Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

7 «μαύρες τρύπες» στους ελέγχους τροφίμων

SHARE
Διατροφικές «βόμβες» στο πιάτο των καταναλωτών από τους ελλιπείς ελέγχους του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα αποκαλύπτει έκθεση της Κομισιόν. Οι Ελληνες είναι εκτεθειμένοι σε κινδύνους, από φυτοφάρμακα σε οπωρολαχανικά και από άρρωστα ζώα μέχρι και από εισαγόμενα μουχλιασμένα τρόφιμα.
Τα βασικά σημεία της έκθεσης που έκαναν κοινοτικοί επιθεωρητές ύστερα από ελέγχους στις υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από την 1η μέχρι και τις 5 Δεκεμβρίου του 2008 έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύλλογος Μονίμων Υπαλλήλων του ΕΦΕΤ, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση πως με τη μεταφορά του φορέα από το υπ. Ανάπτυξης στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και χωρίς την ενιαιοποίηση όλων των υπολοίπων ελεγκτικών αρχών (Νομαρχίες, Γενικό Χημείο του Κράτους, υπ. Υγείας κ.λπ.) οι καταναλωτές παραμένουν εκτεθειμένοι σε διατροφικά σκάνδαλα.
Η έκθεση της γενικής διεύθυνσης Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαπιστώνει επτά «μαύρες» τρύπες στους ελέγχους των υπηρεσιών του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης:
Ανεπαρκείς ελέγχους σε κτηνιατρικά φάρμακα και υπολείμματα.
Ελλείψεις στο σύστημα ελέγχων φυτοϋγείας. Δείχνουν ότι οι καταναλωτές τρώνε οπωρολαχανικά και φρούτα με φυτοφάρμακα και λιπάσματα σε απαγορευμένες ποσότητες, αλλά και χωρίς αυτά να είναι εγκεκριμένα από την E.E.
Προβληματική εφαρμογή των προγραμμάτων εξάλειψης της βρουκέλωσης και φυματίωσης. Πρόκειται για ζωονόσους που πλήττουν τα αιγοπρόβατα και βοοειδή και, αν αυτές δεν αντιμετωπιστούν, περνούν στα προϊόντα τους όπως στο γάλα και στα τυριά.
Κακή εφαρμογή των ελέγχων για την ευζωία των ζώων. Δεν ελέγχεται η τροφή τoυς.
Μη εφαρμογή των κοινοτικών κανονισμών για την υγιεινή των τροφίμων στα σφαγεία.
Αδυναμίες στον χειρισμό, στη μεταφορά και τη διάθεση των ζωικών υποπροϊόντων. Απαράδεκτες είναι οι συνθήκες υγιεινής στα σφαγεία.
Ελλείψεις στο σύστημα ελέγχων στις εισαγωγές. Αφορά τα Συνοριακά Κέντρα Ελέγχων, δηλ. είναι ανεπαρκείς οι έλεγχοι σε τρόφιμα από τρίτες χώρες.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: