, εκτός κι αν το ΠρυτανικόΣυμβούλιο, που είναι το αρμόδιοόργανο, αποφασίσει, όποτε και όπου κρίνει σκόπιμο, να εφαρμοστεί » , δηλώνει.
Ενα εικοσιτετράωρο νωρίτερα, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου των Αθηνών κ. Χρ. Κίττας είχε δεχτεί και αυτός χτυπήματα από φοιτητές του στη διάρκεια, όπως είναι γνωστό, των επεισοδίων που έγιναν στο κέντρο της Αθήνας με αφορμή την ίδια επέτειο. Την ίδια στιγμή, άλλοι διαδηλωτές παραβίαζαν την κεντρική πόρτα του κτιρίου της Πρυτανείας του ιδρύματος. Ο κ. Κίττας επίσης υπέστη ισχαιμικό επεισόδιο και νοσηλευόταν στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο ως την περασμένη Τετάρτη, οπότε και πήρε εξιτήριο, για να υποβάλει μία ημέρα μετά την παραίτησή του.
Παρ΄ όλα αυτά, οι πρυτάνεις των ΑΕΙ που συναντήθηκαν σε κρίσιμη σύνοδό τους το Σαββατοκύριακο που διανύουμε διατύπωσαν «δήλωση μετανοίας» προς τους ταραξίες φοιτητές και εξωπανεπιστημιακούς. Με έγγραφό τους δήλωσαν ότι οι ίδιοι δεν πρόκειται να θέσουν θέματα πανεπιστημιακού ασύλου στη διάρκεια της συνόδου τους, παρότι τις προηγούμενες ημέρες είχαν «διαρρεύσει» πληροφορίες ότι το συγκεκριμένο ζήτημα θα αποτελούσε «καυτό», εκτός ημερησίας διατάξεως θέμα των εργασιών τους.
Την εικόνα αυτή έδιναν τις προηγούμενες ημέρες οι διοικήσεις των πανεπιστημίων της χώρας και των ξυλοφορτωμένων ηγετών τους, οι οποίοι και προσπάθησαν απλώς να κάνουν τη δουλειά τους. Σημειώνεται δε ότι στην περίπτωση του Πανεπιστημίου των Αθηνών ο κ. Κίττας ήταν υπέρμαχος της διατήρησης του θεσμού του πανεπιστημιακού ασύλου και των δικαιωμάτων των φοιτητών, οι οποίοι και τον ώθησαν τελικά να δηλώσει: «Ετσι κι αλλιώς εγώ έχω στερέψει, έχω πεθάνει ψυχικά».
«Η ΕΛ.ΑΣ. κλήθηκε να διαφυλάξει το άσυλο»
Τις παραπάνω εικόνες συμπληρώνει η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων οι οποίες χρειάστηκαν ειδική πρόσκληση από το πρυτανικό συμβούλιο του Πανεπιστημίου των Αθηνών για να προφυλάξουν τους δρόμους γύρω από αυτό που δεν καλύπτονταν από το πανεπιστημιακό άσυλο! « Εμείς διαφυλάξαμε το άσυλο όσο μπορούσαμε » δήλωσε στο «Βήμα» ο αρχαιότερος από πλευράς θητείας αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου των Αθηνών κ. Δ. Ασημακόπουλος, ο οποίος και πιθανότατα θα αντικαταστήσει τον κ. Κίττα στην ηγεσία του ιδρύματος ως τις επόμενες πρυτανικές του εκλογές που θα γίνουν τον Μάιο του 2010. « Από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί κανείς να περιμένει από έναν πρύτανηή έναν αντιπρύτανη να συγκαλέσει πρυτανικό συμβούλιο για να άρει το άσυλο, να κρατήσειπρακτικά και να στείλει το σχετικό έγγραφο στις αρχές, ενώ την ίδια στιγμή τον δέρνουν ταραξίες στον δρόμο » συνεχίζει ο κ. Ασημακόπουλος. « Πιστεύω πάντως ότι το άσυλο δεν αποτελείθέμα που πρέπει να συζητηθεί τώρα, ούτε εξυπηρετεί τους στόχους της χώρας στην υλοποίηση γενικότερων αλλαγών στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης », καταλήγει.
« Η παραίτηση του πρύτανη του πανεπιστημίου μας αποτελεί μεγάλο πλήγμα γιατί είναι άνθρωπος ήπιος, σώφρων και γενναίος » λέει στο «Βήμα» ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου των Αθηνών κ. Ι. Καράκωστας. « Πιστεύω όμως ότι πλέον είναι ώρα ευθύνης για τα κόμματα, καθώς οι πανεπιστημιακοί δεν μπορούν να προχωρήσουν σε αποφάσεις χωρίς τη στήριξη της πολιτείας », συνεχίζει. « Πιστεύω ότι πρέπει να διευκρινιστεί νομοθετικώς τι καλύπτει το άσυλο, δηλαδή η ελεύθερη έρευνα και διδασκαλία και τα δικαιώματα των μελών του πανεπιστημίουσε αυτά », λέει ο κ. Καράκωστας. « Ετσι, οποιαδήποτε παραβίαση του ασύλου αυτού, από όποιον κι αν γίνεται, θα υπόκειται στις διατάξεις του νόμου και θα τιμωρείται όπως όλα τα αδικήματα του Ποινικού Κώδικα.Οπως για παράδειγμα η παραβίαση του οικιακού ασύλου », καταλήγει.
Η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών είναι αυτονόητη σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα, όχι μόνο μέσα στα πανεπιστήμια, αλλά και έξω από αυτά, προσθέτει σχετικά ο κ. Γιαννακουδάκης από το ΑΠΘ. « Σήμερα δυστυχώς δεν υφίσταται το ακαδημαϊκό άσυλο (με την πραγματική του έννοια) περισσότερο μέσα στα πανεπιστήμια από ό,τι εκτός αυτών.Αντιθέτως,στην καθημερινότητα η αυτόκλητη παρουσίασυγκεκριμένων ολιγάριθμωνομάδων φοιτητών στις γενικές συνελεύσεις των Τμημάτων και ιδιαίτερα στη Σύγκλητο έχει στόχο να εμποδίζει με φασιστικό τρόπο την ελεύθερη έκφραση απόψεων, όποτε αυτές είναι διαφορετικές από τις δικές τους » , συνεχίζει.

Νόμπελ Ειρήνης με ομιλία πολέμου

Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου 2009

Η αντίθεση. Δεξιά ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα παραλαμβάνει το Νόμπελ Ειρήνης και πάνω Αμερικανοί πεζοναύτες περιπολούν στο Αφγανιστάν
Μόλις εννέα ημέρες αφότου ενέκρινε την ανάπτυξη επιπλέον 30.000 Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν και ενώ τρεις στους τέσσερις Αμερικανούς θεωρούν πως δεν κέρδισε την τιμή που του έγινε, ο Μπαράκ Ομπάμα παρέλαβε χθες στο Όσλο το Νόμπελ Ειρήνης με μια ομιλία στην οποία κυρίαρχο θέμα ήταν ο πόλεμος.
Συνολικά 44 φορές μέσα σε 35 λεπτά ανέφερε τη λέξη πόλεμος ο Αμερικανός πρόεδρος παραλαμβάνοντας «με βαθιά ευγνωμοσύνη και ταπεινότητα» το Νόμπελ Ειρήνης. «Βλέπω τον κόσμο όπως είναι», δήλωσε ο Ομπάμα, υπεραμυνόμενος του δικαιώματος των ΗΠΑ να διεξαγάγουν «δίκαιους πολέμους» με στόχο μια «δίκαιη ειρήνη», αλλά δεσμευόμενος παράλληλα να εργαστεί «για έναν καλύτερο κόσμο». «Μέρος της πρόκλησης που αντιμετωπίζουμε είναι να συμφιλιώσουμε αυτές τις δύο φαινομενικά ασυμβίβαστες αλήθειες- ότι ο πόλεμος είναι κάποιες φορές απαραίτητος και ότι ο πόλεμος είναι σε κάποιο βαθμό έκφραση της ανθρώπινης μωρίας», επεσήμανε.
Η έμφαση
Αναγνώρισε το βαρύ κόστος κάθε πολέμου, έδωσε έμφαση στην αναγκαιότητα εξάντλησης όλων των εναλλακτικών λύσεων πριν από την προσφυγή στη βία, επαναβεβαίωσε το «ηθικό και στρατηγικό συμφέρον» των ΗΠΑ να σέβονται, ακόμα και όταν βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, «κάποιους κανόνες συμπεριφοράς» και κατέληξε λέγοντας: «Μπορούμε να αναγνωρίσουμε πως θα υπάρχει καταστολή, στέρηση, πόλεμος και παρόλα αυτά να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη δικαιοσύνη, την αξιοπρέπεια, την ειρήνη».
«Ο πρόεδρος», επεσήμαναν οι «Los Αngeles Τimes», «χρησιμοποίησε το βήμα που του δόθηκε στο Όσλο προκειμένου να εξηγήσει το δόγμα του για την εξωτερική πολιτική, ένα δόγμα αρκετά ευέλικτο ώστε να του επιτρέπει να κλιμακώνει τον πόλεμο στο Αφγανιστάν απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για μεγαλύτερη παγκόσμια συνεργασία εναντίον της φτώχειας, της κλιματικής αλλαγής και υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ήταν εν μέρει μάθημα πολιτικής επιστήμης, εν μέρει κήρυγμα και εν μέρει καθαρή πολιτική, σχεδιασμένη να απαντήσει στις εγχώριες και διεθνείς κριτικές». Μεταξύ των λιγοστών διαδηλωτών που υποδέχθηκαν τον Αμερικανό πρόεδρο στο Όσλο, ένα πανό ξεχώριζε: «Ομπάμα το παρέλαβες, τώρα κέρδισέ το»
ΕΙΠΕ Για το βραβείο:
«Δεν θα μπορούσα να μην αναγνωρίσω τη διχογνωμία που προκάλεσε η γενναιόδωρη απόφασή σας. Εν μέρει, οφείλεται στο ότι βρίσκομαι στην αρχή, και όχι στο τέλος, της προσπάθειάς μου στην παγκόσμια σκηνή... Ίσως όμως η πλέον θεμελιώδης αντίρρηση έγκειται στο γεγονός πως είμαι αρχιστράτηγος ενός έθνους που βρίσκεται εν μέσω δύο πολέμων»
Για την ειρήνη:
«Ειρήνη δεν είναι απλώς η απουσία μιας ορατής σύρραξης. Μόνο μια δίκαιη ειρήνη βασισμένη στα έμφυτα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπου μπορεί να είναι πραγματικά βιώσιμη... Μία δίκαιη ειρήνη, όμως, πρέπει να περικλείει και την οικονομική ασφάλεια, τις ευκαιρίες. Διότι πραγματική ειρήνη δεν είναι μόνο ελευθερία από τον φόβο, αλλά και ελευθερία από τις στερήσεις»
Για τον πόλεμο:
«Ένα μη βίαιο κίνημα δεν θα είχε αναχαιτίσει τους στρατούς του Χίτλερ. Οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να πείσουν τους ηγέτες της Αλ Κάιντα να αφήσουν κάτω τα όπλα. Το να πει κανείς πως η προσφυγή στη βία είναι κάποιες φορές απαραίτητη δεν αποτελεί πρόσκληση στον κυνισμόείναι μια αναγνώριση της Ιστορίας, των ατελειών του ανθρώπου και των ορίων της λογικής»
Για τους κανόνες του πολέμου: «Ακόμα και όταν αντιμετωπίζουμε έναν άγριο αντίπαλο που δεν σέβεται τίποτα, πιστεύω πως οι ΗΠΑ πρέπει να σέβονται τους κανόνες του πολέμου. Αυτό είναι που μας διαφοροποιεί από εκείνους τους οποίους πολεμάμε. Αυτή είναι η πηγή της δύναμής μας. Για αυτό απαγόρευσα τα βασανιστήρια. Για αυτό διέταξα να κλείσει το Γκουαντάναμο»
Για το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα: «Τα καθεστώτα που παραβιάζουν τους κανόνες οφείλουν να λογοδοτούν. Οι κυρώσεις πρέπει να έχουν πραγματικό τίμημα. Η αδιαλλαξία πρέπει να αντιμετωπίζεται με εντεινόμενη πίεση- και η πίεση αυτή είναι εφικτή μόνον όταν ο κόσμος στέκεται ενωμένος»
Για την κλιματική αλλαγή: «Οι επιστήμονες συναινούν πως αν μείνουμε άπραγοι, θα αντιμετωπίσουμε περισσότερες ξηρασίες, λιμούς και μαζικούς εκτοπισμούς που θα τροφοδοτήσουν περισσότερες συρράξεις. Για αυτό και δεν ζητούν μόνον οι επιστήμονες και οι ακτιβιστές γρήγορη και αποτελεσματική δράση, αλλά και οι στρατιωτικοί ηγέτες, που καταλαβαίνουν πως διακυβεύεται η κοινή μας ασφάλεια» Αποσπάσματα από την ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα στο Όσλο

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών

Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2009

Mε διευρυμένο πλαίσιο εφαρμογής κατατίθεται σήμερα στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των οφειλών επιχειρήσεων και επαγγελματιών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα ακολουθεί και το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα.
H εφαρμογή των δύο νομοσχεδίων, που έλαβαν χθες την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, πρόκειται σύμφωνα με την υπουργό, Λούκα Κατσέλη, να συμβάλουν καθοριστικά στην ...προσπάθεια της κυβέρνησης για την αναθέρμανση της οικονομίας, που σε συνδυασμό με την αναδιάρθρωση της παραγωγής και τη δημοσιονομική εξυγίανση θα δώσουν τη δυνατότητα στη χώρα να εξέλθει της κρίσης.
Η κα Κατσέλη αναφερόμενη, χθες, ειδικότερα στο νομοσχέδιο για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, τόνισε ότι η επέκτασή του και στις ληξιπρόθεσμες οφειλές από την 1η Ιανουαρίου 2005 αναμένεται να αυξήσει την τόνωση της ρευστότητας στην αγορά στα επίπεδα των 5 δισ. ευρώ, έναντι των 3,5 δισ. ευρώ που ήταν η εκτίμηση η οποία είχε γίνει με βάση την πρώτη πρόταση της κυβέρνησης, πρόταση η οποία προέβλεπε ευνοϊκές ρυθμίσεις μόνο για ληξιπρόθεσμες οφειλές μετά την 1η Ιανουάριου 2008.
Όσο για τα υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα, η υπουργός χαρακτήρισε επιβεβλημένη την παρέμβαση του υπουργείου, καθότι, όπως τόνισε, μέσα σε ένα χρόνο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοικοκυριών για καταναλωτικά δάνεια προς τις τράπεζες έχουν αυξηθεί κατά 70%.
Συγκεκριμένα, στις 30 Σεπτεμβρίου 2008 ήταν 33,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων σε καθυστέρηση ήταν το 6,9% ή αλλιώς τα 2,3 δισ. ευρώ, ενώ τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν 34,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων σε καθυστέρηση ήταν το 11,7% ή αλλιώς τα 4,1 δισ. ευρώ.
Αντίστοιχα, για τα στεγαστικά δάνεια, το ίδιο διάστημα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν αυξηθεί από τα 3 δισ. ευρώ στα 5,1 δισ. ευρώ.
Αναφερόμενη η υπουργός στις τράπεζες τόνισε ότι τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή θα οδηγήσουν σε ενίσχυση των εσόδων του τραπεζικού συστήματος, αφού θα ωθήσουν επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα να ρυθμίσουν χρέη τα οποία μέχρι και σήμερα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν.
Το ν/σχ για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις
Στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των οφειλών επιχειρήσεων και επαγγελματιών προς τα πιστωτικά ιδρύματα επήλθαν οι εξής αλλαγές:
- Στο υπό διαμόρφωση πλαίσιο, εκτός από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές μετά την 1η Ιανουαρίου 2008, εμπίπτουν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μετά την 1η Ιανουάριου 2005, όπως και οι ενήμερες οφειλές, για τις οποίες αρχικά το υπουργείο δεν είχε προσδιορίσει τις προϋποθέσεις ένταξης.
Ληξιπρόθεσμες οφειλές μετά την 1η Ιανουαρίου 2005
- Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές επιχειρήσεων, επαγγελματιών και αγροτών μετά την 1η Ιανουάριου 2005, το νομοσχέδιο προβλέπει διετή περίοδο χάρητος για την απόσβεση του κεφαλαίου, όπως και εξόφληση του κεφαλαίου με τοκοχρεωλυτικές δόσεις τουλάχιστον 5 ετών.
- Οι ρυθμίσεις αφορούν σε χρέη μέχρι 1 εκατ. ευρώ ανά τράπεζα και ανά δανειολήπτη και μέχρι 3 εκατ. ευρώ για όλες τις τράπεζες συνολικά ανά δανειολήπτη, με το επιτόκιο της ενήμερης οφειλής.
- Προϋπόθεση για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι η καταβολή του 10% της οφειλής μέχρι 15 Απριλίου 2010, ενώ οι τόκοι υπερημερίας και ανατοκισμού διαγράφονται μόνο εφόσον εξοφληθεί το 50% της οφειλής.
Ληξιπρόθεσμες οφειλές μετά την 1η Ιανουάριου 2008
- Η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών μετά την 1η Ιανουάριου 2008 αφορά επιχειρήσεις επαγγελματίες και αγρότες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια ή αλληλόχρεους λογαριασμούς και προβλέπει 2 έτη περίοδο χάριτος με την απόσβεση του κεφαλαίου, εξόφληση του κεφαλαίου με τοκοχρεολυτικές δόσεις τουλάχιστον 5 ετών και εφαρμόζεται για οφειλές μέχρι 1 εκατ. ευρώ ανά τράπεζα και ανά δανειολήπτη και μέχρι 3 εκατ. ευρώ για όλες τις τράπεζες συνολικά ανά δανειολήπτη, με το επιτόκιο της ενήμερης οφειλής. Σημειώνεται ότι στο τελικό σχέδιο νόμου προστέθηκε μόνο το πλαφόν των 3 εκατ. ευρώ.
- Στις ληξιπρόθεσμες οφειλές μετά την 1η Ιανουαρίου 2008, εκτός από τις συμβάσεις που δεν έχουν καταγγελθεί, τις οφειλές συμβάσεων δανείων που έχουν καταγγελθεί μετά την προαναφερόμενη ημερομηνία ή θα καταγγελθούν εντός 2 μηνών από την ψήφιση του νόμου, προστέθηκαν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης ακινήτων που δεν έχουν καταγγελθεί.
- Στο σχέδιο νόμου παραμένει η διαγραφή των τόκων υπερημερίας και ανατοκισμού εφόσον δεν έχουν καταβληθεί.
Ενήμερες οφειλές
- Για τη ρύθμιση των ενήμερων οφειλών επιχειρήσεων και αγροτών προβλέπεται η δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε τρία σενάρια:
* Περίοδος χάριτος 1 έτους για την απόσβεση του κεφαλαίου και αντίστοιχη παράταση της συμβατικής διάρκειας.
* Διετής αναστολή χρεολυτικής αποπληρωμής του άληκτου κεφαλαίου και αντίστοιχη παράταση της συμβατικής διάρκειας.
* Παράταση της συμβατικής διάρκειας κατά 3 έτη, πάντα με το επιτόκιο της ενήμερης οφειλής.

Το δημοσιονομικό αδιέξοδο απειλεί την εθνική κυριαρχία, δηλώνει ο πρωθυπουργός

Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2009

Με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση της οικονομίας ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το δημοσιονομικό αδιέξοδο απειλεί την εθνική κυριαρχία και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να βγάλει τη χώρα από την κρίση.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα της βίας, με αφορμή τις κινητοποιήσεις του περασμένου τριημέρου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είπαμε πολύ καθαρά ότι ούτε θέλουμε να ασκήσουμε βία ως Πολιτεία, ούτε θα ανεχθούμε βία από όπου κι αν προέρχεται».
Χαρακτήρισε θετικό τον απολογισμό των κινητοποιήσεων, αφού -όπως τόνισε- χιλιάδες νέοι βγήκαν στους δρόμους για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους, για όλα όσα τους κάνουν εδώ και χρόνια να νιώθουν την πίεση του αποκλεισμού, της έλλειψης ευκαιριών, του περιθωρίου, της αδικίας.
«Ζητώ και από τα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης να συμβάλουν στη θετική εικόνα της πατρίδας μας στο εξωτερικό. Είναι και εθνικό μας καθήκον, μπροστά στην απαξίωση της εικόνας μας των τελευταίων ετών. Μια απαξίωση, που τραυματίζει όλους μας, τη Δημοκρατία μας και την οικονομία μας
Αναφερόμενος στην κατάσταση της οικονομίας, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η κυβέρνηση εδώ και 60 μέρες καταβάλλει μια τεράστια προσπάθεια για αλλαγή της εικόνας, παρομοιάζοντας μάλιστα την κατάσταση με εκείνη που είχε παραλάβει η κυβέρνηση Παπανδρέου το 1993.
Επανέλαβε μάλιστα τη φράση του πρώην πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου «ή θα αφανίσουμε το χρέος ή το χρέος θα αφανίσει εμάς». Ο κ. Παπανδρέου άσκησε δριμύτατη κριτική στη ΝΔ λέγοντας ότι με την πολιτική της παρέδωσε την Ελλάδα με μειωμένη εθνική κυριαρχία. «Το δημοσιονομικό αδιέξοδο της χώρας απειλεί την εθνική μας κυριαρχία, για πρώτη φορά από το 1974» τόνισε. Στη συνέχεια ανέλυσε τα βήματα που έχουν γίνει από την κυβέρνηση, όπως την κατάθεση του προϋπολογισμού, το άνοιγμα της διαδικασίας για τομές στο φορολογικό, στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος και το Ασφαλιστικό.
Παράλληλα, επανέλανε ότι τον Ιανουάριο θα κατατεθεί στις Βρυξέλλες το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης: «Αυτό το πρόγραμμά μας αποτελεί και την αξιόπιστη πρότασή μας για την αντιμετώπιση των μεγάλων ζητημάτων της χώρας, όπως βέβαια και του τεράστιου βάρους του δημοσίου ελλείμματος και χρέους, που εκτινάχτηκε στα ύψη τα τελευταία χρόνια.»
Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι μέρος της κρίσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι και η διαφθορά στο Δημόσιο.
Ανακοίνωσε δε ότι την Πέμπτη θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια από τον οποίο θα ζητήσει συνάντηση όλων των πολιτικών αρχηγών, ώστε να συζητηθεί ουσιαστικά το πρόβλημα της διαφθοράς και της αδιαφάνειας. Μάλιστα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της διαφθοράς, το λόγο στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου έλαβε ο Κώστας Μπακούρης, πρόεδρος της «Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάς».

Ο Παπακωνσταντίνου συνέστησε "ψυχραιμία"!

Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2009

Προετοιμασμένη για ακόμη χειρότερες επιθέσεις στην ελληνική οικονομία δηλώνει η κυβέρνηση, δια του υπουργού Οικονομικών που ξεκαθάρισε ότι η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας «δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία» και συνέστησε ψυχραιμία ενόψει του επόμενου -δύσκολου- χρόνου για την οικονομία...
Ο κ. Παπακωνσταντίνου, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου, διαβεβαίωσε ότι η χώρα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα δανεισμού και αναγνώρισε ότι η ελληνική οικονομία πάσχει πρωτίστως από «έλλειμμα αξιοπιστίας» έναντι των διεθνών αγορών. «Πρέπει να πείσουμε τις αγορές, όπως πείσαμε τους πολίτες», ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει θέσει για το 2010, ακόμη κι αν χρειαστεί να αναπροσαρμόσει τον προϋπολογισμό.
Μέτα την ανακοίνωση της Standard and Poors και τα νέα αρνητικά δημοσιεύματα για την ελληνική οικονομία, η ψαλίδα του ελληνικού ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό εκτοξεύτηκε στις 210 μονάδες, που είναι η υψηλότερη διαφορά των τελευταίων δέκα ημερών. Σε καθοδική τροχιά και ο δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, υποχωρεί σήμερα κατά 4%.
Υποβάθμισε σήμερα την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας η Fitch Ratings, σε BBB+ από A-. Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 10 χρόνια που οίκος αξιολόγησης δίνει στην Ελλάδα αξιολόγηση χαμηλότερη του Α, επικαλούμενος επιδείνωση των δημοσιονομικών.
Η εκτίμηση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης ότι οι προοπτικές είναι αρνητικές σημαίνει ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης.
«Η υποβάθμιση αντανακλά τις ανησυχίες για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές των δημόσιων οικονομικών, δεδομένης της αδύναμης αξιοπιστίας των οικονομικών οργανισμών και του πλαισίου πολιτικών στην Ελλάδα, επιτεινόμενης από την αβεβαιότητα για τις προοπτικές μιας ισόρροπης και διατηρήσιμης οικονομικής ανάκαμψης», αναφέρεται στη σχετική έκθεση της Fitch.
Η Fitch υποβάθμισε την ελληνική οικονομία σε «Α-», στα τέλη Οκτωβρίου, μετά την πρόβλεψη της νέας κυβέρνησης ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 12,7% του ΑΕΠ, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 6%. Σε περίπτωση που ληφθούν ικανοποιητικά κατά την Fitch μέτρα μείωσης του ελλείμματος, τότε θα αναθεωρήσει τις προοπτικές από αρνητικές σε σταθερές. Η ανακοίνωση της Fitch ώθησε το spread στα κρατικά ομόλογα πάνω από το 2,20%, υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Απρίλιο.
Παράλληλα, έδωσε το «σήμα» για μαζικές ρευστοποιήσεις, κυρίως τραπεζικών μετοχών, στο Χρηματιστήριο, το οποίο στις 15:00 έχανε 4%.
Χθες, η Standard & Poor's έθεσε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας «Α-» υπό παρακολούθηση («CreditWatch»), με πιθανές αρνητικές επιπλοκές, επικαλούμενη την επιδείνωση των δημοσιονομικών της χώρας. Ο οίκος έδωσε ουσιαστικά δίμηνη προθεσμία στην κυβέρνηση, προκειμένου να πειστεί για την αποτελεσματικότητα των σχεδίων τους για το δημοσιονομικό νοικοκύρεμα, αλλιώς θα προχωρήσει σε υποβάθμιση.

Τρισέ: Κόψτε μισθούς στο Δημόσιο

Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου 2009

Μέτρα εξυγίανσης της Οικονομίας της ανάλογα με αυτά που έλαβε και η Ιρλανδία -η οποία μείωσε τους μισθούς στο δημόσιο τομέα- πρέπει να πάρει και η Ελλάδα είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, απαντώντας σε ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρ. Κοινοβουλίου.
Αναφερόμενος στην Ελλάδα ο κ.Τρισέ είπε μεταξύ άλλων ότι «Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ δύσκολη. Γνωρίζουμε όλοι τα αριθμητικά στοιχεία και τις γενναίες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για παράδειγμα στην κατεύθυνση της φορολογικής μεταρρύθμισης).
Απαιτούνται γενναίες αποφάσεις, αλλά, όλοι γνωρίζουμε ότι αυτές είναι αναγκαίες και ελπίζουμε ότι η Ελληνική κυβέρνηση θα έχει την προνοητικότητα να τις λάβει». Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Ν.Χουντή (ΣΥΡΙΖΑ) για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ο πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε την ιδιαίτερα δυσχερή κατάσταση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η ελληνική κυβέρνηση και αναφέρθηκε στην περίπτωση της Ιρλανδίας επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση αυτής της χώρας ορθώς έλαβε δύσκολες αποφάσεις κάτι που πρέπει να πράξει και η Αθήνα: «Χρειαζόμαστε μια αξιόπιστη μεσοπρόθεσμη στρατηγική» τόνισε ο κ. Τρισέ.

Τα παιδιά του Αντιπροέδρου της Βουλής στο "αναρχικό" στέκι

Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2009

Τα παιδιά του Α’ Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή Β΄ Πειραιά του ΠΑΣΟΚ, Γρηγόρη Νιώτη, ήταν ανάμεσα στα 41 άτομα που συνελήφθησαν χθες στο...Ρεσάλτο, γνωστό στέκι Αντιεξουσιαστών στο Κερατσίνι.Λαμπρό παράδειγμα για τη νέα γενιά! Αυτό είναι το μήνυμα που περνάμε στη νεολαία κ. Νιώτη; ΑΝΑΡΧΙΑ;;; Εσείς ως Αντιπρόεδρος της Βουλής αποτελείτε θεματοφύλακα του Δημοκρατικού Πολιτεύματος.
Θα μας πείτε βέβαια, ενήλικα είναι τα παιδιά και εδώ δεν έχετε άδικο! Αλλά...Αφού συνελήφθησαν γιατί δεν κάνατε έστω μια δήλωση, να μας πείτε ξεκάθαρα..Είμαι περήφανος για την πράξη των παιδιών μου (ενήλικα και τα 2) ή έκαναν λάθος και καταδικάζω τις ενέργειές τους.Δε νομίζουμε να περιμένατε να ''κουκουλωθεί'' η υπόθεση;;;;;Δυστυχώς, το ξεκίνημα δεν είναι καλό ούτε για το ΠΑΣΟΚ.. και πολύ αγωνιούμε για το μέλλον του τόπου!
Στα 22 άτομα που συνελήφθησαν στο στέκι αντιεξουσιαστών "Ρεσάλτο" ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης από τον εισαγγελέα...
...Ανάμεσα στα 22 άτομα ήταν και η κόρη και ο γιος του αντιπροέδρου της Βουλής βουλευτή του ΠαΣοΚ κ.Νιώτη Στο στέκι " Ρεσάλτο" βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 200 κενά μπουκάλια, 2 σφυριά, 3 βαριοπούλες, 2 καλέμια, 2 μπιτόνια εύφλεκτο υγρό, 7 κοντάρια, 3 κράνη, 13 αντιασφυξιογόνες μάσκες, χειροβομβίδα κρότου-λάμψης και 1 ηλεκτρονικός υπολογιστής.

Μίκης: συμφωνώ με Σαμαρά για Σκοπιανό και Κυπριακό

Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2009

Δήλωση με την οποία τονίζει ότι οι απόψεις του για το Κυπριακό και το Μακεδονικό ταυτίζονται με τις απόψεις του Αντώνη Σαμαρά έδωσε στη δημοσιότητα ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης
Στη δήλωσή του, ο κ. Θεοδωράκης τονίζει ότι “στη σημερινή εποχή η χώρα μας αντιμετωπίζει μεγάλους κινδύνους λόγω της παγκοσμιοποίησης”, προσθέτοντας ότι κύριοι στόχοι (σ.σ. της παγκοσμιοποίησης) είναι “ο αφελληνισμός μας και η εξάλειψη της ιστορικής μνήμης μας και της πολιτιστικής μας ταυτότητας”.
Ο μουσικοσυνθέτης σημειώνει ότι “πρωταρχική μας επιδίωξη θα πρέπει να είναι η επιδίωξη της εθνικής μας συνείδησης και η καλλιέργεια του πατριωτισμού” και αναφέρεται αναλυτικά στο Μακεδονικό και το Κυπριακό.
Σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων ο κ. Θεοδωράκης αναφέρει ότι » τουλάχιστον σε εμάς τους Έλληνες δεν επιτρέπεται να τα αναγνωρίσουμε ποτέ με το όνομα “Μακεδονία” εφόσον σεβόμαστε την ιστορία μας και τον ίδιο τον εαυτό μας ως έθνος ζωντανό και υπερήφανο”.
Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Θεοδωράκης εστιάζει στη «στάση μας στο σχέδιο Ανάν χθες, σήμερα και αύριο, προκειμένου να υπερασπίσουμε την ανεξαρτησία, την πρόοδο, την ευημερία τόσο των ελληνοκυπρίων όσο και των τουρκοκυπρίων, που θα πρέπει οι ίδιοι ελεύθερα και κυριαρχικά να αποφασίσουν για το μέλλον τους”.
“Σε αυτά τα δύο ζωτικά προβλήματα, οι απόψεις μου συνέπεσαν άκρως (για το πρώτο ήδη από το 1991) με εκείνες του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος υπό τη νέα του θέση αποτελεί για όσους σκέπτονται όπως εγώ ισχυρή ενίσχυση και ελπίδα”, καταλήγει ο Μίκης Θεοδωράκης.

Φρένο στη διαφθορά στο Δημόσιο

Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2009

Την υποχρεωτική ανάρτηση όλων των αποφάσεων και πράξεων της κυβέρνησης καθώς και όλων των αρχών και φορέων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα στο Διαδίκτυο, προβλέπει το προσχέδιο νόμου για τη διαφάνεια που ενέκρινε χτες το υπουργικό συμβούλιο.
Ως θεμελιώδη αλλαγή στη λειτουργία του κράτους χαρακτήρισε τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης, σε συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους χτες το απόγευμα.
Ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι το σχέδιο νόμου αποτελεί παγκόσμια πρωτοπορία, αφού η ανάρτηση στο Διαδίκτυο κάθε απόφασης των κρατικών και αυτοδιοικητικών φορέων όχι μόνο κατοχυρώνει την απόλυτη διαφάνεια παντού, αλλά θα είναι προϋπόθεση για την εγκυρότητά της. Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι «δεν θα είναι νόμιμη καμία απόφαση δαπάνης, έστω και για ένα ευρώ, η οποία δεν έχει αναρτηθεί στο Διαδίκτυο».
Σύμφωνα με το προσχέδιο νόμου, στο Διαδίκτυο θα αναρτώνται όλες οι αποφάσεις που αφορούν προϋπολογισμούς, ισολογισμούς και δαπάνες των υπηρεσιών της κυβέρνησης και όλων των φορέων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και οι πράξεις που σχετίζονται με τη διαχείριση του προσωπικού (προκηρύξεις προσωπικού, μεταθέσεις, αποσπάσεις, διορισμοί, διαθεσιμότητα υπαλλήλων κ.τ.λ.).
Επίσης θα αναρτώνται όλες οι πράξεις ορισμού επιτροπών και καθορισμού αμοιβών των μελών τους, οι αποδοχές δωρεών, επιχορηγήσεων, ακόμα και οι αποφάσεις που αφορούν τις χρήσεις γης. Ο υπουργός Εσωτερικών, αναφερόμενος στη δημοσίευση των πράξεων που αφορούν την παραχώρηση δημόσιων ή δημοτικών κτημάτων, επανέλαβε τη διαπίστωση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο, ότι δεν θα είχε γίνει το σκάνδαλο του Βατοπεδίου αν υπήρχε διαφάνεια και δημοσιοποίηση των συγκεκριμένων αποφάσεων.
Εξαιρούνται της ανάρτησης στο Διαδίκτυο οι κυβερνητικές αποφάσεις που αφορούν την ασφάλεια της χώρας και τις Ενοπλες Δυνάμεις.
Υπόχρεοι να δημοσιοποιούν τις αποφάσεις τους στο Ιντερνετ θα είναι όλοι οι κρατικοί λειτουργοί, από τον πρωθυπουργό μέχρι και τον πρόεδρο ενός ΝΠΔΔ κάποιου δήμου, ανέφερε ο κ. Ραγκούσης. Παράλληλα, τόνισε το γεγονός ότι ο νόμος αφορά και τους ΟΤΑ α και β βαθμού, επισημαίνοντας ότι κάθε δημότης θα μπορεί να ελέγχει τις δαπάνες του δήμου του, ενώ παράλληλα κάθε δήμαρχος θα μπορεί να ελέγχει τις επιχορηγήσεις του υπουργείου Εσωτερικών στους δήμους και στις περιφέρειες. «Ολα θα λειτουργούν με απόλυτη διαφάνεια, θα είναι στο φως και στη διάθεση κάθε πολίτη», επισήμανε ο κ. Ραγκούσης.

«Eρχονται σκληρά μέτρα...» για όλους

Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2009

«Οι Ελληνες θα πρέπει να κάνουν υπομονή και κουράγιο, γιατί τα μέτρα που θα εφαρμοστούν θα είναι σκληρά», είπε χθες ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Ζ. Κ. Γιούνκερ, στέλνοντας μήνυμα πως μέχρι να εξέλθουμε από την κοινοτική επιτήρηση και κυρίως κατά τη διάρκεια του 2010 η κατάσταση θα είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Η ελληνική κυβέρνηση, γνωρίζοντας ότι η δημοσιονομική κατάσταση που παρέλαβε είναι χαώδης και πως αν δεν αναλάβει δράση οι Βρυξέλλες θα μας επιβάλουν σκληρότερες πολιτικές, κατέληξε σε μία γενική κατ αρχήν συμφωνία για άμεσες κινήσεις.
Συνυπολογίζει πως για να μειωθεί το έλλειμμα από το 12,7% του ΑΕΠ σήμερα κάτω από το 3%, έπειτα από τέσσερα χρόνια, απαιτείται συνολική προσαρμογή άνω των 23 δισ. ευρώ.
Ετσι προωθεί «πακέτο» παρεμβάσεων για το 2010, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:
Φορολογικό... σαφάρι για την τόνωση των εσόδων. Ερχονται αυξήσεις αντικειμενικών τιμών και ειδικών φόρων κατανάλωσης σε ποτά, τσιγάρα, καύσιμα. Κόβονται φοροαπαλλαγές, αυτοτελής φορολόγηση και όλα τα εισοδήματα μπαίνουν στην ενιαία κλίμακα. Μελετάται η επιβολή ΦΠΑ σε γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους κ.ά. Ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει γενικευμένη αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, η οποία επί του παρόντος κρατείται ως «χρυσή» εφεδρεία.
Ανοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, με τον διάλογο να ξεκινάει εντός των πρώτων μηνών του 2010 και να αλλάζει τα δεδομένα σε εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες (π.χ. δικηγόρους, πολιτικούς μηχανικούς, ταξιτζήδες κ.λπ.).
Ανατροπές στο ασφαλιστικό με πρώτο «θύμα» τις γυναίκες, μιας και προωθείται η εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών στο Δημόσιο. Μισθολογικές αυξήσεις για όσους λαμβάνουν έως 2.000 ευρώ (τον Ιανουάριο θα ξεκαθαρίσει αν το όριο αυτό αφορά βασικούς μισθούς ή συμπεριλαμβάνει επιδόματα) στα όρια του πληθωρισμού, κοντά στο 1,5%... Η συγκρατημένη εισοδηματική πολιτική εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί τουλάχιστον για μία τετραετία, καθώς για όσο διάστημα βρισκόμαστε σε επιτήρηση οι κοινοτικοί εταίροι θα πιέζουν ασφυκτικά προς αυτή την κατεύθυνση.
Η κυβέρνηση βρισκόμενη σε έναν κλοιό ασφυκτικών πιέσεων από Κομισιόν, ΕΚΤ και αγορές, αλλά και αλλεπάλληλων ελέγχων, σήμερα καταφθάνει κλιμάκιο του ΔΝΤ και είχαν προηγηθεί εμπειρογνώμονες της Γιούροστατ, φέρεται αποφασισμένη όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, κ. Παπακωνσταντίνου, «να πραγματοποιήσει τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να υπάρξει αποκατάσταση της αξιοπιστίας μας αλλά και της οικονομίας μας».
Ολες οι παρεμβάσεις θα περιέχονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο θα είναι έτοιμο τον Ιανουάριο, και θα εξειδικευτούν μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου και την κατάθεση των νομοσχεδίων για ασφαλιστικό και φορολογικό.

Στο φως ο νέος εκλογικός νόμος

Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2009

Ετοιμη να γυρίσει σελίδα στον εκλογικό νόμο είναι η κυβέρνηση, καθώς έχει πλέον στα χέρια της τις βασικές αρχές και την κατανομή των εδρών με βάση το νέο σύστημα που ακολουθεί το γερμανικό. Ο δεκάλογος των αλλαγών που αποφασίστηκε να προωθηθούν έχει ως εξής:
- Σταυρός προτίμησης τέλος!
- Οι 180 από τους 300 της Βουλής θα εκλέγονται σε μονοεδρικές περιφέρειες, με τους εκλογείς να επιλέγουν μονάχα κόμμα, και οι υπόλοιποι 120 σε λίστες των περιφερειών.
- Οι περιφέρειες θα είναι 15 ή 11, καθώς υπάρχει σενάριο αλλαγής της διοικητικής διαίρεσης της χώρας.
- Ο πήχης της αυτοδυναμίας τοποθετείται στο 40,20%.
- Αποσυνδέεται η αυτοδυναμία από το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που θα μένουν εκτός Βουλής.
- Διατηρείται η αναλογικότητα του νόμου Σκανδαλίδη.
- Το πρώτο κόμμα θα πριμοδοτείται με 40 έδρες.
- Παρέχεται η δυνατότητα κατάργησης ή μείωσης του ορίου 3%, χωρίς να διακινδυνεύεται η αυτοδυναμία. Κόμμα που κερδίζει μονοεδρική θα την παίρνει, έστω και αν δεν πιάνει το όριο του 3% (στην περίπτωση που διατηρηθεί). Η αλλαγή αυτή είναι προφανές ότι ανοίγει τον δρόμο για την αυτόνομη κάθοδο στον πολιτικό στίβο μειονοτικών κομμάτων.
- Οι καινούργιες μονοεδρικές περιφέρειες δεν θα παραβιάσουν τα όρια των σημερινών νομών. Κατά πάσα πιθανότητα οι βουλευτές Επικρατείας θα ενταχθούν στις περιφέρειες. Εκεί μπορεί να προβλεφθούν και θέσεις για τους Ελληνες του εξωτερικού.
- Στις μονοεδρικές θα υπάρχει ένας τακτικός και ένας αναπληρωματικός υποψήφιος από κάθε κόμμα.
Ο τακτικός θα έχει τη δυνατότητα να είναι και στη λίστα της περιφέρειας. Ο αναπληρωματικός θα αναμένει την παραίτηση, τον... θάνατο του τακτικού βουλευτή ή τις επόμενες εκλογές για να μπει στη Βουλή ως τακτικός.
Επειτα από δεκάδες σενάρια και επεξεργασίες, η επιστημονική επιτροπή για τον εκλογικό νόμο που συνέστησε ο Γ. Ραγκούσης είναι ένα βήμα πριν από το να ολοκληρώσει το έργο της. Αφού κλείδωσαν τις βασικές αρχές του νέου συστήματος, κατέληξαν και στον καταμερισμό των εδρών.
Το «Εθνος» αποκαλύπτει σήμερα τις μονοεδρικές που θα δημιουργηθούν σε κάθε νομό, καθώς και τις έδρες που θα μοιράζονται στις 15 ή 11 περιφέρειες, ανάλογα με το σενάριο που θα προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή (πίνακας 1 και 2). Παραθέτει, ακόμη, και την κατανομή των εδρών, όπως θα γινόταν αν ίσχυε στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου ο νέος νόμος (πίνακας 3).
Η αρμόδια επιτροπή (Ν. Αλιβιζάτος, Θ. Διαμαντόπουλος, Σ. Δώδος, Η. Νικολακόπουλος, Λ. Παπαδοπούλου, Φ. Σπυρόπουλος), από κοινού με τους Γ. Σωτηρέλη και Θ. Χατζηπαντελή της επιτροπής για τη διοικητική μεταρρύθμιση, αντιστάθηκε στις πιέσεις για ολιγοεδρικές περιφέρειες και προτείνει το σπάσιμο όλων των περιφερειών σε μονοεδρικές.
Ενδεικτικά μπορεί να αναφερθεί η περίπτωση της Αθήνας που θα διαιρεθεί σε 36 μονοεδρικές, της Θεσσαλονίκης που θα σπάσει σε 14 και του Πειραιά που θα βγάζει 7. Τελειώνουν έτσι οι βουλευτές-βαρόνοι και η ανάγκη εξάρτησης των υποψηφίων από δαπάνες και προσβάσεις προβολής.

Δηλώνει Τούρκος συνεργάτης του Σωκράτη Ξυνίδη...συγχαρητήρια κ. Παπανδρέου!

Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2009

ΕΝΕΡΓΟ ΜΕΛΟΣ της αποκαλούμενης «Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης», του «Συλλόγου Τούρκων Επιστημόνων Δυτικής Θράκης» και της «Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης» αποτελεί ο κ. Σινάν Καβάζ, στενός συνεργάτης του γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ κ. Σωκράτη Ξυνίδη, στο δικηγορικό γραφείο που διατηρεί στην Ξάνθη.
Ο κ. Καβάζ αποτελεί τον εκπρόσωπο των ανθελληνικών συλλόγων που δρουν στην περιοχή και στοχεύουν στη συνεχή έκθεση της χώρας μας στους διεθνείς οργανισμούς. Στην ουσία δηλαδή ο κ. Ξυνίδης, ο γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος και εκλεκτός του πρωθυπουργού, έχει στο γραφείο του άνθρωπο του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής, ο οποίος τα τελευταία χρόνια «βομβαρδίζει» συνεχώς ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων με καταγγελίες ότι δήθεν η Ελλάδα καταπιέζει τους μουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης....»»»»
O στόχος, είναι να αποδοθεί στη μουσουλμανική μειονότητα ο ψευδεπίγραφος τίτλος «τουρκική», να νομιμοποιηθούν οι ψευδομουφτήδες και να δοθεί η ελληνική ιθαγένεια σε 60.000 μουσουλμάνους τους εξωτερικού.
«Ο Σινάν Καβάζ με την ομιλία του μετέφερε στο ακροατήριο τις παραβιάσεις δικαιωμάτων εις βάρος 60.000 Τούρκων της Δυτικής Θράκης των οποίων αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια και επίσης τόνισε ότι παύτηκε η λειτουργία των μειονοτικών συλλόγων, επειδή η ονομασία τους εμπεριείχε τη λέξη ‘‘τουρκικός’’», αναφέρει η ανακοίνωση της αποκαλούμενης «Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης Ευρώπης», του γνωστού εγκάθετου φιλοτουρκικού οργάνου, περιγράφοντας τα όσα υποστήριξε ο στενός συνεργάτης του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Καβάζ, κατά τη διάρκεια παράλληλης εκδήλωσης προς την 7η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης με τίτλο «Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Προβλήματα της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης», της οποίας προήδρευε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ενωσης Ευρωπαϊκών Λαών κ. Χανς Χάινριχ Χάνσεν, ο κ. Καβάζ, που ήταν βασικός ομιλητής, μίλησε με εμπάθεια εναντίον της Ελλάδας κατηγορώντας τη ότι δήθεν «παραβιάζει τα δικαιώματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης».
Σαν να μην έφτανε αυτό, ο κ. Καβάζ έστειλε και επιστολή προς την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, με τίτλο «Τα προβλήματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης», επιχειρώντας από τη μια να εκθέσει την Ελλάδα διεθνώς και από την άλλη να εμφανίσει ότι δήθεν στην ελληνική Θράκη υπάρχουν «Τούρκοι». Συγκεκριμένα, στην επιστολή του αναφέρει: «Η παραβίαση του δικαιώματος της μειονότητας να αναγνωρίζεται ως τουρκική αποτελεί βασικό πρόβλημα σήμερα».
Μάλιστα χρησιμοποιεί ως παράδειγμα την παράνομη από τον Αρειο Πάγο «Τουρκική Ενωση Ξάνθης» αναφέροντας: «Η Τουρκική Ενωση Ξάνθης έχει νόμιμα αναγνωριστεί από όλους τους τομείςτης κοινωνικής, πολιτιστικής και πολιτικής ζωής της Ελλάδας από το 1927 έως το 1983, όταν ξαφνικά οι ελληνικές αρχές ‘‘ανακάλυψαν’’ ότι ήταν παράνομη και αποτελούσε εδαφική απειλή, με αποτέλεσμα να διακόψουν τη λειτουργία της». Βέβαια, ο κ. Καβάζ παρέλειψε να αναφέρει ότι η συγκεκριμένη ένωση όπως αποκάλυψε το «ΘΕΜΑ» (16/09/2007) με το «βίντεο της ντροπής» έχει αναλάβει να προωθήσει τα «εκλεκτά παιδιά της Αγκυρας» στην ελληνική Βουλή, με εκδηλώσεις όπου ηχούν τα συνθήματα «τουρκική ψήφος σε Τούρκο», «Μην ψηφίσετε γκιαούρη», «Να τρομάξουμε όσους ψηφίζουν γκιαούρηδες».
Παρ’ όλα αυτά, ο συνεργάτης του κ. Ξυνίδη δεν παραλείπει να καταγγείλει την Ελλάδα ότι «αρνείται την ύπαρξη κάθε εθνικής μειονότητας και αναγνωρίζει μόνο μουσουλμανική μειονότητα».
Από "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ"

Δεξιά στροφή έβγαλαν οι κάλπες

Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2009

Ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο έβδομος αρχηγός της Ν.Δ. Ο 58χρονος Μεσσήνιος πολιτικός, που παίρνει το τιμόνι της Ρηγίλλης από τα χέρια του Κώστα Καραμανλή, εξελέγη από τον α΄ γύρο των εσωκομματικών εκλογών, επικρατώντας της Ντόρας Μπακογιάννη και του Παν. Ψωμιάδη.
Στο επινίκιο διάγγελμα ο κ. Σαμαράς εξέπεμψε μηνύματα ενότητας, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχουν ηττημένοι στη Ν.Δ.». Χαρακτήρισε την εκλογή από τη βάση «δημοκρατική, ειρηνική επανάσταση» και διεμήνυσε ότι θα επιδιώξει τη δημιουργία μιας μεγάλης κεντροδεξιάς «ιδεολογικά κυρίαρχης». Παράλληλα, εξήγγειλε τη διεξαγωγή Συνεδρίου θέσεων και αρχών της Ν.Δ. την προσεχή άνοιξη.
Η Ρηγίλλης δεν ανακοίνωσε τελικά αποτελέσματα και η ανακήρυξη του κ. Σαμαρά έγινε ουσιαστικά με την αποδοχή της ήττας από την πλευρά της κ. Μπακογιάννη. Ανεπισήμως πάντως, ο κ. Σαμαράς έλαβε ένα ποσοστό περί του 51%-52%, η κ. Μπακογιάννη κινήθηκε γύρω στο 40% και ο κ. Ψωμιάδης στο 8%-9%, με τον κύριο όγκο των δυνάμεών του να προέρχεται από τη Βόρεια Ελλάδα. «Το αποτέλεσμα είναι απολύτως σεβαστό», ανέφερε η κ. Μπακογιάννη μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα, ενώ πρόσθεσε ότι «την επόμενη ημέρα θα είμαστε όλοι παρόντες».
Το ρεύμα που είχε δημιουργηθεί τις τελευταίες εβδομάδες υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Σαμαρά επιβεβαιώθηκε τελικώς και στην κάλπη και δεν ανακόπηκε από την αντεπίθεση που είχε εξαπολύσει το τελευταίο δεκαήμερο η πρώην υπουργός Εξωτερικών. Ο σκληρός πυρήνας των δεξιών ψηφοφόρων συντάχθηκε με την υποψηφιότητά του, η οποία συνοδευόταν από δεσμεύσεις για «ξεκάθαρο ιδεολογικό στίγμα» και βολές απέναντι στην παλαιά φρουρά της Ν.Δ., τους «βαρόνους», τα «φέουδα» και τους «μηχανισμούς», όπως τόνιζε και ο ίδιος. Ο κ. Σαμαράς απορρίπτει τη στρατηγική του λεγόμενου «μεσαίου χώρου» και κρίνει αναγκαίο να στραφεί η νέα κομματική ηγεσία κατ΄ αρχάς στους δεξιούς ψηφοφόρους και μετά να επιχειρήσει το άνοιγμα σε άλλους χώρους. Όπως παραδέχονται και συνεργάτες του, καθοριστικό ρόλο για το τελικό αποτέλεσμα έχει παίξει και η οργή των γαλάζιων ψηφοφόρων από τη συντριπτική ήττα στις εθνικές εκλογές. Αντιθέτως, η κ. Μπακογιάννη, η οποία είχε σαφέστατο προβάδισμα στην έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας, φαίνεται ότι πλήρωσε στις χθεσινές κάλπες την ταύτισή της με τον Κ. Καραμανλή και το «ναυάγιο» της γαλάζιας διακυβέρνησης.
Μαζική διαδικασία
Η συμμετοχή των ψηφοφόρων της Ν.Δ. στη χθεσινή- πρωτόγνωρη για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης- εκλογική διαδικασία ήταν μαζική, αλλά συνοδεύτηκε από μεγάλα οργανωτικά προβλήματα και ένα πολύωρο αλαλούμ σε όλη τη χώρα, ύστερα από την κατάρρευση του ηλεκτρονικού συστήματος καταγραφής της ψηφοφορίας. Τις πρώτες πρωινές ώρες οι επιτελείς της Ρηγίλλης εκτιμούσαν ότι στις κάλπες προσήλθαν περισσότερα από 450.000 παλαιά και νέα μέλη του κόμματος. Η συμμετοχή ήταν μεγαλύτερη από τις αρχικές προσδοκίες των επιτελών του κόμματος, που ανέμεναν έναν αριθμό αντίστοιχο με εκείνο των οργανωμένων μελών της Ν.Δ. από την ίδρυσή της (περίπου 350.000).
Το γεγονός ότι πολλά τμήματα παρέμειναν εκτός on-line λειτουργίας επί ώρες, δημιούργησε σε αρκετά στελέχη υπόνοιες και αναπάντητα ερωτήματα για το εάν υπήρξαν διπλοψηφίες.
Τη διαδικασία, μάλιστα, αμφισβήτησε ανοικτά χθες το πρωί ο κ. Ψωμιάδης, κάνοντας λόγο για «τραμπουκισμούς» και κατηγορώντας τη Ρηγίλλης ότι δεν τηρήθηκαν όσα είχαν συμφωνηθεί για την ανοικτή διαδικασία.
Από τις γαλάζιες κάλπες είναι προφανές ότι οι ψηφοφόροι επέλεγαν και με γεωγραφικά κριτήρια. Ο κ. Σαμαράς είχε συντριπτικά ποσοστά σε Μεσσηνία και Λακωνία, όπως και η κ. Μπακογιάννη στην Κρήτη. Ωστόσο, «κλειδί» για το τελικό αποτέλεσμα και ιδίως την εκλογή του κ. Σαμαρά από τον α΄ γύρο, αποδεικνύεται η Αττική, στην οποία διέθετε υπεροπλία στελεχών η κ. Μπακογιάννη, αλλά η κομματική βάση έδωσε μεγάλο προβάδισμα στον κ. Σαμαρά.

Οι καυτές εξελίξεις για το Κυπριακό και το μέλλον

Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2009

Η ΕΔΕΚ έπραξε το καθήκον της παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε η υλοποίηση της απόφασης για συντονισμό από κυβερνητικής πλευράς της αξιοποίησης των πολιτικών αρχηγών για επαφές στον ευρωπαϊκό χώρο και στις Βρυξέλλες, ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου σε δηλώσεις του στο περιθώριο Συνόδου της Μεσογειακής Επιτροπής της Νεολαίας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
Ο κ. Ομήρου είχε κληθεί να σχολιάσει δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρου Κυπριανού, ο οποίο κάλεσε τα κόμματα που ασκούν κριτική στους χειρισμούς της Κυβέρνησης για το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), να αναφέρουν τι έχουν κάνει τα ίδια σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Βρεθήκαμε για να μιλήσουμε στη Σοσιαλιστική Ομάδα και να πραγματοποιήσουμε επαφές με όλες τις πολιτικές ομάδες και στη Σουηδία, όπου συναντήσαμε το Σουηδικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και εγγράφως επικοινωνήσαμε με όλα τα κόμματα-μέλη», ανέφερε ο κ. Ομήρου.
Πρόσθεσε ότι το θέμα δεν προσφέρεται για οποιεσδήποτε αντιπαραθέσεις ή αντιδικίες, αλλά εκείνο που έχει σημασία είναι τώρα ομόθυμα να κινηθούν οι πολιτικές δυνάμεις για να υπερασπιστούν το ίδιος το κύρος και την αξιοπιστία των αποφάσεων των ευρωπαϊκών συλλογικών θεσμικών οργάνων και να διαφυλάξουν τα εθνικά συμφέροντα της Κύπρου.
«Παρά τη δυσμενή συγκυρία, παρά το ότι δεν είναι ικανοποιητικό και το ψήφισμα του ΕΚ και παρά το ότι το κείμενο του προσχεδίου των τελικών συμπερασμάτων όχι μόνο είναι κακό, είναι απαράδεκτο, θα πρέπει να δώσουμε με σαφήνεια το μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι αν δεν υπάρξει συμμόρφωση της Τουρκίας, που δεν φαίνεται να υπάρχει τις εναπομείνασες μέρες μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να παρεμποδίσουμε, αν χρειαστεί, τα τελικά συμπεράσματα ως προς την αξιολόγηση της Τουρκίας», ανέφερε ο κ. Ομήρου.
Εξήγησε ότι θα πρέπει να μπλοκαριστεί η έκδοση τελικών συμπερασμάτων αν δεν είναι ικανοποιητικά και κυρίως να δοθεί το μήνυμα ότι δεν θα επιτραπεί μονομερώς το άνοιγμα οποιουδήποτε νέο κεφαλαίου στον ενταξιακό διάλογο Τουρκίας – ΕΕ.
Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι είναι προτιμότερο να υπάρξει μια συλλογική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ωστόσο σημείωσε ότι αν δεν υπάρξει αυτή η απόφαση θα πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να κινηθεί μονομερώς.

Τι ακριβώς περιμένουμε το 2012;

Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2009

Του Παναγιώτη Τραϊανού
Όταν οι Πρωτόπλαστοι υπέπεσαν στο "Αμάρτημα", στην πραγματικότητα μπήκαν σ' έναν δρόμο χωρίς γυρισμό. Έναν δρόμο τιμωρίας και δυστυχίας, τον οποίο ήταν καταδικασμένοι να διανύσουν σε όλο του το μήκος. Στην πραγματικότητα εκείνο το αμάρτημα αποτελεί την καθοριστική φάση της μετάβασης της ανθρώπινης κοινωνίας από τη μητριαρχική της μορφή σ' αυτήν της πατριαρχικής. Τη μετάβαση από την κοινωνία της επιβίωσης σ' αυτήν του πολιτισμού. Τη μετάβαση από την κατάσταση της "στατικότητας" σ' αυτήν της "προόδου". Οι "κατάρες" του Θεού, για την εποχή που θα ακολουθούσε, ήταν απόλυτα σαφείς. Δεν υπήρχε κάτι αφηρημένο σ' αυτές. Δεν υπήρχαν μυστηριώδη αίτια, τα οποία θα ταλαιπωρούσαν τον άνθρωπο σ' αυτήν τη βασανιστική πορεία. Ό,τι θα τον βασάνιζε ως είδος γενικά και ως φύλο ειδικά του το περιέγραψε με σαφήνεια.
Υπήρχε δηλαδή γνώση για τη βασανιστική πορεία του ανθρώπινου είδους. Ο Θεός δεν ήταν κακός όταν περιέγραφε την τιμωρία. Ειλικρινής ήταν, εφόσον γνώριζε ότι δεν επρόκειτο να βγει ο άνθρωπος από αυτήν την πορεία, αν δεν την ολοκληρώσει. Από τη στιγμή που έκανε την επιλογή του, δεν υπήρχε εναλλακτική οδός διαφυγής. Ό,τι αποκάλυψε ο Θεός στους ανθρώπους περί τιμωρίας ήταν απόλυτα αληθές. Όμως, το ανθρώπινο είδος δεν είναι ομοιογενές. Υπάρχουν φύλα, τα οποία διαχωρίζουν με σαφήνεια τους ανθρώπους μεταξύ τους. Δύο φύλα, τα οποία με βάση τα διαφορετικά φυσικά χαρακτηριστικά τους ήταν φυσικό να βιώσουν με διαφορετικό τρόπο την "καταδίκη". Υπήρχε μια σαφής κατανομή των αιτιών της δυστυχίας ανάμεσα στα δύο φύλα. Για τις γυναίκες προβλεπόταν η απόλυτη υποταγή τους στους άνδρες. Για τους άνδρες προβλεπόταν ένα ατέλειωτο "σύρσιμό" τους στη γη όμοιο μ' αυτό των δούλων και των φιδιών.
Η έκρηξη της πατριαρχίας ήταν αυτή που χάλασε την "ισορροπία" στη λειτουργία της κοινωνίας και από εκεί δημιουργούνται όλα τα προβλήματα. Από τις βασικές ανάγκες επιβίωσης πήγαμε στις τεχνητές "ανάγκες" και αυτό ήταν εκείνο το οποίο μας "βύθισε" στην αθλιότητα. Από τις βασικές ανάγκες επιβίωσης, τις οποίες κάλυπταν εύκολα οι άνδρες με το βασικό ανθρώπινο κεφάλαιό τους, πήγαμε στις "ανάγκες" των οποίων η κάλυψη απαιτούσε περισσότερο κεφάλαιο. Όσο πιο σύνθετη κι ανεπτυγμένη ήταν μια κοινωνία, τόσο μεγαλύτερη η "θυσία" των δύο φύλων, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις "ανάγκες" τους.
Απλά πράγματα. Αν στη μητριαρχία των τροφοσυλλεκτών αρκούσε για έναν άνδρα να μπορεί να έχει κάθε μέρα γεμάτες τις χούφτες του με τροφή, στην ανεπτυγμένη κοινωνία της πατριαρχίας αυτό δεν αρκούσε. Στην πατριαρχία άλλαζαν τα κριτήρια σύγκρισης μεταξύ των ανδρών και άρα τα κριτήρια της επιλογής τους από τις γυναίκες. Είχε σπίτι δικό του; Με κλιματισμό ή χωρίς; Το μπάνιο ήταν απλό ή είχε και υδρομασάζ; Το αυτοκίνητό του ήταν απλό ή κάμπριο; Αν στη μητριαρχία αρκούσε να κάνει κάποιος μια ολιγόωρη βόλτα, για να πιάσει τα "κριτήρια", στην πατριαρχία αυτή η "βόλτα" για την εξασφάλιση των "απαραίτητων" αγαθών γινόταν "βόλτα" δεκαετιών. Ο άνδρας έφευγε από το σπίτι του δεκαοκτώ χρονών και γύριζε μεσήλικας, προκειμένου να έχει τις "χούφτες" του γεμάτες με τα "φρούτα" της εποχής. Με τα "φρούτα" των σπιτιών, των κλιματιστικών και των κάμπριο...
Αντιλαμβανόμαστε ότι η νέα εποχή αντιπροσώπευε και την ανάπτυξη νέων συμφερόντων. Κάποιους συνέφερε η νέα εποχή και αυτοί οι κάποιοι ήταν πολύ ισχυροί για ν' αφήσουν τα πράγματα στην τύχη τους. Κάποιους συνέφερε η μακροημέρευσή της και θα φρόντιζαν γι' αυτήν. Για να αποκτήσουν όλες αυτές οι νέες τότε συνθήκες τη μακροβιότητα την οποία θα απαιτούσε ο σχεδιασμός της "τιμωρίας", θα έπρεπε ν' αλλάξουν τα κοινωνικά πρότυπα, τα οποία μέχρι τότε χαρακτήριζαν τη μητριαρχική κοινωνία και τα οποία της έδιναν τα λειτουργικά της χαρακτηριστικά.
Η επιβολή κοινωνικών προτύπων είναι μια περίπλοκη διαδικασία. Μια διαδικασία, η οποία αποτελεί προνόμιο του συστήματος εξουσίας να την επιβάλει. Πάντα η εξουσία είναι αυτή η οποία επιβάλει τα πρότυπα της κοινωνίας και όχι η κοινωνία μόνη της. Αυτό είναι λογικό, εφόσον θεωρητικά την εξουσία τη διαχειρίζονται οι "άριστοι" και άρα αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν τι είναι το καλύτερο για την κοινωνία. Αυτοί, που με τις "ευλογίες" της κοινωνίας αποφασίζουν για το καλό της. Επειδή όμως το σύνηθες είναι την εξουσία να την έχουν οι φασίστες και να επιβάλουν ό,τι τους βολεύει, αυτό είναι κάτι το οποίο είναι απόλυτα αρνητικό. Αυτή η εξουσία λοιπόν επιβάλει ό,τι την βολεύει με βάση τις εκάστοτε ανάγκες της. Θέτουν απάνθρωπα "πρότυπα", τα οποία ταλαιπωρούν μέχρι θανάτου τον άνθρωπο και τον θέτουν υπό την ομηρία της.

 
 
 

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

 
Copyright © Ellinas Blog