Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2009

Χάνονται παιδιά για χάρη των γκάλοπ...

SHARE
Σταδιακά και μέσα σε περισσότερο από μισό αιώνα, οι δύο πλευρές έφτασαν στο σημείο να διαπραγματεύονται μεταξύ τους, με τελικό στόχο τη δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών, ωστόσο η Χαμάς, που κέρδισε τις παλαιστινιακές εκλογές το 2006, αρνείται να εγκαταλείψει το όραμα για τη δημιουργία ενός μεγάλου ισλαμικού κράτους στα παλιά σύνορα της Παλαιστίνης. Σήμερα, κάθε πλευρά προσπαθεί να ενισχύσει τη δική της θέση για την πορεία μελλοντικών διαπραγματεύσεων και η συγκεκριμένη χρονική συγκυρία έχει ιδιαίτερη σημασία για καθένα από τα στρατόπεδα. Η ζωή στη Λωρίδα της Γάζας μοιάζει με ζωή στη φυλακή: πρόκειται για μια περιοχή αποκλεισμένη, χωρίς πόρους και με το Ισραήλ να επιβάλει εμπάργκο στις μεταφορές, τις μετακινήσεις, τις εισαγωγές και εξαγωγές, και γενικότερα στην οικονομία.
Στην απομόνωσηΟσο, λοιπόν, πλησίαζε η ημερομηνία λήξης της εξάμηνης ανακωχής μεταξύ των δύο αντιπάλων, τόσο οι μαχητές της Χαμάς ενέτειναν τις επιθέσεις τους εναντίον ισραηλινών στόχων, με σκοπό να ασκήσουν πιέσεις στο Τελ Αβίβ και να πετύχουν περισσότερες παραχωρήσεις. Η Χαμάς είναι σχετικά απομονωμένη στον αραβικό κόσμο και έχει ανάγκη να επιδείξει επιτυχίες, να εξασφαλίσει για τον παλαιστινιακό λαό απρόσκοπτες μετακινήσεις και τροφοδοσία.
Από την άλλη, ένα μεγάλο τμήμα του ισραηλινού πληθυσμού ζει καθημερινά υπό τον φόβο παλαιστινιακών επιθέσεων με ρουκέτες, που φτάνουν μέχρι και 30-40 χιλιόμετρα στο εσωτερικό της χώρας. Οπότε οι πιέσεις που δεχόταν η ισραηλινή πολιτική ηγεσία για δράση που θα εξασφαλίσει μια μακροβιότερη εκεχειρία ήταν εντονότατες.
Με αυτή τη δικαιολογία, εξάλλου, εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός τις πολύνεκρες επιθέσεις. Είναι, άλλωστε, κοινό μυστικό ότι το Ισραήλ θέλει πάση θυσία να καταστρέψει -ή έστω να ελαχιστοποιήσει- το οπλοστάσιο της Χαμάς.
Ωστόσο, η συγκεκριμένη χρονική στιγμή σχετίζεται άμεσα και με τον άλλο «πόλεμο» που εξελίσσεται μέσα στο Ισραήλ: την προεκλογική εκστρατεία για τις πρόωρες εκλογές που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Οι ισραηλινοί πολίτες δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο που έχει χειριστεί η κυβέρνηση τη Χαμάς και τις αποτυχίες που έχει σημειώσει στις διαπραγματεύσεις και στην προσπάθεια για ειρήνευση στην περιοχή.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: