Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2008

O Economist...για την Ελληνική blogόσφιαρα!

SHARE
Το blogging στην υπηρεσία της κοινωνικής αλλαγής; Το blogging ως μέσο πολιτικής συμμετοχής; Το blogging ως δύναμη πίεσης για την αλλαγή του κατεστημένου; Τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά για να αγνοηθούν.
Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και συντηρητικά (συμβατικά) μέσα όπως το περιοδικό Economist δεν μπορούν πλέον παρά να αναγνωρίζουν την κοινωνικό-πολιτική δυναμική του blogging.Διαβάστε το άρθρο που δημοσίευσε το περιοδικό χθες - με τίτλο Revolutions coloured green («Επαναστάσεις πράσινου χρώματος») παρακαλώ! - που αραδιάζει μια σειρά από τρανταχτά παραδείγματα αξιοποίησης των blogs από ενεργούς πολίτες και ομάδες πολιτών για λόγους περιβαλλοντικού ακτιβισμού και όπου κάνει αναφορά και στην Ελλάδα!! Συγκεκριμένα αναφέρεται στην «ηλεκτρονικά συντονισμένη διαμαρτυρία» όπως γράφει 10 μη-κυβερνητικών οργανώσεων και πολιτών-ακτιβιστών από διάφορα ελληνικά νησιά, που αντιτάσσονται στο περίφημο νέο χωροταξικό και εξόχως αντι-περιβαλλοντικό σχέδιο της κυβέρνησης Καραμανλή, που προβλέπει μια λαίλαπα οικοδόμησης «εξοχικών κατοικιών» στις ήδη βεβαρημένες ακτές των νησιών μας.

Το άρθρο κάνει ειδική μνεία στον Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος, από τη θέση του ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απέρριψε το εν λόγω σχέδιο, θεωρώντας το ενδεικτικό της αιχμαλωσίας του κράτους στα «ειδικά συμφέροντα» που λυμαίνονται τη χώρα και υποθηκεύουν το περιβαλλοντικό της μέλλον (βλέπε αδηφάγες συντεχνίες κατασκευαστών, εργολάβων και τουριστικών συμφερόντων). Τι να το κάνεις όμως όταν – όπως το ίδιο το άρθρο αναφέρει για να μην νομίζουμε ότι δεν μας έχουν πάρει χαμπάρι και εκτός συνόρων – οι ίδιες οι εφημερίδες της χώρας, ακόμη και οι αντιπολιτευόμενες, αντί να αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα του θέματος, τηρούν σιγή ιχθύος! Μένει να δούμε, στο σύντομο μέλλον, εάν στην Ελλάδα θα επιβεβαιωθεί ή θα διαψευστεί η θέση ότι μικρές τοπικές εκστρατείες και πρωτοβουλίες έχουν τη δύναμη να κερδίζουν τη «μάχη της ορατότητας» και να ανατρέπουν τα μεγάλα εμπορικά και πολιτικά συμφέροντα.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: