Μήπως ήρθε επιτέλους η ώρα η παλιά Ελλάδα να πεθάνει;

Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2012

Για ακόμη ένα καλοκαίρι σε χωριά της Ηλείας, όπως και στο δικό μου έφθασαν συγγενείς και φίλοι, μετανάστες στο εξωτερικό. Αυτή τη χρονιά οι εκπρόσωποι του απόδημου ελληνισμού φαίνονταν περισσότερο προβληματισμένοι από άλλες, αφού κατά τη διάρκεια του χειμώνα έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται αποδέκτες αρνητικών σχολίων για την πατρίδα, αλλά και για τους συμπατριώτες τους.
Τα ξένα ΜΜΕ το χειμώνα του 2012 παρουσίασαν μια χώρα διαλυμένη, χωρίς ψυχή και με ανθρώπους να μην έχουν να φάνε! Οι Έλληνες μετανάστες πικράθηκαν, γιατί "Δεν είναι έται η Ελλάδα μας", όπως μου είπε ένας φίλος. Ο λαός μας παρουσιάστηκε ως αυτός της τεμπελιάς, της αρπαχτής και της "ρεμούλας", που έχει ευθύνη για την κατάσταση που δημιουργήθηκε. Δεν είμαστε όμως όλοι οι Έλληνες τεμπέληδες - τουλάχιστον αυτό θέλω να πιστεύω- πάντα υπάρχει ένας από εμάς (ειδικά στο εξωτερικό) που αποδεικνύει το αντίθετο.
Τα στερεότυπα που κυκλοφορούν στο εξωτερικό για τη χώρα μας τον τελευταίο χρόνο ήταν ίσως αυτά που οδήγησαν και πολλούς τουρίστες, κυρίως από τη Βόρεια Ευρώπη, να μην επιλέξουν τη χώρα μας για τις φετινές τους διακοπές. Δε μπορώ όμως να δεχτώ ότι όσα ακούγονται υιοθετούνται και από τον ίδιο το λαό στις χώρες του εξωτερικού. Τους ανθρώπους που μετά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 είπαν ότι φτιάξαμε κάτι πολύ όμορφο -ακόμη κι αν δεν ήταν αλήθεια της χώρας μας- και που ακόμη πιο πρόσφατα, τον περασμένο χειμώνα δήλωναν ότι "Είμαστε όλοι Έλληνες". Που πήγαν αυτές οι απόψεις; τελικά οι κοινωνίες έχουν μνήμη χρυσόψαρου;
Το θέμα όμως είναι τώρα τι γίνεται, ώστε να αλλάξει αυτή η άποψη που δημιουργήθηκε και η φήμη των Ελλήνων να αποκατασταθεί; Η νέα γενιά φαίνεται να η μπορεί να δεχτεί τις τακτικές του παρελθόντος και οι συνομίληκοι μου ζητούν εξηγήσεις! Ναι, αυτή η γενιά που χαρακτηρίζεται από τους περισσότερους αντιδραστική. Εμείς των 25+ που δε μπορούμε να δεχτούμε ότι οι προηγούμενοι από εμάς, που δοκιμάστηκαν και προφανώς απέτυχαν, συνεχίζουν να βρίσκονται σε θέσεις κλειδιά.
Ο αξέχαστος Δημήτρης Χορν είχε πει ότι : "Η Ελλάδα δεν πεθαίνει, συνεχώς ψυχορραγεί", επιτέλους μήπως ήρθε η ώρα η παλιά Ελλάδα να πεθάνει και να μετενσαρκωθεί σε μια νέα Ελλάδα που θα δίνει ελπίδα για το μέλλον των νέων ανθρώπων;

 
 
 

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

 
Copyright © Ellinas Blog