Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2008

Αναλυτές εξηγούν τους λόγους που έδωσαν τη νίκη στον Ομπάμα

SHARE
Ο Μπαράκ Ομπάμα κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και έγραψε ιστορία χάρη στο μήνυμά του για αλλαγή σε μια χώρα, που διψούσε για κάτι τέτοιο.
Ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος στην ιστορία της χώρας, ο Ομπάμα διεξήγαγε μια σχεδόν αψεγάδιαστη εκστρατεία και αποδείχτηκε ανθεκτικός σε όλη τη διάρκειά της και στις τρεις τηλεμαχίες με τον ηττημένο Ρεπουμπλικάνο Τζον Μακέιν.
Έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία υπό τις πλέον κατάλληλες συνθήκες για έναν πολιτικό από την αντιπολίτευση: σε μια χώρα επιβαρυμένη με δύο πολέμους, στα πρόθυρα της οικονομικής ύφεσης. «Νίκησε γιατί ήταν υποψήφιος των Δημοκρατικών, σε μια χρονιά ιδανική για τους Δημοκρατικούς», λέει ο Λάρι Σάμπατο, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια.
Ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους δεν ήταν υποψήφιος αλλά ήταν σαν να είναι. Ο Ομπάμα σύγκρινε τον Μακέιν με τον Μπους με κάθε ευκαιρία, παρότι οι δύο Ρεπουμπλικάνοι δεν έχουν ιδιαίτερα καλές σχέσεις και ο Μακέιν διαφοροποίησε τη στάση του σε πολλά καίρια θέματα. Δεν έπαιξε ρόλο. Ο Ομπάμα έφτανε να αναφέρει ότι ο γερουσιαστής της Αριζόνα είχε συνταχθεί με τον Μπους κατά 90%. Ο Ομπάμα κατάφερε να ισορροπήσει και να αποφύγει τις επιθέσεις του Μακέιν προς το πρόσωπό του για την φιλελεύθερη πολιτική που ακολούθησε ως γερουσιαστής του Ιλινόι. Και συγκέντρωσε τεράστια ποσά για τηλεοπτική διαφήμιση που ουσιαστικά τον μετέτρεψε σε είδωλο.
«Διεξήγαγε μια τέλεια, σχεδόν αψεγάδιαστη εκστρατεία και προώθησε ένα τέλειο μήνυμα», λέει η υπεύθυνη για τη χάραξη στρατηγικής των Δημοκρατικών Λιζ Τσάντερντον.
Η δημοτικότητα του Μπους, που βρισκόταν κάτω από το 30%, ήταν βαρύ φορτίο για τον Μακέιν. Παρά την βελτιωμένη κατάσταση σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια στο Ιράκ και την άμεση αντίδραση της κυβέρνησης Μπους στην οικονομική κρίση, οι Αμερικανοί ήταν έτοιμοι να γυρίσουν σελίδα.
«Ο Ομπάμα απλά επαναλάμβανε την φράση ότι δεν μπορούμε να αντέξουμε τέσσερα ακόμη χρόνια», λέει ο υπεύθυνος στρατηγικής των Δημοκρατικών Τζιμ Ντάφι.
Ο 72χρονος Μακέιν τα πήγε εξίσου καλά με οποιονδήποτε άλλο Ρεπουμπλικανό στη θέση του σε ένα τόσο τοξικό περιβάλλον για το κόμμα του. Κέρδισε μεγάλο τμήμα της χώρας, αλλά έχασε τις πολιτείες-"κλειδιά», που αποδείχτηκαν καθοριστικές για την έκβαση του αποτελέσματος. "Δώσαμε τον σκληρότερο αγώνα που μπορούσαμε και παρόλα αυτά χάσαμε, η αποτυχία είναι δική μου, όχι δική σας», είπε ο Μακέιν σε υποστηρικτές του σε ξενοδοχείο του Φοίνιξ.
«Μακάρι το αποτέλεσμα να ήταν διαφορετικό, φίλοι μου. Ο δρόμος ήταν δύσκολος από την αρχή», είπε ο Μακέιν. Ο Μακέιν προηγείτο στις δημοσκοπήσεις σε εθνικό επίπεδο τον Σεπτέμβριο μέχρι που άρχισαν οι κλυδωνισμοί στην Γουόλ Στριτ, αποκαλύπτοντας τα προβλήματα της οικονομίας. Η αντίδρασή του δεν ήταν τόσο σθεναρή όσο του Ομπάμα κι αυτό του στοίχισε.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: