Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

Ζούμε με δανεικά από πιστωτικές κάρτες!

SHARE
Η δραματική μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος αναγκάζει πολλά νοικοκυριά να δανείζονται μετρητά από τις πιστωτικές τους κάρτες. Πέρυσι «σήκωσαν» περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ από τις πιστωτικές τους κάρτες, παρά το γεγονός ότι πληρώνουν πανάκριβα αυτές τις αναλήψεις, αφού οι τράπεζες τους χρεώνουν προμήθεια που φτάνει και τα 18 ευρώ και επιτόκιο που είναι μέχρι 2,5 μονάδες υψηλότερο από το ονομαστικό επιτόκιο της κάρτας.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η 1 στις 4 συναλλαγές με πιστωτική κάρτα αφορά ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ. Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν περισσότερες από 10 εκατ. πιστωτικές κάρτες (Visa, MasterCard, Dinners, American Express κ.ά.).
Πέρυσι μόνο μέσω των πιστωτικών καρτών της Visa (3,8 εκατ. πιστωτικές) οι αναλήψεις έφτασαν το 1,2 δισ. ευρώ. Το στοιχείο αυτό έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο κ. Νίκος Καμπανόπουλος, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Visa Europe Ελλάδας, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων τής Visa Εurope. Οπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, τα τελευταία χρόνια ο δανεισμός μέσω του «πλαστικού χρήματος» διατηρείται υψηλά και εκτιμάται ότι για κάθε 100 ευρώ συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες τα 25 ευρώ αφορούν ανάληψη μετρητών.
Ας σημειωθεί ότι σήμερα τα ονομαστικά επιτόκια των πιστωτικών καρτών διαμορφώνονται στο 16,5% με 18%, ενώ στην περίπτωση της ανάληψης φτάνουν και το 20%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Visa, το 2008 στην Ελλάδα ο τζίρος για αγορές με πιστωτικές, χρεωστικές και εταιρικές κάρτες ανήλθε στα 5,7 δισ. ευρώ. Μάλιστα η δαπάνη για αγορές με χρεωστικές κάρτες εμφάνισε άνοδο κατά 38,7% (στα 554 εκατ. ευρώ).
Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν 8,2 εκατ. κάρτες Visa, εκ των οποίων τα 3,75 εκατ. είναι πιστωτικές, τα 4,4 εκατ. είναι χρεωστικές και 49 χιλιάδες οι εταιρικές κάρτες.
Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Καμπανόπουλος, στην Ελλάδα είναι ακόμα περιορισμένη η χρήση των καρτών, αφού για κάθε 100 ευρώ συναλλαγών τα 3,3 ευρώ πραγματοποιούνται με κάρτες Visa, ενώ αντίθετα στην Ευρώπη περισσότερα από 1 ευρώ σε κάθε 9 ευρώ συναλλαγής είναι με κάρτα Visa.
Σε ό,τι αφορά τώρα την ευρωπαϊκή αγορά, το τελευταίο τρίμηνο του 2008, παρατηρήθηκε μείωση στη δαπάνη ανά κάρτα, αν και ο αριθμός συναλλαγών ήταν αυξημένος. Πέρυσι πανευρωπαϊκά πραγματοποιήθηκαν 15,7 δισ. συναλλαγές με τη μέση αξία συναλλαγής να μειώνεται στα 56 ευρώ (-0,6%), ενώ αντίθετα αυξήθηκε κατά 5% η χρήση της κάρτας.
Ειδικά την περίοδο των Χριστουγέννων (1η Δεκεμβρίου 2008 - 4 Ιανουαρίου 2009) πραγματοποιούνταν στην Ευρώπη 17 εκατ. εμπορικές συναλλαγές την ημέρα με μέσο όρο καταναλωτικής δαπάνης ημερησίως τα 971 εκατ. ευρώ. Μεγάλη άνοδο είχαν και οι ηλεκτρονικές αγορές με 2,9 εκατ. συναλλαγές την ημέρα και 180 εκατ. ευρώ τζίρο.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: