Το απόγευμα της Τετάρτης η πρώτη ψηφοφορία για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2015

Στις 19:30 το απόγευμα της Τετάρτης θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σύμφωνα με την ειδική ημερήσια διάταξη που εκδόθηκε.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ημερήσια διάταξη, που υπογράφει η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η Ολομέλεια της Βουλής καλείται σε ειδική συνεδρίαση για την 18η Φεβρουαρίου 2015, ημέρα Τετάρτη και ώρα 19.30΄ απογευματινή, «με μοναδικό αντικείμενο τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών».
Το όνομα του υποψηφίου για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα αναμένεται να συζητηθεί κατά την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, στις 4.00 το απόγευμα, ενώ την ίδια ώρα θα συνεδριάσει και η ΚΟ των - συγκυβερνώντων - ΑΝΕΛ.
Η Bουλή που αναδείχθηκε από εκλογές που προκλήθηκαν λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας εκλέγει με ονομαστική ψηφοφορία Πρόεδρο με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών (180 βουλευτές).
Αν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες (και όχι μετά από πέντε ημέρες) και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή 151 ψήφους).
Aν πάλι δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται αυτή την φορά ύστερα από πέντε ημέρες, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την σχετική πλειοψηφία.

 
 
 

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

 
Copyright © Ellinas Blog