Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009

Φονικές ελλείψεις στις μονάδες εντατικής

SHARE
Ο πληθυσμός μιας πόλης χάνεται κάθε χρόνο στην Ελλάδα από τις ελλείψεις θέσεων εντατικής νοσηλείας. Το ΕΣΥ και τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία έχουν σήμερα 150 ανενεργά κρεβάτια λόγω έλλειψης προσωπικού. Αν λειτουργούσαν, θα μπορούσαν να σώζουν 3.500 ζωές τον χρόνο. Η Ελλάδα έπρεπε να διαθέτει 2.000 κρεβάτια εντατικής θεραπείας και έχει σταθερά κάτω από 500. Αν υπήρχαν τα 1.500 επιπλέον κρεβάτια, θα σώζονταν 29.000 άνθρωποι τον χρόνο!
Τα στοιχεία αυτά έδωσαν χθες στη δημοσιότητα ο πρόεδρος και ο γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Αντώνης Μαυρομάτης και Απόστολος Αρμαγανίδης.
Οι εντατικολόγοι κατέγραψαν τα στατιστικά στοιχεία 74 μονάδων εντατικής θεραπείας όλης της χώρας, οι οποίες αποτελούν το 85% του συνόλου. Από την ανάλυσή τους, προκύπτουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, γιατρούς και εξοπλισμό.
Μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής κρατούν κλειστές θέσεις νοσηλείας, την ώρα που άνθρωποι δίνουν μάχη ζωής και θανάτου. Μόνο στο Λαϊκό παραμένουν κλειστές οκτώ θέσεις. Δραματική είναι η κατάσταση και με τις μονάδες αυξημένης φροντίδας, καθώς το 66% παραμένουν κλειστές. Οι τρεις στις τέσσερις δεν λειτουργούν, λόγω έλλειψης νοσηλευτών, το 26% λόγω έλλειψης γιατρών και το 15% εξαιτίας έλλειψης του απαραίτητου εξοπλισμού.
Σύμφωνα με τους εντατικολόγους, η πληρότητα των μονάδων του δημόσιου τομέα φτάνει το 100%. Χαμηλότερη πληρότητα έχουν κάποιες μονάδες της περιφέρειας, καθώς και οι ιδιωτικές, όπου το κόστος νοσηλείας φτάνει τις 2.000 έως 3.000 ευρώ την ημέρα! Οι κλειστές θέσεις -είπαν- αποτελούν ένα μέρος του προβλήματος.
Οι επτά στις δέκα αναπνευστικές συσκευές τους είναι ηλικίας πάνω από 10 ετών. Το 13,2% των μονάδων του ΕΣΥ δεν έχουν καθόλου φυσικοθεραπευτή και το 64,2% έχουν κάλυψη μόνο στην πρωινή βάρδια. Σημαντικά είναι και τα κενά σε γιατρούς.
Μεγάλες μονάδες της Αττικής, όπως στα νοσοκομεία Ιπποκράτειο, ΝΙΜΤΣ, ΚΑΤ, Σισμανόγλειο, Σωτηρία και Θριάσιο, δεν έχουν καν διευθυντή!
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: